Studiu Rentrop&Straton: Pe piata de carburanti, calitatea este mai importanta decat pretul

BUCURESTI - 9 noiembrie 2011

Comunicat tip General in Afaceri, Media / Publicitate, Logistica/Transport

Doar 31,4% din managerii care folosesc carburantii in activitatea economica a companiei au contracte de furnizare incheiate cu distribuitori de produse petroliere. Dintre acestia, 32,1% au incheiat contracte cu Petrom, 21,4% cu Rompetrol, 19,6% cu Lukoil, 10,7% cu OMV, 8,9% cu MOL, iar 1,7% s-au orientat catre alti distribuitori, locali, potrivit studiului "Consumul de carburanti in randul companiilor din Romania", realizat de Divizia Market Research a grupului romano-german Rentrop & Straton.

Studiu Rentrop&Straton: Pe piata de carburanti, calitatea este mai importanta decat pretul
 Studiul realizat de Rentrop&Straton Market Research reprezinta o mare noutate pe piata cercetarilor de marketing din Romania. Pentru prima data, managerii pot alege in cunostinta de cauza, vazand care este experienta colegilor in acest domeniu. De asemenea, distribuitorii de carburanti beneficiaza de un instrument vital in planificarile de marketing pentru 2012. 

George Straton, Presedinte Rentrop&Straton Group

Studiul arata ca, dintre companiile care intentioneaza sa isi schimbe furnizorul de carburanti, majoritatea au optat sa se indrepte catre OMV, Petrom si Rompetrol, ca prime optiuni.

Dintre managerii care nu au incheiat contracte de achizitie a carburantilor pentru compania lor, mare parte au incarcat pana in prezent rezervoarele autovehiculelor de la Petrom, OMV, Rompetrol, Lukoil si MOL.

Majoritatea respondentilor care au incheiat contracte cu distribuitori de carburanti (74,5%) sunt multumiti de serviciile acestora. Cu toate acestea, managerii sunt nemultumiti de nivelul preturilor practicate la carburanti de catre distribuitorii cu care au incheiat contracte de achizitie (44,2% din respondenti). 10,9% din managerii respondenti s-au declarat ca fiind foarte multumiti de serviciile distribuitorilor de carburanti, pe cand 5,5%  sunt foarte nemultumiti in aceasta privinta. Doar 3,8% din respondenti sunt foarte multumiti de preturi, in schimb 13,5% sunt foarte nemultumiti de trendul actual al preturilor.

Potrivit studiului Diviziei Market Research a grupului romano-german Rentrop & Straton, benzina cu cifra octanica 95 este tipul cel mai frecvent cumparat (53%). Desi cifra octanica mai mica limiteaza realizarea unor rapoarte de comprimare mari si ofera o putere mica motoarelor, benzina CO 95 este preferata, in principal, datorita pretului sau scazut.

Cele 71.9% companii care utilizeaza in activitatea lor motorina, achizitioneaza cel mai frecvent motorina cu cifra cetanica 51 si sulf 50 ppm (28.1% din respondenti) si motorina cu cifra cetanica 51 si sulf 10 ppm (27%).

Studiul “Consumul de carburanti in randul companiilor din Romania” pe scurt:

- Peste doua treimi din managerii romani considera ca resursele de petrol sunt aproape de a fi epuizate, iar alternativa cea mai promitatoare la energia bazata pe hidrocarburi este energia solara.

- In pofida acestei perspective "ecologic corecte", cea mai mare parte a companiilor participante la cercetare sunt dependente in momentul de fata de consumul de carburanti, 77% din managerii chestionati declarand ca folosesc combustibili petrolieri in desfasurarea activitatilor economice ale firmei.

- Combustibilii "clasici" sunt cei mai folositi de catre companiile din Romania: motorina (71,9%) si benzina (69,3%). O proportie semnificativa de intreprinderi (16,6%) utilizeaza si gazul petrolier lichefiat (GPL).

- Sectorul de activitate in care combustibilii petrolieri lichizi sunt utilizati preponderent este transportul angajatilor si al marfurilor cu autovehicule proprii (90,5%).

- Majoritatea companiilor mici si mijlocii chestionate achizitioneaza des carburanti, cei mai multi respondenti cu functii de conducere in firme declarand ca alimenteaza cu combustibili zilnic (31,9%) sau o data la cateva zile (36,2%).

- Cel mai important criteriu pe baza caruia managerii decid sa achizitioneze carburantii pentru companie este calitatea produselor (61,3% din respondenti). In acelasi timp, pretul este apreciat ca important sau foarte important de catre 57,1% din manageri.

- Pentru actualul semestru din 2011, cei mai multi din managerii chestionati (45%) anticipeaza o crestere moderata a cheltuielilor cu carburantii necesari desfasurarii activitatilor economice ale companiilor pe care le conduc. 27,5% din respondenti prevad o mentinere la acelasi nivel a cheltuielilor cu carburantii, iar 10,1% considera ca ele vor scadea moderat.

- Mai putin de o treime din respondentii care folosesc carburanti in activitatea economica a companiei au contracte de furnizare incheiate cu distribuitori de produse petroliere.

Studiul „Consumul de carburanti in randul companiilor din Romania” a fost realizat pe un esantion de 556 respondenti, in perioada 14 septembrie 2011 - 12 octombrie 2011, de Divizia Market Research a grupului romano-german Rentrop & Straton, liderul pietei de informatii specializate din Romania. Studiul a fost realizat in parteneriat cu Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti.

Despre Rentrop&Straton

Lider de 16 ani al pietei de informatii specializate din Romania, grupul romano-german Rentrop&Straton are peste 200,000 de clienti. Din portofoliul Rentrop&Straton amintim: colectia Consilier (Taxe si Impozite, Contabilitate, TVA, Impozit pe Profit, Codul Muncii, Managementul Resurselor Umane, Management Financiar, Contracte Comerciale), colectia Revista Romana, colectia Newsletter, colectia Expert CD, colectia Ghidul Managerului Eficient. Cu 130 de angajati, peste 500 de autori si specialisti si o cifra de afaceri de 3 milioane de euro, Rentrop&Straton este cel mai important furnizor roman de informatii specializate.

Rentrop&Straton face parte din reteaua internationala VNR Verlag für die Deutsche Wirtschaft AG, important grup de consultanta in afaceri german, cu operatiuni la Bonn, Berlin, Salzburg, Zürich, Varșovia, București, Moscova, Londra, Manchester, Madrid și Johannesburg. Rentrop&Straton este membru SIPA (Specialized Information Publishers Association), membru fondator BRAT (Biroul Roman de Audit al Tirajelor) si ARMAD (Asociatia Romana de Marketing Direct).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/rentrop-straton/studiu-rentrop-straton-pe-piata-de-carburanti-calitatea-este-mai-importanta-decat-pretul