Raportorul Parlamentului European, Pierre Moscovici, regretă că CE a rămas prudentă în privinţa aderării României

BUCURESTI - 17 mai 2006

Comunicat tip General in Media / Publicitate

'Aş fi preferat o exprimare mai clară din partea Comisiei Europene, care să spună «da» în cazul României, «da», dar cu unele rezerve, în cazul Bulgariei. Dacă ar exista dificultăţi majore, ar putea fi aplicată o clauză de salvgardare... dar în orice caz ar trebui încheiată această practică a amânărilor', a declarat Pierre Moscovici pentru RFI Romania.

Potrivit lui Moscovici, Comisia Europeană ar fi putut spune românilor - 'Da, veţi adera la 1 ianuarie 2007', cu atât mai mai mult cu cât în primii trei ani de după aderare, Uniunea Europeană dispune de mecanisme prin care să urmărească dacă evoluţiile aşteptate se şi produc, iar dacă nu, CE ar fi putut decide sancţiuni, dacă acestea ar fi necesare.
'În nici un caz nu e bine să laşi oamenii să creadă că ar putea fi amânaţi până în 2008. Pe lângă faptul că un astfel de semnal nu e bun, ar putea să pună şi unele probleme practice. De exemplu, ţările care nu au ratificat încă Tratatul de aderare ar putea fi tentate să mai aştepte raportul din octombrie înainte de a face acest pas', a spus Moscovici, adăugând că raportul din octombrie lasă un interval de timp foarte scurt pentru ca aceste pregătiri tehnice să fie făcute.
În opinia raportorului european pentru Romania, acest semnal poate afecta şi voinţa românilor de a mai face alte eforturi si poate crea tensiuni negative inutile în privinţa aşteptărilor pe care oamenii le au in ceea ce priveste extinderea.
'Iată de ce îmi permit să răspund Comisiei, după analiza pe care a făcut-o, că aceasta e din punct de vedere clinic una corectă, dar mi-aş fi dorit un angajament mai ferm şi definitiv', a afirmat Pierre Moscovici.
Întrebat ce s-ar întâmpla dacă până în octombrie România îşi va rezolva problemele pe care le mai are, iar Bulgaria nu, Moscovici a spus că nu vrea să se gândească la 'situaţii extreme'.
'Pot să vă spun doar că mi-aş dori ca România şi Bulgaria să adere împreună. E, dacă vreţi, o problemă politică ce se poate pune, pentru că prin aderarea celor două state candidate, ajunge la final valul de extindere a Uniunii Europene, din care au mai facut parte cele zece ţări care au aderat în 2004. Ar fi închiderea definitivă a unei paranteze istorice comuniste, această lungă istorie de separare a continentului', a mai spus Moscovici intervievat de RFI Romania.

Despre RFI Romania

Radio France Internationale Romania
Redactia stiri
office@rfi.ro