Bosch anunta cea mai mare investitie din istoria sa: o fabrica de semiconductori pentru masinile electrice

BUCURESTI - 13 aprilie 2010

Comunicat tip General in Afaceri

La sfarsitul lunii martie 2010, Bosch a inaugurat in Reutlingen fabrica de semiconductori de 200 de mm. Noua unitate de productie a costat 600 de milioane de euro si reprezinta cea mai mare investitie individuala din istoria de peste 120 de ani a Grupului Bosch. In noua uzina se vor fabrica semiconductori si componente micromecanice. 'In ciuda situatiei economice mondiale, am avut vointa, puterea si resursele pentru a duce acest proiect la bun sfarsit', a declarat Franz Fehrenbach, presedintele consiliului de administratie al Grupului Bosch. Aceasta noua unitate este raspunsul companiei la cererea tot mai mare de componente electronice si de sisteme din ce in ce mai complexe necesare atat in industria auto, cat si in constructii sau in industria bunurilor de larg consum, cum ar fi telefoane mobile, laptop-uri sau console de jocuri.

'Dorinta de a construi motoare mai economice si de a face conducerea autovehiculelor mai sigura, se poate realiza doar daca crestem continuu nivelul tehnologiei, in special in domeniul electronicii', a spus Fehrenbach. Noile sisteme electronice asigura un consum mai mic de carburant si reducerea emisiilor toxice. De asemenea, energia electrica devine o sursa de propulsie din ce in ce mai importanta pentru sistemele auxiliare, iar pe termen lung, chiar ca propulsie de sine statatoare. Aceasta tehnologie, la randul ei, necesita electronica de control din ce in ce mai performanta.

Dezvoltarea unor solutii specifice automobilelor pentru electronica managementului de putere este unul din punctele cheie in evolutia electrificarii vehiculelor viitorului. 1200 de ingineri lucreaza la Reutlingen in acest domeniu. Aceasta imediata apropiere fata de dezvoltare si productie, precum si de constructorii auto extrem de inovatori, reprezinta unul dintre motivele pentru care Bosch a decis sa fabrice semiconductori de 200 mm in aceasta uzina.

O cladire in interiorul unei cladiri

Noua fabrica Bosch produce circuite integrate (IC) si componente micromecanice (MEMS). Materia prima de baza este alcatuita din discuri (placute) subtiri de siliciu, cunoscute si sub numele de waferi, ce masoara 200 de milimetri in diametru. Procesele de productie pentru aceste componente sunt atat de complexe, incat este nevoie, in medie, de sase saptamani pentru ca o placuta sa treaca prin toate etapele de productie. Pe waferi sunt depuse structuri foarte fine, ceea ce inseamna ca procesele de productie pot fi efectuate doar in conditii de ’’camera alba’’ (camera curata, fara impuritati). Pentru a realiza acest lucru, aerul din zona de productie este supus unei filtrari intense. Camera alba de clasa 1 astfel realizata este comparabila cu un grad de contaminare echivalent cu marimea unui sambure de caisa in volumul lacului Konstanz (Bodensee - 55 miliarde m³). Vibratiile exterioare, cum ar fi cele provocate de traficul rutier, nu au voie sa ajunga la utilajele de productie care sunt extrem de sensibile. Din acest motiv, invelisul exterior al unitatii de productie a fost construit structural separat de fundatia centrala a cladirii. Astfel, unitatea de productie este o cladire in interiorul altei cladiri, echipata cu fundatii speciale, solide si foarte rigide, cu pereti, pardoseli si niveluri intermediare similare. Finalizarea constructiei este programata pentru anul 2016, urmand ca aici sa se produca zilnic circa un milion de chip-uri. Pana atunci, aproximativ 800 de persoane vor fi angajate la fabrica de waferi. 'Datorita angajatilor nostri, aceasta nu va fi doar o investitie, ci un succes', a spus Fehrenbach.

Chip-uri mici, functii importante

In noua fabrica se vor produce semiconductori, inclusiv circuite integrate specifice aplicatiilor (ASIC), circuite integrate analogice, si componente de inalta performanta. Acestea sunt utilizate, de exemplu, in unitatile electronice de control pentru motoare cu combustie interna si transmisii, in programul electronic de stabilitate – ESP ®, in sistemele airbag si de asistenta a soferului, in sistemele de asistenta la parcare, sau a celor de vedere pe timp de noapte. In viitor, acestea vor include si senzori micro-electromecanici (MEMS), care joaca un rol foarte important in industria auto. Cu toate astea, senzorii de la Reutlingen cuceresc din ce in ce mai mult domeniul electronicii de consum – caz in care pot fi intalniti in produse cum ar fi laptop-uri si telefoane mobile. De exemplu, afisajul de pe ecranul telefoanelor este controlat de senzori de dimensiuni reduse, astfel incat daca telefonul este tinut orizontal, in loc de vertical, afisajul sa se modifice in consecinta. Pe langa noua fabrica de semiconductori pentru waferi de 200 mm, Bosch a infiintat, tot la Reutlingen, si un centru de testare. Acolo sunt testate si programate in cele din urma circuitele de semiconductori si senzorii MEMS in functie de eventualele aplicatii. Astfel, Bosch garanteaza ca cipurile functioneaza fiabil si precis, pe tot parcursul vietii de utilizare, fie ca sunt folosite in automobile, telefoane mobile sau laptop-uri.

Piata de semiconductori in curs de recuperare

Divizia Automotive Electronics, de care apartine si noua fabrica, are aproximativ 20.000 de angajati in intreaga lume. La sediul din Reutlingen exista deja o fabrica care produce semiconductori inca din anul 1971 si in cadrul careia lucreaza 6700 de persoane. Aici se produc senzori, componente, precum si unitati de control electronic, in principal pentru industria auto. S-a observat o continua crestere a cererii acestora si pentru industria bunurilor de larg consum. In urma unei scaderi de 19.5% a vanzarilor de anul trecut, divizia Automotive Electronics Bosch asteapta acum o crestere in vanzari de cel putin 15% in 2010. 'Cu toate acestea, va dura pana in 2012, pentru a atinge din nou nivelul vanzarilor din 2007 ', a spus Christoph Kübel, presedintele diviziei Automotive Electronics.

Anul trecut, piata de chip-uri pentru industria auto a fost deosebit de grav afectata de consecintele crizei economice. La nivel global, vanzarile de cip-uri s-au prabusit cu 20%, ajungand la 15,8 miliarde de dolari, in timp ce piata de semiconductori s-a diminuat cu doar 8%, pana la un prag de 226.3 de miliarde de dolari. Pentru acest an, industria asteapta o puternica recuperare pe toate segmentele.

Cercetatorii Bosch - premiati pentru inovatie

Jiri Marek si Michael Offenburg de la Bosch si Frank Melzer de la Bosch Sensortec au primit in 2008 Premiul German pentru Viitor, Tehnologie si Inovare, pentru munca lor de pionierat in tehnologia MEMS si pentru implementarea acesteia pe piata. Astazi, aceasta tehnologie este legata inseparabil de electronica pentru automobile si de cea pentru electronicele de larg consum.
Anul trecut, Bosch a comercializat senzori MEMS in valoare de circa 220 de milioane de euro, confirmandu-si pozitia de lider pe piata mondiala. In acest domeniu, Bosch si Bosch Sensortec au angajat aproximativ 2.000 de persoane.

Despre Robert Bosch SRL

Grupul Bosch este, la nivel international, cel mai important producator in industria tehnicii pentru autovehicule, a tehnicii industriale, a bunurilor de consum si tehnicii pentru constructii. In anul 2007, cei aproximativ 271.000 de angajati au realizat o cifra de afaceri de 46,3 miliarde de Euro. Grupul Bosch cuprinde compania Robert Bosch GmbH si circa 300 de filiale si reprezentante regionale in peste 50 de tari. Structura acestui concern mondial de dezvoltare, productie si distributie sustine politica de extindere continua a Grupului. Bosch investeste anual peste trei miliarde de Euro pentru cercetare si dezvoltare si a inscris peste 3000 de patente la nivel mondial in anul 2006. Concernul a fost infiintat la Stuttgart in 1886, de catre Robert Bosch (1861 - 1942), sub numele de „Atelier de mecanica fina si electrotehnica”.

Structura Robert Bosch GmbH asigura independenta financiara, precum si libertatea antreprenoriala a Grupului Bosch. Aceasta ii permite companiei sa faca investitii pentru asigurarea viitorului sau, precum si sa respecte responsabilitatea sa sociala. Capitalul social al Robert Bosch GmbH este detinut in proportie de 92% de catre Fundatia Robert Bosch. Functiile de conducere ale Grupului sunt indeplinite de Robert Bosch Industrietreuhand KG, care detine si majoritatea voturilor. Cealalta parte este detinuta de familia Bosch si de Robert Bosch GmbH.

Eleni Sefel
Robert Bosch SRL
Horia Macelariu 30-34
013937 Bucuresti, sector 1