Florian Pittis ne-a lasat mult prea singuri

BUCURESTI - 5 august 2007

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Cu adanc regret anuntam plecarea mult prea timpurie dintre noi a celui care a fost, este si va fi intotdeauna in inimile noastre cel mai iubit interpret de muzica folk, un mare actor, un talentat regizor, un coleg adorat, realizator, director si „programator de emisiuni radiofonice”. Cel care a „pus pe picioare” postul de radio - „net only”- Radio3net.
Cel care spunea: „Prefer sa se spuna ca sunt om, sau, mai degraba, ca SUNT”.

Este un OM! ESTE!
Radio Romania, prin vocea tuturor colegilor si prietenilor care l-au cunoscut, isi exprima durerea pentru aceasta pierdere si transmite sincere condoleante familiei indurerate.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Maria Toghina
Presedinte director general
Societatea Romana de Radiodifuziune

S-a nascut la Bucuresti in ziua de 4 octombrie 1943, ca singur fiu al unui pilot aviator, comandant de escadrila si al celei care ”semanand cu Danielle Darieux”, voise - dar familia nu-i permisese - sa devina actrita.
La varsta de 4 ani „Motu” a debutat in teatru pe scena Teatrului Savoy in „Congresul pustilor”, unde s-a aflat in compania altor tineri interpreti ca Flavia Buref, Ileana Cotrubas sau Alexandru Lulescu.
In clasa a IV-a a pus in scena actul III din „O scrisoare pierduta” de Ion Luca Caragiale repartizandu-si rolul cetateanului turmentat.
Ca licean la „Gheorghe Lazar”, se intalneste cu neuitatul actor Petre Gheorghiu, in calitate de conducator al cercului dramatic al elevilor - din care mai faceau parte viitori actori ca bunul prieten Mihai Stan, Dan Tufaru, Marina Maican, Alinta Ciurdareanu, Aimee Iacobescu si altii -.
La examenul de admitere de la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale” din Bucuresti nu reuseste, din cauza faptului ca, fost prescolar la gradinita franceza, graseia. I se recomanda sa-si corecteze rostirea. Se revolta: „Ion Manolescu nu graseia?” Da, Manolescu a fost cineva, dar s-ar putea ca si Pittis sa devina cineva. Comisia nu cedeaza. Pittis face un an de Politehnica si lucreaza, concomitent, ca electrician la Teatrul Bulandra. E inceputul perioadei in care va vedea de o suta si ceva de ori „Cum va place”, sau „D-ale carnavalului”, in care invata spectacole pe dinafara, studiind intens arta unor mari actori ca Jules Cazaban, Stefan Ciubotarasu, George Marutza, Clody Berthola si altii. Ia lectii de dictie, isi corecteaza rostirea, iar cand prin accident, un actor lipseste, eminentul regizor Liviu Ciulei il invita sa preia un rol - deja invatat -din „Cum va place”.
Urmeaza un nou examen de admitere, studentia la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica pe care-l va absolvi ca sef de promotie. Va fi angajat la Televiziunea Romana, apoi la Teatrul Bulandra, unde va interpreta numeroase roluri in spectacole regizate de Liviu Ciulei, dar isi va porni si propriile spectacole de poezie si muzica, de poezia muzicii tinere. Printre numeroasele daruri muzicale pe care le-a facut semenilor se vor numara cele realizate impreuna cu Dan Tufaru si Anda Calugareanu, cu care a format un trio de neuitat. Participa la Cenaclul „Flacara”. In perioada 1992 – 2001 il regasim in formatia „Colibri”. A jucat si in filme. Dar iubeste teatrul mai mult decat filmul („teatrul e viu, filmul e mort” spunea el) si e indragostit de sunet mai mult decat de imagine. Tineretea perpetua, cautarea necontenita a noului, frumosului si binelui ii structureaza personalitatea.
Regizorul Constantin Moruzan il invita pentru prima data la Radio, pentru a interpreta un rol alaturi de marele George Calboreanu. Vor urma si alte asemenea invitatii.
Premizele pentru munca directa in Radio existand, in 1998, cand i se ofera functia de director al postului Romania Tineret, intai se gandeste bine si apoi accepta (la 1 decembrie 1998 vine la post) socotind ca „omul cu grila” e „tot un fel de regizor”. „Am luat-o ca o punere in scena”, declara el.
La 16 noiembrie 2004 Radio Romania Tineret se transforma in Radio3net. Se schimba modul de lucru, conceptia si aparatura. Curand se formeaza o comunitate online, ascultatorii sunt tot mai prezenti, unii dintre ei devenind ei insisi realizatori de emisiuni. In doar cateva saptamani de la lansarea oficiala, Radio3net ajunge la 150.000 de accesari (din toata lumea) pe saptamana. Strategia, structura programelor si activitatea desfasurata de Radio3net respecta normele comportamentale si misiunea radioului public: de informare, formare, acces la cultura, creatie si tezaurizare de valori, divertisment, promovarea SRR si promovarea imaginii Romaniei in lume. Actualitate, interactivitate, muzica, teatru, dosare tematice, documentare ample, prezentari de evenimente si de personalitati, linkuri spre nenumarate alte surse de informare si de cultura de pe tot globul, plus cristalizarea unei echipe tinere, indraznete si competente – sunt principalele realizari ale lui Florian Pittis ca „om de radio” . Dictonul lui a fost „Dupa mine, Progresul!”
In memoria noastra ramane profesionistul si omul cu suflet mare despre care tinerii de toate varstele si din toate timpurile vor exclama: ESTE!

Despre Radio România

Radio3Net - Un Radio complet! Un Radio în culori!
Str. G-ral Berthelot nr. 60-64, sector 1, Bucureşti,
PO Box 111
Telefon: (+4) 021 319 05 53
Fax: (+4) 021 319 05 20
office@radio3net.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/radio-romania/florian-pittis-ne-a-lasat-mult-prea-singuri