Rezerve

Definitie Rezerve

Fonduri constituite ca rezultat al capitalizarii unei parti din profitul brut obtinut de catre o unitate economica.Profit capitalizat de intreprindere in vederea stabilitatii financiare.Suma nedistribuita din beneficiul realizat in anii precedenti care constituie o parte a fondurilor proprii.Parte a activelor disponibile destinate plasamentului fondurilor constituite din profitul net realizat in exercitile precedente.In contabilitatea romaneasca, rezervele apar sub forma de rezerve legale, statutare si alte rezerve.1. Rezerva legala, constituita pe baza legala, contribuie la asigurarea unei autofinantari continue, anuland astfel tendinta si tentatia asociatilor de a-si apropria totalitatea beneficiilor.Rezervele legala se constituie din beneficiile exercitiului, dupa ce acestea compenseaza eventualele pierderi anterioare (rezultatul reportat-debitor).In tara noastra, legislatia prevede ca, din beneficiile societatii, se va prelua in fiecare an cel putin 5%, pentru formarea rezervei legale, pana ce aceasta va atinge:a) 20% din capitalul social, in cazul societatilor comerciale infiintate in baza Legii 31/1990 si al regiilor autonomeb) 25% din capitalul social, in cazul societatilor comerciale cu participare de capital strain, infiintate in baza Decretului - lege nr. 96/1990.De asemenea, legislatia prevede ca eventuala diminuare a rezervei legale, sub cuantumul precizat anterior, va fi completata pana la atingerea nivelului minim obligatoriu. Daca excedentul obtinut prin vanzarea actiunilor la un curs mai mare decat valoarea lor nominala nu este intrebuintat la plata cheltuielilor de emisiune sau destinat amortizarilor, va fi inclus in rezerva legala.2. Rezervele statutare - (in unele tari, si contractuale) sunt rezervele a caror constituire este stipulata in statutul societatii (sau prin clauze contractuale).Rezervele statutare nu pot fi distribuite asociatilor sau utilizate pentru rascumpararea si rambursarea unor actiuni sau parti sociale ale societatii. Exceptand dispozitiile contrare ale statului, ele pot fi utilizate pentru acoperirea financiara a pierderilor sau pentru a fi incorporate in masa capitalului social (crestere de capital).3. Alte rezerve pot fi constituite facultativ prin repartizarea profitului net. Ele sunt utilizate pentru acoperirea pierderilor sau pentru alte scopuri, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Rezerve? Propune definitie

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Rezerve.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Rezerve. Definitiile termenilor despre Rezerve cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Rezerve, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Rezerve.