Veşti bune pentru România: peste 19,5 miliarde de euro pentru soluţii de criză

BUCURESTI - 7 ianuarie 2009

Comunicat tip General in Afaceri

Anul 2009 a debutat cu o avalanşă de veşti alarmante pentru români: buget de austeritate, şomaj, scumpiri, criza gazelor etc.
Specialiştii estimează că în anul 2009, aproximativ 700 000 de români vor rămâne fără un loc de muncă. Iar cifrele iau în calcul doar situaţia economică internă şi consecinţele din spaţiul economic românesc. Nimeni nu a ţinut cont în acest calcul de şomajul din ţările în care lucrează mii de români şi care în curând vor deveni, la rândul lor, şomeri şi se vor întoarce acasă. Toţi aceşti oameni vor avea de plătit facturi care ameninţă să devină din ce în ce mai mari.
Prin urmare, nu credeţi că avem nevoie şi de nişte veşti bune? Prima veste bună este aceea că... veştile bune (a se citi soluţii) există, dacă ştim unde să le căutăm.

www.fonduri-structurale.ro atrage atenţia că există o sursă de bani - substanţială şi sigură - pe care România poate conta şi care are capacitatea să ofere soluţii la o serie de probleme generate de criza pe care o traversăm: banii europeni. „Nu mai puţin de 19,668 miliarde de euro, reprezentând fonduri structurale şi de coeziune, aşteaptă să fie accesate până în 2013 şi investite în proiecte româneşti pe teritoriul României. Din această sumă, aproximativ 2,5 miliarde euro revin anului 2009”, spune Dragoş Jaliu, consultant finanţări europene, www.fonduri-structurale.ro . „Potrivit previziunilor analiştilor, fondurile europene ar putea diminua efectele crizei economice prin generarea unei creşteri economice suplimentare, în perioada financiară 2007 – 2013, de până la 20%. Evident, cu condiţia ca absorbţia acestor fonduri să fie maximă”, susţine Dragoş Jaliu.
Accesarea fondurilor structurale poate fi, totodată, o soluţie pentru diminuarea efectelor şomajului, spune Jaliu: „În condiţiile în care efectele crizei sunt vizibile în disponibilizări masive, fondurile structurale pot finanţa proiecte ce vizează facilitarea integrării pe piaţa muncii a şomerilor, atragerea şi menţinerea unui număr mai mare de persoane pe piaţa muncii, inclusiv în zonele rurale. Pentru anul 2009, alocarea financiară din fondurile structurale pentru astfel de proiecte este de 62.026.377 euro. În plus, trebuie să privim fondurile europene ca sursă pentru finanţarea unor proiecte demarate de firme sau autorităţi locale ce ar putea genera locuri de muncă şi ajuta în demararea şi finalizarea unor investiţii în infrastructura de educaţie, sănătate, transport, mediu de afaceri sau turism”.
O altă veste bună este aceea că efectele crizei financiare mondiale nu se vor resimţi în nici un fel asupra sumelor acordate statelor membre de către Uniunea Europeană prin fonduri structurale şi de coeziune. “Cele 19,668 miliarde de euro alocate României sunt disponibile în perioada 2007 – 2013 aşa cum a fost stabilit prin cadrul legal comunitar”, asigură Dan Barna, consultant fonduri structurale, Structural Consulting Group.
Prin urmare, depinde doar de noi să profităm de oportunităţile pe care le avem pentru a diminua efectele crizei care fac din anul 2009 un an dificil. Din păcate, din motive mai mult sau mai puţin obiective, capacitatea României de absorbţie a acestor fonduri a fost în 2007 şi 2008 destul de scazută. “Conform datelor disponibile, la sfârşitul anului 2008, au fost depuse peste 6500 de proiecte pe toate cele 7 programe operaţionale. În momentul de faţă, multe dintre acestea se află în diferite stadii ale procesului de evaluare şi contractare. Cert este că la sfârşitul anului 2008, au fost contractate doar 179 proiecte, din care 8 proiecte majore de mediu aprobate de Comisia Europeană”, declară Dan Barna.
„Urmând exemplul Bruxelles-ului, nu ar fi rau ca si institutiile din Romania sa incerce o simplificare a procedurii de accesare a banilor europeni atat din punct de vedere al perioadei de aprobare a proiectelor cat si din punct de vedere al documentelor solicitate. Pentru exemplificare, in Romania, conform datelor oficiale, perioada medie de aprobare a unui proiect de investitii este de peste 200 de zile iar o firmă care doreşte finanţare europeană, pentru dezvoltarea activităţii de producţie are nevoie de 48 de documente (avize, declaraţii, planuri, cereri), pentru a întocmi un dosar de finanţare complet”, a adaugat Dragoş Jaliu.

Pentru o imagine completă a situaţiei fondurilor structurale alocate României, accesaţi www.fonduri-structurale.ro.

Despre Professional Project Management

www.fonduri-structurale.ro a fost lansat pe 19 decembrie 2006 şi relansat pe 30 ianuarie 2008 cu ocazia conferinţei internaţionale “Soluţii de finanţare pentru IMM-uri şi autorităţi locale din fonduri structurale”, eveniment organizat de Structural Consulting Group în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), PriceWaterhouseCoopers, BRD Groupe Société Générale şi Banca Comerciala Română.
Persoana de contact:
Nume: Dragoş Jaliu
Funcţie: partener, www.fonduri-structurale.ro
Tel.: 0722 202 037
e-mail:jaliud@fonduri-structurale.ro

jaliud@fonduri-structurale.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/professional-project-management/vesti-bune-pentru-romania-peste-195-miliarde-de-euro-pentru-solutii-de-criza