Evolutia fumatului si a tigarii electronice in ultimul an. Ce trebuie sa stie fumatorii

BUCURESTI - 22 decembrie 2016

Comunicat tip General in Social, Retail, Internet

Ultimul an a fost unul extrem de aglomerat pentru fumatori. In primul rand, s-a aprobat legea antifumat, care nu mai permite aprinderea tigarilor in orice loc, oricand. In al doilea rand, lupta dintre producatorii de tigari electronice si producatorii de tutun a capatat noi fronturi si a escaladat.

Este si normal, in conditiile in care tigara electronica a devenit, odata cu decizia legala de a interzice tigarile clasice, principala alternativa la tutun.

Confuzia este mare, nemultumirea este si mai mare in randul fumatorilor iar informatiile sunt destul de putine. Vom incerca sa raspundem, asadar, la o serie de intrebari.

Cat de mare este impactul legii anti fumat pentru cei care vapeaza?

Este prima intrebare care vine in mintea oricarui fumator. Legea este clara: nu ai voie sa fumezi in spatii publice. Ai voie, insa, sa vapezi?

Se pare ca da! Legea este foarte clara si in ceea ce priveste tigara electronica. Confort articolului 2, litera n1, tigara electronica este interzisa doar in mijloacele de transport in comun. Practic, daca nu vrei sa fumezi in taxi, in tramvai sau in tren, ai libertatea de a vapa oriunde.

Evident, totul este teoretic. Pe langa legea parlamenara, fiecare proprietar de bar sau de local isi face propriile legi interne. Astfel, tigara electronica poate sa fie interzisa si in localuri. De cele mai ulte ori este interzisa, fie din prea mult exces de zel, fie din lipsa unor informatii.

Ceea ce este de retinut insa, este faptul ca fumatorii de tigara electronica sunt mult mai norocosi decat fumatorii de tutun. Daca esti fumator, asadar, cea mai buna solutie pe care o ai la indemana este sa cumperi un kit tigara electronica.

Ai voie sa fumezi in Uber?

Compania de ride sharing pe care am adoptat-o cu succes din America, devine din ce in ce mai populara. Aceasa ofera servicii asemanatoare taximetriei, insa sub o alta forma. Practic, orice om poate sa isi ofere propria masina pentru calatorii in oras. Date fiind regulile mai deosebite, o multime de oameni se intreaba daca pot vapa sau fuma in Uber.

Fiind masina personala, da, soferul poate fuma in Uber. Din nefericire pentru soferii fumatori insa, acestia sunt supusi regulilor interne ale Uber, care precizeaza clar ca fumul de tigara este interzis. Astfel, nici soferii nici clientii nu vor putea fuma sau vapa intr-o masina Uber.

Cum au primit romanii legea antifumat?

In primavara, atunci cand a fost lansata, legea a generat foarte multe discutii. Odata ce s-au linistit apele, romanii s-au obisnuit si au inceput sa vada legea ca pe ceva natural. Mai mult, conform unor sondaje, peste 70% dintre romani isi doresc sa ramana interzis fumatul in spatiile publice. Procentul coincide si cu numarul de romani care nu sunt fumatori, insa este destul de irelevant. Pana la urma, majoritatea este cea care decide.

Si in randul proprietarilor de baruri si de localuri legea a fost primita destul de bine. Chiar daca la inceput au existat ceva amenzi, lucrurile s-au linistit.

Concluzii si sfaturi pentru fumatori

Odata cu aceasta lege si cu numeroasele evenimente care s-au desfasurat pe repede inainte in lumea fumatorilor, concluzia este simpla: cei care doresc sa fumeze peste tot, trebuie sa isi cumpere o tigara electronica. Din fericire, modelele, aromele si informatiile despre tigari electronice sunt din ce in ce mai bine puse la punct si din ce in ce mai variate. Pe www.smokemania.ro poti gasi, spre exemplu, foarte multe informatii utile si o multime de recomandari in ceea ce primeste fumatul electronic.

Odata cu trecerea la fumat electronic, orice fumator se poate alege cu o serie de alte beneficii:

Poate sa fumeze mult mai sanatos. Chiar daca in lupta dintre producatorii de tutun si producatorii de tigari electronice sunt aruncate tot felul de cifre, in care incearca sa se demonstreze ca tigara electronica este la fel de nesanatoasa ca tigara clasica, nimeni nu a reusit sa aduca argumente concrete. Tigara electronica este mai sanatoasa, deorece ii lipsesc toate acele elemente cancerigene din tutun.

Poate sa aiba un miros mai placut. Mirosul este una dintre cele mai mari probleme ale fumatorilor. Mirosul din haine, mirosul din par, mirosul din maini si mirosul din respiratie nu ii deranjeaza doar pe cei care fumeaza, ci si pe cei de langa ei. Cu siguranta, daca esti fumator si ai in familie persoane nefumatoare, ti-au spus de cateva ori ca sunt deranjate de modul in care mirosi. Tigara electronica nu genereaza miros neplacut, de multe ori fiind chiar placut.

Nu genereaza fumat pasiv. Fumatul pasiv este o sursa foarte serioasa de imbolnavire. Din fericire, fumatul electronic nu genereaza fumat pasiv. Astfel, chiar daca tu iti asumi anumite riscuri, nu le asumi si pentru cei din jurul tau.

Cu tigara electronica se poate renunta la fumat. Este, din nou, o afirmatie controversata. Pana la urma, pare ilogic sa te lasi de fumat fumand in continuare. Cu toate astea, tigara electronica poate sa reprezinte un pas serios catre renuntarea la fumat. Aceasta permite micsorarea dozei de nicotina si automat, micsorarea gradului de dependenta. Daca esti o persoana calculata, in doar cateva saptamani poti ajunge sa fumezi doar un abur aromat si placut la gust.

Nevoia de a fuma este si va fi, cu siguranta, una mare, pentru un procent semnificativ de oameni. Din fericire, lucrurile evolueaza peste tot in tehnologie, inclusiv in lumea fumatorilor. Astfel, tigara electronica a ajuns sa fie o alternativa si este o alternativa foarte buna. Conform fumatorilor, este o solutie care imita la perfectie senzatia de fumat si aduce toate avantajele prezente mai sus.

Ramane de vazut daca timpul va fi de partea celor care vapeaza iar proprietarii de baruri vor intelege ca pot aproba vapatul in spatiile lor. Cel mai probabil, acest lucru se va intampla cat de curand.