2009-2010: peste 2,000,000 mp spatii de birouri inchiriabili in Bucuresti

BUCURESTI - 28 august 2008

Comunicat tip General in Constructii

Ce se intampla azi pe piata imobiliara? Scad preturile, cresc, s-a blocat piata, nu s-a blocat, se investeste in continuare? ...Toate sunt intrebari cu care suntem zilnic bombardati.
Aceste intrebari sunt normale in momentul in care piata imobiliara romaneasca se apropie cu pasi constanti de maturizare. Piata incepe sa se stabilizeze, dezvoltatorii se orienteaza sa se raspunda ferm profilului cererii de pe piata romaneasca in conditiile in care publicul a devenit constient de modul in care ar trebui sa se defineasca sectorul imobiliar.

Compania Regatta, leaderul marcilor imobiliare romanesti, prezinta tendinta actuala a dezvoltatorilor in doua segmente care se intrepatrund: office si rezidential.

Piata imobiliara de birouri inregistraza la mometul actual o cerere crescanda pentru spatii destinate marilor companii nationale si internationale, care decid din ce in ce mai des sa-si infiinteze reprezentante in capitala. Evident nu trebuie scoasa din calcul relocarea companiilor existente, pas cel mai adesea provocat de extinderea acestora.

In aceste conditii, rata de neocupare a spatiilor office din piata este foarte redusa. Multi dintre dezvoltatorii imobiliari au identificat necesitatea investirii in cladiri de birouri care sa raspunda cererii si se reorienteaza in aceasta directie in locul celei rezidentiale, previzionand noi oportunitati profitabile.

In prezent inclusiv firmele de dimensiuni reduse manifesta tendinta de a opta sa-si desfasoare activitatea in cladiri de birouri si nu in apartamente sau vile renovate, asa cum se intampla in anii precedenti. De aceea, contractele de preinchiriere se semneaza de multe ori chiar de la anuntarea proiectului in piata, iar la momentul finalizarii acesta ajunge sa fie inchiriat in proportie de 100%.

« Daca ne referim la cifre, situatia stocului existent de cladiri de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2007 insuma aproximativ 1,000,000 mp inchiriabili, dintre care cca. 300,000 mp au fost livrati numai in anul 2007. Cladirile in cauza sunt concentrate in special in zona de nord, dar si centru si vestul Bucurestiului,zone caracterizate de facilitati propice dezvoltarii business-ului.

Pentru 2008 se preconizeaza ca spatiile de birouri sa atinga un total de 1,400,000 mp inchiriabili in situatia in care procentul de finalizare real al proiectelor va coincide cu cel anuntat, » a declarat Mihaela Raducanu, directorul departamentului Birouri, Regatta.

Fiind un segment stabil, cu contracte de inchiriere incheiate pe termen lung spatiile de birouri atrag investitorii si intensifica concurenta.
« Numarul suprafetelor inchiriabile este asteptat sa creasca in continuare pana la dublarea stocului in 2009-2010 si chiar depasirea pragului de 2,000,000 mp inchiriabili din Bucuresti », a spus Raducanu.

Daca in urma cu 2 -3 ani stocul de birouri era format preponderent din cladiri de clasa B, in prezent exigenta cererii face ca noile cladiri sa fie furnizate la cele mai inalte standarde de dotare de clasa A.

« Cel mai nou concept care incepe sa fie adoptat pe piata office din Bucuresti este cladirea ecologica, concept care respecta directivele europene privitoare la normele de construire environmentally friendly.

Acestea presupun folosirea materialelor de constructii reciclabile care sa protejeze atat mediul inconjurator cat si persoanele care isi desfasoara activitatea in cladirea respectiva.
Constructia de acest tip este menita sa eficientizeze folosirea energiei electrice si a celei termice si sa se ocupe de epurarea apelor reziduale prin folosirea de sisteme si tehnologii noi.
In acelasi timp eficientizeaza mediul de lucru prin ventilatie si iluminare corespunzatoare standardelor, conexiuni la internet prin fibra optica, plafoane false si podele suspendate care sa permita cablarea facila. Desi la o prima analiza investitia intr-o cladire verde necesita costuri mai ridicate datorate materialelor speciale folosite, pe termen lung se dovedeste a fi o investitie profitabila care sa raspunda cererii viitoare, » a declarat Dragos Radu, analist piata, Regatta.


Una dintre primele cladiri ecologice de birouri este Euro Tower din Bucuresti.

Despre Regatta Real Estate Company

Cei peste 15 ani de experienta in domeniul imobiliar au contribuit cu succes la castigarea si mentinerea unei pozitii de lider, REGATTA oferind clientilor sai nu numai cele mai bune oferte dar mai ales servicii si consultata imobiliara de elita.
Astazi, serviciile noastre inseamna dezvoltarea permanenta a portofoliului si, in mod deosebit, satisfacerea in proportie de 110% a clientilor nostri.
Pozitia de leader solicita nu numai o intelegere a ceea ce este important astazi, dar si a ceea ce compania noastra doreste sa realizeze in viitor.
Planul nostru strategic exprima 'Viziunea noastra asupra viitorului' si scopurile noastre in ceea ce priveste patru elemente strategice: clienti, servicii, calitate, dezvoltare.
mihaela.raducanu@regatta.ro
luciana.petrescu@regatta.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/regatta-real-estate-company/2009-2010-peste-2000000-mp-spatii-de-birouri-inchiriabili-in-bucuresti