Peste 100 de mediatori scolari formati de Romani CRISS in cadrul cursurilor „Transfer de expertiza privind desegregarea scolara”

BUCURESTI - 3 decembrie 2013

Comunicat tip General in ONG

Romani CRISS , cu sprijinul Ministerului Educatiei Nationale – Directia Generala Invatamant in Limbile Minoritatilor a organizat in perioada 22 - 28 noiembrie 2013 cursuri de formare pentru 100 de mediatori scolari, in domeniul desegregarii scolare, legislatiei anti-discriminare, dreptului la educatie, dezvoltarea copilului, stigma si oportunitati egale. Cursurile s-au desfasurat in cadrul proiectului „DARE NET - Desegregation and Action for Roma in Education Network” finantat de Comisia Europeana si implementat de Romani CRISS in perioada decembrie 2012 – noiembrie 2013.

Incepand cu anul 1994 Romani CRISS a fost prima organizatie care a initiat si a pilotat medierea scolara in Romania. Dupa aproape 20 de ani de implementare a programului de mediere scolara s-a constatat ca mediatorul scolar are un rol important in combaterea fenomenului de segregare scolara astfel, aceste cursuri de formare au fost organizate pentru a dezvolta cunostintele si abilitatile necesare combaterii segregarii scolare prin munca mediatorilor scolari.

Pentru a pune in practica cunostintele acumulate, participantii au realizat in cadrul atelierelor de lucru planuri concrete de combatere a segregarii scolare, iar in perioada urmatoarea Romani CRISS va acorda asistenta in vederea punerii in aplicarea a acestor planuri si/sau pentru realizarea unor actiuni de combatere a segregarii scolare. Participantii au primit un certificat de absolvire in urma cursului si au devenit parte din reteaua transnationala DARE NET.

Scopul proiectului DARE NET este sa dezvolte o retea internationala a societatii civile rome, care sa disemineze bunele practici si initiative de succes din domeniul educatiei (politici, initiative neguvernamentale, jurisprudenta) si al desegregarii scolare a copiilor romi, pentru a incuraja un angajament puternic al institutitiilor, in vederea integrarii copiilor si elevilor romi, prin desegregare si educatie de calitate.

Despre Romani CRISS

Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii - Romani CRISS este o organizatie neguvernamentala, infiinţată la 4 aprilie 1993. Misiunea Romani CRISS este de a apara drepturile romilor din România. Romani CRISS oferă asistenţă legală în cazurile de abuz şi lucrează pentru combaterea şi prevenirea discriminării rasiale împotriva romilor în toate domeniile vieţii publice, inclusiv în educaţie, locuinţe si sănătate.

La Summit-ul EU/US din Londra, în 18 Mai 1998, Romani CRISS a primit Premiul pentru Democraţie şi Societate Civilă, premiu oferit de către Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.

In 2008, Romani CRISS a obţinut statutul Consiliul Economic şi Social (ECOSOC) al ONU, fiind prima organizaţie de romi din România şi a cincea din ţara noastră care obţine statutul consultativ ECOSOC.

De la înfiinţarea în 1993, Romani CRISS a dezvoltat relaţii pe termen lung cu comunităţile de romi şi autorităţi din întreaga ţară, cu organizaţii interguvernamentale, cu parteneri ai societăţii civile din ţară sau străinătate, precum şi cu donatori, relaţii susţinute printr-o comunicare strânsă, transparenţă instituţională şi advocacy. Romani CRISS combină militantismul civic local cu influenţarea şi monitorizarea de programe de politici publice care se adresează romilor, din perspectiva drepturilor omului şi a drepturilor minorităţilor.

Taguri: romani criss
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romani-criss4/peste-100-de-mediatori-scolari-formati-de-romani-criss-in-cadrul-cursurilor-transfer-de-expertiza-privind-desegregarea-scolara