Romania si Turcia, viziune comuna la Marea Neagra

BUCURESTI - 6 august 2007

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Un inalt oficial american vorbeste in exclusivitate pentru 'Romania libera' despre un imperativ regional.

Intr-un interviu realizat de Valentina Pop, corespondent la Washington DC, adjunctul subsecretarului de stat american pentru Afaceri Europene si Eurasiatice, Matthew J. Bryza, considera drept 'minunata' politica Romaniei, care, in calitate de nou membru al Uniunii Europene, doreste sa isi exercite pozitia de lider la Marea Neagra.
Oficialul american este de parere ca proiectul conductei de gaz South Stream, a carei constructie a fost convenita in luna iunie de compania rusa Gazprom si cea italiana ENI, reprezinta o incercare din partea Moscovei de a torpila constructia conductei Nabucco, sustinuta de Uniunea Europeana si din care Romania ar urma sa detina 20%.
Bryza critica atitudinea toleranta a Bruxelles-ului fata de Gazprom, impotriva caruia nu a luat nici o masura, in vreme ce a fost extrem de intransigent cu alte companii acuzate de comportamente monopoliste, precum Microsoft.
Politica Rusiei fata de statele europene ar fi guvernata de principiul divide et impera, deoarece Moscova forteaza statele europene sa semneze contracte energetice bilaterale cu Gazprom, sub presiunea santajului cu taierea gazului sau neinnoirea contractelor. In acest mod, europenii sunt impiedicati sa isi contureze o pozitie comuna, ceea ce le slabeste forta de negociere si le diminueaza optiunile.
(continuarea acestui material, pe www.romanialibera.ro)




Biografie
- Bryza lucreaza la Departamentul de Stat din 2005, anterior fiind director pentru Europa si Eurasia in cadrul Consiliului National de Securitate, responsabil cu coordonarea politicilor SUA in Turcia, Grecia, Cipru, Caucaz si Asia Centrala.

- Din iulie 1998 pana in martie 2001, Bryza a fost consilier special al presedintelui Bill Clinton si secretarului de stat Madeleine Albright pentru diplomatie energetica la Marea Caspica, coordonand eforturile administratiei americane de a dezvolta o retea de conducte de petrol si gaze naturale in regiunea caspica.

- La un an dupa ce a intrat in diplomatie, in 1988, Bryza a fost detasat la Varsovia, unde a stat pana in 1991, ocupandu-se de miscarea 'Solidaritatea', reforma serviciilor secrete poloneze si politici regionale.


Consultati pagina interviu de pe www.romanialibera

Despre Romania libera

http://www.romanialibera.ro/a102840/romania-si-turcia-viziune-comuna-la-marea-neagra.html
ROMANIA LIBERA
Str. Nerva Traian 3, bl. M 101, et. 8, sector 3, Bucuresti
redactia@romanialibera.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romania-libera/romania-si-turcia-viziune-comuna-la-marea-neagra