Dezvoltatorul turnului de 20 de etaje din intersecția Răzoare aduce clarificări

BUCURESTI - 1 august 2011

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Constructii, Social

Primavera Development, dezvoltatorul proiectului din intersecția Răzoare, a transmis vineri un comunicat de presa prin care aduce clarificări si rectificări cu privire la informațiile difuzate joi in presa. PUZ-ul avizat miercuri de Comisia Tehnica de Urbanism respecta legislația româneasca in vigoare.

Turn Razoare - vedere Blvd. Timisoara

Turn Razoare - vedere Blvd. Timisoara

Spațiul verde din intersecția Răzoare cuprins intre Sos. Panduri – Blvd. Genului – Str. Răzoare este reglementat in prezent de PUZ Nod Intermodal Razoare - Calea 13 Septembrie aprobat prin HCGMB nr. 211 din 08.05.2008 si este definit „V1M – Spatii verzi publice cu accente construite înalte” si are următoarele utilizări admise „V1M – pentru clădirile ce constituie accente verticale sunt admise si funcțiuni de birouri, reprezentanţe, cu condiţia ca suprafaţa ocupată la sol inclusiv alei şi platforme să nu depăşească 15% din suprafaţa parcelei, iar la parter să existe spaţii cu acces public cu vitrine luminoase” conform Regulamentului Local de Urbanism aferent PUZ-ului. PUZ-ul avizat miercuri de CTU asigura o suprafața verde la nivelul solului de 85% si respecta destinația spațiului verde așa cum este reglementat in prezent, respectând astfel prevederile legale in vigoare, inclusiv ordonanța 114/2007.

Pentru o corecta informare a publicului trebuie menționat faptul ca terenul ce face obiectul PUZ-ului este proprietate privata. Pe acest teren au existat case ce au fost demolate in 1988, niciodată acest teren nu a fost spațiu verde public sau parc. Necesitatea construirii unui accent de înălțime pe acest teren a fost prevăzuta prin trei reglementari succesive: prin studiul de altimetrie realizat in anul 1994 de Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, prin PUG-ul Municipiului București aprobat in anul 1999 si prin PUZ Nod Intermodal Răzoare aprobat in 2008. Respectarea încadrării in zona spatiilor verzi prevăzuta de PUG nu ar trebui sa anuleze necesitatea construirii accentului de înălțime prevăzut in același PUG. PUZ-ul aprobat in 2008 pentru Nod Intermodal Răzoare a preluat accentul de înălțime pentru aceasta locație din PUG-ul Municipiului București definind unitatea teritoriala cu accent de înălțime V1M (V1 Modificat) tocmai pentru a păstra acest accent de înălțime de care orașul are nevoie, din punct de vedere urbanistic si funcțional, intr-un nod de circulații si transport in comun atât de important.

PUZ-ul pentru Nod Intermodal Răzoare are obținute toate avizele cerute prin lege inclusiv: Avizul Direcției pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a Municipiului București nr. 809/Z/5.07.2007, Avizul Direcției Transporturi, Drumuri, Sistematizarea Circulației din cadrul Primăriei București nr. 9305/26.06.2007, Avizul Serviciului Roman de Informații nr. 82.980/21.06.2007.

In prezent terenul nu este folosit in nici un fel de către bucureșteni, iar vegetația existenta este vegetație spontana, tânără, apăruta haotic in urma demolării locuințelor ce se aflau pe acest teren, demolări ce au avut loc in jurul anului 1988. Orice tip de intervenție peisagistica la nivelul zonei va presupune oricum înlăturarea speciilor existente, fără valoare, cu specii valoroase atât din punct de vedere ecologic cat si estetic.

Proiectul propus, pe lângă faptul ca va constitui un reper vizual, arhitectural si urbanistic al orașului, amplasat la convergenta a 3 artere importante, va aduce nenumărate beneficii comunității, dezvoltării urbane si mediului. Printre acestea amintim: amenajarea a 85% din teren ca spațiu verde si transformarea unei zone ocolita de cetățeni intr-un punct de atracție, cu facilitați ce vor permite relaxarea si socializarea atât in aer liber cat si in spatiile publice de la parterul clădirii ce vor putea fi folosite de publicul larg. De asemenea proiectul va contribui si la reducerea emisiilor de CO2 prin încurajarea ocupanților clădirii in folosirea transportului public, datorita amplasării clădirii intr-un nod extrem de ușor accesibil prin toate mijloacele de transport in comun, inclusiv viitorul tronson de metrou Pantelimon – Academia Militara – Raul Doamnei (Drumul Taberei).

Taguri: CotroceniVerdeDevelopmentturnRazoarePUGPUZ114PanduriGeniuluiNodIntermodal
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/primavera-development/dezvoltatorul-turnului-de-20-de-etaje-din-intersectia-razoare-aduce-clarificari