Serviciul de Ambulanţă Samaritanus luptă pentru pacienţi

Tirgu Mures - 15 iunie 2015

Comunicat tip Administrativ / Management in ONG, Sanatate, Social

Serviciul de Ambulanţă Samaritanus a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la modul în care este discriminat, fiindu-i interzis să folosească mijloacele de avertizare sonore si luminoase (girofarele) pentru a avea prioritate de trecere în misiune. E irelevant că nu s-a ajuns în timp util, la urgenţele de cod galben sau roşu, se arată într-un document al MAI

Serviciul de Ambulanţă Samaritanus luptă pentru pacienţi

Se încalcă o lege existentă care reglemetează regimul de circulaţie a acestor autospeciale, respectiv Ordinul 2.121 din 11 decembrie 2007 emis de Ministerul Sănătăţii Publice, care la articolul 8 prevede: folosirea mijloacelor de avertizare audiovizuale ale autospecialelor de consultaţii la domiciliu se face în următoarele situaţii:


a) în cazul deplasării, în mod excepţional, către un caz care poate fi o urgenţă;
b) în cazul în care medicul este trimis să răspundă la o urgenţă cod roşu în lipsa unui alt mijloc de intervenţie medicalizat;
c) în cazul deplasării la solicitări în condiţiile unui trafic urban aglomerat.


Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă prin Secretarul de stat dr. Raed Arafat ignoră ultimul paragraf al Art. 8. respectiv litera c) şi interzice deplasarea în misiune cu girofarul, pe motiv ca ne deplasăm la urgenţe de cod verde, care nu impun deplasarea în regim de prioritare, deşi la litera c) nu se face referire la codul de urgenţă. În punctul de vedere exprimat de Secretarul de Stat dr. Raed Arafat în documentul furnizat de Ministerul Afacerilor Interne drept răspuns la petiţia depusă la CNCD, se arată că:

 „folosirea mijloacelor de avertizare în situaţii care nu necesită astfel de măsuri (...) este de natură a crea populaţiei aşteptări nejustificate cu privire la modul în care se desfăşoară acţiunile de intervenţie la caz ale serviciilor de ambulanţă. Serviciile publice ar fi ţinute, în continuare, de obligaţia întemeiată de a nu folosi mijloacele de avertizare acustice şi vizuale la deplasări cod verde, în timp ce serviciile private ar putea folosi aceste mijloace fară nicio restricţie şi contrar conceptelor operaţionale care stau la baza organizării şi funcţionării sistemului national de asistenţă medicală de urgenţă, provocând astfel, grave dezechilibre şi dereglări în funcţionarea întregului sistem”.


Acest punct de vedere este argumentat fals dezinformând CNCD, deoarece serviciilor publice nu le este interzisă deplasarea cu mijloacele de avertizare sonore şi luminoase in Ordinul de Ministru  2.121 din 11 decembrie 2007.
Din totalul cazurilor alocate de către Dispeceratul medical integrat 112 Serviciului de Ambulanţă Samaritanus, 75% au reprezentat urgenţe de cod galben sau chiar roşu. Cazurile alocate depăşeau codul verde de triaj, bolnavii fiind în stop cardio-respirator, infarct miocardic acut, accident vascular cerebral sau insuficienţe respiratorii acute. Sunt situaţii confirmate de fişele de solicitare, în care se poate observa faptul că s-a ajuns la bolnav aflat în stop cardio-respirator în 40 de minute sau chiar o oră, neputând folosi mijloacele de semnalizare luminoase şi sonore în condiţii de trafic aglomerat. Şi mai regretabil este că la trei dintre aceşti pacienţi Ambulanţa Samaritanus a ajuns prea târziu pentru a mai putea face ceva, iar pacienţii au încetat din viaţă.


Răspunsul formulat de Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, în ceea ce priveşte situaţia descrisă mai sus a fost următorul: „susţinerile petentei cu privire la faptul că, din totalul cazurilor alocate de către Dispeceratul Integrat, 75% au reprezentat urgenţe de cod galben sau chiar roşu, sunt irelevante şi lipsite de coerenţă logică...”
Serviciul de Ambulanţă Samaritanus a depus petiţia la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pe 21 aprilie 2015, dar de mai bine de 5 ani încearcă constant să obţină condiţiile necesare pentru a le oferi pacienţilor primul ajutor la cele mai înalte standarde, în cel mai scurt timp.

Contact

Varga Zsigmond

coordonator Ambulanţa Samaritanus

tel. 0767.00.33.22

info@samaritanus.ro

Despre REEA SRL

REEA este o agenție web interactivă cu o experienţă de peste zece ani pe piaţa vest-europeană, nord-americană, asiatică și australiană. În timp, REEA a reușit să dezvolte relații de succes cu agenții de publicitate și PR cu renume internațional.
Portofoliul REEA cuprinde dezvoltarea de aplicații internet şi intranet, mentenanță și hosting, servicii de identitate vizuală, dezvoltare software, copywriting, conţinut multimedia şi interactive media, design pentru print.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/reea-srl/serviciul-de-ambulanta-samaritanus-lupta-pentru-pacienti