FEDERAŢIA ROMÂNĂ DE JUDO, 50 DE ANI

BUCURESTI - 16 mai 2018

Comunicat tip Produse / Servicii in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Media / Publicitate

Celebrăm Centenarul Marii Uniri
Cinstim valorile României

Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale Federaţia Română de Judo, 50 de ani, celebrând tradiția și palmaresul impresionat al acestui for sportiv, obținut în decursul unei jumătăți de veac.

www.romfilatelia.ro

Noua emisiune de mărci poștale va fi disponibilă începând de vineri, 18 mai 2018, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

Emisiunea de mărci poștale conține două valori, respectiv 2,90 lei și 12,00 lei, ambele ilustrând scheme de luptă specifice acestui sport.

Judo este o artă marțială japoneză creată în 1882 de Jigoro Kano (1860-1938), ca o replică modernă la ju-jitsu, tehnică de luptă datând din antichitate, de pe vremea samurailor.

Jigoro Kano și-a format propriul stil, denumit mai târziu Kodokan Judo, păstrând tehnici de aruncare și prize ale tradiționalului ju-jitsu. Judo, practicat în sala numită dojo, conservă valoarea educativă a celor mai eficiente și mai puțin periculoase procedee tehnice de luptă, bazându-se pe folosirea supleței în locul forței brute.

Popularizat în Europa la începutul secolului trecut, judo și-a pierdut treptat caracterul de artă marțială, transformându-se în sport și devenind astfel, în 1964, probă olimpică.

Enciclopedia Educației Fizice și Sportului din România menționează că, în țara noastră, cunoștințe sumare despre ju-jitsu și judo au devenit populare datorită deplasărilor unor militari și diplomați în Japonia, începând cu anul 1900. Răspândirea unor procedee tehnice de ju-jitsu continuă cu publicarea, în 1912, a unui Curs complet de jiu-jitsu. Metodă practică de apărare, autor Gheorghe Carapancea. În 1934, atât în unele unități militare, cât și în rândul jandarmilor și pompierilor, s-a organizat primul concurs de ju-jitsu și judo, sub conducerea profesorului Emilian Teacă, deținător al centurii negre 1 dan.

La 21 mai 1968 ia ființă Federația Română de Judo, iar în anul următor se organizează primele Campionate Internaționale ale României.

Palmaresul judokanilor români, seniori și juniori, este unul impresionant, incluzând zeci de medalii obținute în urma participării la diferite competiții. Dintre acestea amintim Campionatele Europene din 1977 (Ludwigshafen, Germania), 1978 (Miskolc, Ungaria) și 1979 (Bruxelles, Belgia), unde sportivii români au câștigat medalii de bronz, precum și Campionatul European din 1980 (Viena, Austria), unde judoka Nicolae Vlad cucerește prima medalie de aur și titlul de campion european.

Debutul românesc la Campionatul Mondial de Judo are loc în anul 1979 (Paris, Franţa), cu rezultate onorabile. La Campionatul Mondial din 1981, (Maastricht, Olanda), judoka Constantin Niculae devine vicecampion mondial la categoria semiușoară. Urmează participarea la mondialele de la Moscova (Federația Rusă), din 1983, Hamilton (Canada), din 1993 și Tokyo (Japonia), din 1999, unde sportivii români cuceresc bronzul. Alina Dumitru a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice din Beijing, China în anul 2008. Sportivii români au mai obținut și două medalii de argint la Jocurile Olimpice de la Londra (Marea Britanie), în 2012, o medalie de bronz la Sydney (Australia), în 2000 și alte două la Los Angeles (S.U.A), în 1984. În 2017, la Open-ul European de la Belgrad (Serbia), sportivii români au cucerit trei medalii de aur.

De asemenea, activitatea susținută a numeroși antrenori români de judo a fost încununată prin acordarea titlului de Antrenor emerit.

Federația Română de Judo a reușit să mențină popular acest sport, bazat pe principiile politeții, curajului, sincerității, onoarei, modestiei, respectului, autocontrolului și prieteniei, organizând zeci de activități sportive și sociale în fiecare an, îndeplinindu-și astfel misiunea de a atrage cât mai multe persoane pe calea benefică a unei vieți sănătoase.

Emisiunea de mărci poștale este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre și minicoala de 5 timbre+1 vinietă.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romfilatelia2/federatia-romana-de-judo-50-de-ani