Întâlnire la Primăria Mediaş cu tema ‘’Desiminarea informaţiilor referitoare la angajamentele rezultate din negocierea Capitolului 22 Mediu’’

Medias - 24 martie 2005

Comunicat tip General in Administratie Publica

În 23 martie 2005 la Primăria Mediaş, Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Sibiu (ARPM) a organizat o întâlnire cu tema ‘’Desiminarea informaţiilor referitoare la angajamentele rezultate din negocierea Capitolului 22 Mediu’’.

Întâlnire la Primăria Mediaş cu tema ‘’Desiminarea informaţiilor referitoare la angajamentele rezultate din negocierea Capitolului 22 Mediu’’

În 23 martie 2005 la Primăria Mediaş, Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Sibiu (ARPM) a organizat o întâlnire cu tema ‘’Desiminarea informaţiilor referitoare la angajamentele rezultate din negocierea Capitolului 22 Mediu’’.

Au participat Morariu Adriana, director adj. executiv ARPM Sibiu; Daniel Thellmann, primarul municipiului Mediaş; Rotaru Claudiu Boby, inspector Mediu Primăria Mediaş; Ioan Sabău, primarul localităţii Axente Sever; Şlick Adrian, ing. şef S.P.G.O. Dumbrăveni; Ungur Gavril, viceprimar Târnava; Bleocea Ioan , viceprimar Şeica Mare; Chelaru Hermina, cursant INA, stagiu ARPM Sibiu şi Adrian Ciuraru, cursant INA, stagiu ARPM Sibiu. S-a discutat despre directiva depozitării deşeurilor menajere şi directiva apei uzate, apă potabilă pentru localităţi.

Cei prezenţi au fost informaţi de închiderea depozitelor de la Copşa Mică, Dumbrăveni până în anul 2007, şi a platformei de gunoi de la Şomârt (Târnava).

Toate localităţile rurale au obligaţia ca până în anul 2009 să lichideze aşa numitele ’’ gropi de deşeuri’’.

Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Sibiu este dispusă să-i ajute pe toţi cu baza logistică, cu articole şi proiecte pe linia gestionării deşeurilor menajere.

În zona Mediaş trebuie închise până la finele anului 2006 cele două depozite industriale:
-S.C. Sometra S.A.
-S.C. Prestal S.A.

Au fost expuse şi problemele din localităţile: Micăsasa, Târnava, Dumbrăveni, Mediaş.

În Mediaş, în viitor, colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor menajere ale fiecărei gospodării se va realiza prin Serviciul Public de Ecologizare.

În 29 martie 2005, la ora 11.00 va avea loc o întâlnire la sediul Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului Sibiu, unde va participa şi primarul Daniel Thellmann. Au fost chemate autorităţile pe linie de protecţie a mediului şi se va discuta situaţia de la Copşa Mică.

Agenţia Regională de Protecţia Mediului (ARPM) Sibiu vrea închiderea societăţii Sometra, pe motivul încălcării legislaţiei de mediu. Sometra are nevoie de o nouă autorizaţie de mediu, pe care ARPM Sibiu este hotărâtă să nu i-o mai dea, ceea ce ar duce la închiderea societăţii din Copşa Mică.

Sometra a fost privatizată în urmă cu şapte ani, pachetul majoritar fiind cumpărat de societatea elenă, SC Mytilineos Holding SA. Noii patroni greci au preluat, prin contract, şi obligaţia de a investi peste zece milioane de dolari, timp de cinci ani, pentru rezolvarea problemelor de mediu.

Cea mai gravă problemă este poluarea cu bioxid de sulf. Societatea Sometra a investit doar trei din cele zece milioane de dolari, prevăzute pentru protecţia mediului din Copşa Mică în contractul de privatizare.

Anul trecut, s-a semnat un nou contract, valabil până în 2012, care prevedea un buget de 30 de milioane de dolari pentru protecţia mediului, însă până acum societatea Sometra nu şi-a respectat obligaţiile contractuale, a precizat deputatul Raluca Turcan.

Statisticile arată că în zona de nord a judeţului Sibiu, atât oamenii cât şi animalele trăiesc mai puţin, din cauza poluării produse de Sometra Copşa Mică este cel mai poluat oraş din ţară.

Spre exemplu, în localităţile Copşa Mică, Micăsasa şi Axente Sever, din judeţul Sibiu, copiii se nasc cu malformaţii, rata bolilor profesionale este extrem de ridicată, animalele mor în doi-trei ani, dacă nu sunt vândute în alte zone, iar viaţa în general este afectată.

Cel mai recent caz de deces al animalelor din zonă a fost atunci când 300 de miei au murit în comuna Târnava, din cauza poluării cu metale grele, de care se face vinovată SC Sometra SA.

Principala sursă de poluare a solului din judeţul Sibiu o reprezintă emisiile permanente de pulberi în suspensie şi sedimentabile cu continuţ de metale grele provenite tot de la SC Sometra SA Copşa Mica, care au determinat în timp acumularea în sol a unor cantităţi mari de metale grele. Emisiile de SO2 au dus la formarea precipitaţiilor acide care au contribuit la sărăcirea solului în nutrienţi şi la solubilizarea şi acumularea metalelor grele şi în orizonturile inferioare de adâncime.

Flora şi vegetaţia judeţului este afectată de produşii toxici eliminaţi în atmosferăa de SC Sometra SA Copşa Mică, care în timp şi-au mărit raza de acţiune şi incisivitate asupra acestora, fiind antrenaţi de curenţii de aer şi de precipitaţiile atmosferice.

Poluarea istorică produsă de către SC Sometra SA Copşa Mică, a avut impact negativ şi asupra faunei terestre şi acvatice, această influenţă manifestându-se prin dispariţia unor specii şi sărăcirea populaţiilor şi prin apariţia unor modificări de ordin patologic.

Despre Primaria Municipiului Medias

Întâlnire la Mediaş cu tema ‘’Desiminarea informaţiilor referitoare la angajamentele rezultate din negocierea Capitolului 22 Mediu’’
Antonela Sofia Barbu

ofiter imagine
press@primariamedias.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/primaria-municipiului-medias/intalnire-la-primaria-medias-cu-tema-desiminarea-informatiilor-referitoare-la-angajamentele-rezultate-din-negocierea-capitolului-22-mediu