prognosisADHC

BUCURESTI - 16 iunie 2009

Comunicat tip General in Finante / Contabilitate

In fiecare luna, in cadrul Studiului de Sentiment al Pietei de Capital, adresam investitorilor unele intrebari sugerate chiar de catre acestia, de catre SSIFuri sau venite din partea presei de specialitate.

prognosisADHOC reuneste raspunsurile la aceste intrebari, grafice realizate pe baza acestora, comentarii si analize.

Asteptam intrebarile si sugestiile dvs. la adresa office@prognosis.ro .

La Studiul de Sentiment al Pietei de Capital participa experti ai SSIFurilor si investitori activi pe bursa. Pe www.prognosis.ro orice investitor se poate inscrie in mod gratuit in panel, pentru a lua parte la sondajul lunar, beneficiind astfel de analizele lunare dezvoltate in parteneriat cu ORPHEUS Capitals.

In aceasta luna, prima tema abordata in cadrul prognosisADHOC a fost “Limita maxima a detinerilor in cadrul SIF'.

Mai mult de jumatate dintre experti si aprox. 46% dintre investitori considera ca ar trebui elimitat orice fel de prag de detinere la SIFuri. 10% dintre investitori si 8% dintre experti considera ca pragul ar trebui mentinut la valoarea actuala. Un numar si mai mare declara ca nu stiu ce ar trebui facut sau ca acest subiect nu este important pentru ei. Totusi, daca luam in calcul si pe cei care considera ca pragul ar trebui majorat la 5%, peste 80% dintre experti si peste 70% dintre investitori considera ca situatia actuala ar trebui schimbata.

In ceea ce priveste sansele ca pragul sa fie majorat, fie si doar in cadrul unui singur SIF, parerile sunt impartite. Expertii par a fi mai optimisti decat investitorii, 30% dintre acestia considerand ca exista sanse mari sau foarte mari pentru majorarea pragului. Cu toate acestea, nota generala este de neincredere : peste 60% (atat experti cat si investitori) considerand ca sansele ca pragul sa fie ridicat sau eliminat sunt mici sau foarte mici. Exista insa un consens al majoritatii la nivel de piata in ceea ce priveste problema pragului: majoritatea este de parere ca ar trebui majorat si in acelasi timp considera ca nu se va intampla asta.

Peste 80% dintre respondenti considera ca majorarea pragului minim ar avea efecte pozitive pentru mediul investitional de la BVB.

Un alt consens care s-a instaurat in piata, inca de la sfarsitul lunii mai este ca volumele din iunie vor scadea, comparativ cu luna trecuta. Peste 50% dintre respondenti cred acest lucru, circa o treime se asteapta la volume comparabile cu cele din mai. Procentul celor care cred ca volumele vor fi mai mari este mic : 4% in cadrul expertilor si 11% dintre investitori.

Consensul cel mai ingrijorator tine insa de asteptarile legate de rezultatele companiilor listate la bursa, pentru urmatoarele doua trimestre. Graficul de mai jos exprima foarte clar care este parerea participantilor la piata despre performanta companiilor romanesti :

Pentru trimestrul II, 87% dintre experti se asteapta la rezultate slabe sau foarte slabe. Investitorii sunt relativ mai optimisti atat in ceea ce priveste trimestrul II cat si trimestrul III. Totusi, nu mai mult de o treime dintre ei cred ca rezultatele vor fi bune sau foarte bune. Sperantele legate de revenirea bursei par a fi amenintate de previziunile negative legate de rezultatele companiilor.

Despre Prognosis.ro

prognosisADHOC

trateaza subiecte de moment, relevante pentru mediul investitional si piata de capital din Romania. Este un instrument care permite sondarea opiniilor investitorilor si expertilor SSIF. Intrebarile din acest studiu vin chiar din partea celor chestionati sau din partea presei de specialitate. Va rugam adresati intrebarile dvs. la adresa de contact: office@prognosis.ro.

Sentimentul Pietei de Capital

SPC este un indice de sentiment bazat pe sondajul participantilor la piata – investitori individuali si experti. Respondentii sunt chestionati lunar despre diverse aspecte legate de piata de capital printre care asteptarile cu privire la trendul indicilor bursieri pe diverse perioade de timp, increderea in atingerea propriilor obiective investitionale si preferintele sectoriale. Datele sunt apoi procesate si analizate pentru a crea indicii de sentiment. Interpretarea rezultator explica sentimentul pietei si directia acesteia. Periodic, distribuim datele de sentiment respondentilor nostri si institutiilor financiare, managerilor de fond si brokerilor pentrui research si decizii de investitii.
office@prognosis.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/prognosis-ro/prognosisadhc