Model de buna practica in asistenta pacientilor cu HIV/SIDA

BUCURESTI - 7 iunie 2005

Comunicat tip General in ONG

Modelul de ingrijire multidisciplinara a persoanelor afectate de HIV/SIDA (Sectiile de zi Floarea Soarelui-Smile), dezvoltat si implementat in Romania de Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA), a fost selectat printre cele mai bune 107 modele de buna practica din lume, la editia 2004 a competitiei internationale DIABP – The Dubai International Award for Best Practice, organizata de The Municipality of Dubai, United Arab Emirates si United Nations Human Settlements Programme (UN-HABITAT).

La inceputul anilor 1990, Romania s-a confruntat cu o situatie fara precedent: depistarea unui numar mare de persoane seropozitive, in special copii. Internarile pe termen lung pentru investigatii, diagnostic si tratament expuneau copiii la infectii intercurente, in timp ce, in multe cazuri, relatia cu familia se deteriora iar copiii erau la risc de abandon. Ca raspuns la aceste probleme, Fundatia Romanian Angel Appeal alaturi de partenerii sai (Spitalele de boli infectioase si Ministerul Sanatatii) a revolutionat sistemul de asistenta acordata copiilor si tinerilor seropozitivi, prin implemenetarea unui nou model de ingrijire: sectia de zi.

Prima sectie de zi „Floarea Soarelui-Smile” a fost deschisa in 1991 la Constanta, urmata de: Bucuresti (1994), Brasov (1997), Craiova (1997), Galati (1999), Bacau (1999), Petrosani (2000) si Giurgiu (2003). Dezvoltarea sectiilor a fost sprijinita financiar de Fondatione Franco Moshino – Italia, Elton John AIDS Foundation – UK, The Mercury Phoenix Trust – UK si Fundatia Parteneri pentru Viata - Romania. In 2004-2005, RAA a extins reteaua sectiilor de zi de la 8 la 16 judete: Cluj, Dambovita, Suceava, Timis (2004) si Braila, Caras-Severin, Olt, Sibiu (2005). Extinderea a fost finantata de Fondul Global de Combatere a HIV, TB si Malaria, fiind un obiectiv important al Strategiei Nationale HIV/SIDA.

Modelul Sectiilor de zi „Floarea Soarelui-Smile” reprezinta cea mai eficienta metoda de a oferi pacientilor seropozitivi servicii multidisciplinare (medicale, sociale, psihologice si educationale) accesibile si eficace din punct de vedere al costurilor, atat pentru pacient si familia acestuia, cat si pentru spital. De asemenea, modelul permite un management eficient al cazurilor, dovedindu-se un instrument foarte util in prevenirea stigmatizarii si discriminarii persoanelor afectate de HIV/SIDA.

Serviciile oferite in sectiile de zi sunt: consultatii medicale si evaluarea clinica a pacientilor, tratament si monitorizare, evaluarea sociala a cazurilor noi si urmarirea celor deja cunoscute, consiliere sociala individuala pentru pacient si membrii familiei sale pe probleme ca: discriminarea, confidentialitatea, climatul familial si abandonul scolar, consiliere pe probleme legale si pentru accesarea ajutoarelor sociale, consiliere inainte si dupa dezvaluirea diagnosticului, grupuri de suport pentru adolescenti si parinti, consiliere psihologica individuala si de grup, art-terapie, melo-terapie si activitati educative pentru copii si adolescenti, activitati in reteaua sectilor de zi (participarea la tabere, e-forum, intalniri).

Beneficiarii acestui proiect sunt peste 2.500 de copii si adulti afectati de HIV/SIDA, din judetele in care sunt infiintate sectiile de zi. De asemenea, personalul psiho-social si cel specializat din proiect beneficiaza de formare profesionala prin educatie medicala continua la distanta (www.hivability.ro ), sesiuni de pregatire rezidentiala si acces la publicatii de specialitate.



The Dubai International Award for Best Practice se afla la a 5-a editie (1996, 1998, 2000, 2002 si 2004) si pana in prezent au fost certficate ca model de buna practica* 467 de programe din 140 de tari, din totalul de 2,150 nominalizate. In competitia din 2004, au fost inscrise 650 de proiecte, doar 107 dintre acestea fiind alese de catre un juriu international pentru a fi certificate. Toate programele certificate sunt incluse in baza de date gazduita de site-ul www.bestpractices.org, un instrument util pentru organizatii, aici gasindu-se solutii concrete identificate de catre ONG-uri din intreaga lume la diferite probleme sociale cu care se confrunta comunitatiile.

„Modelul de buna practica” reprezinta un proces, un program sau un sistem de actiune identificat in interiorul unei organizatii, care este eficient din punct de vedere al activitatiilor, costurilor si rezultatelor, acest fapt fiind recunoscut de catre organizatiile din acelasi domeniu. Este important ca „modelul de buna practica” sa poata fi replicat sau adaptat in alte situatii similare.

Despre Romanian Angel Appeal

Romanian Angel Appeal este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în 1990. Prin proiectele sale, RAA acţionează pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale, sociale şi psihologice a persoanele afectate de HIV/SIDA, prin servicii directe gratuite, prin programe de educaţie destinate specialiştilor din domeniu, precum şi prin campanii de informare şi prevenire.

RAA îşi axează în prezent activitatea pe oferirea de servicii multidisciplinare de asistenţă şi suport pentru copiii infectaţi HIV şi familiile acestora, fiind în acest moment una din cele mai importante organizaţii neguvernamentale ce oferă servicii directe copiilor şi familiilor afectate de HIV/SIDA. Proiectele naţionale şi internaţionale deservesc mai mult de 3,500 de copiii, ceea ce implică peste 30,000 de consultaţii pe an, fiind susţinute de 89 de medici, asistenţi sociali şi psihologi.

RAA are o experienţă substanţială în dezvoltarea cu succes a proiectelor naţionale, în localizarea modelelor de bună practică şi în implementarea acestora pe baza expertizei logistice acumulate. Aceasta capacitate de management şi implementare a proiectelor a atras suportul pe termen lung al unor agenţii si a permis RAA să menţină un portofoliu extins de proiecte, implicând şi activităţi de pionierat.

Claudia Catana
Coordonator Relatii Publice
Mobil: 072125224
claudia.catana@raa.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romanian-angel-appeal/model-de-buna-practica-in-asistenta-pacientilor-cu-hivsida