ROMPETROL - INVESTIŢII DE 300 MILIOANE DE DOLARI PENTRU CALITATE

BUCURESTI - 23 martie 2005

Comunicat tip General in Afaceri

Grupul Rompetrol va investi circa 300 de milioane USD, în următorii doi ani, pentru realizarea unor proiecte de modernizare şi construcţii ale unor instalaţii noi pe platformele rafinăriilor Petromidia şi Vega. Programul, aprobat recent de conducerea grupului, prevede o serie de investiţii tehnologice majore pentru creşterea constantă a calităţii carburanţilor şi alinierea, în avans, la standardele europene corespunzătoare următorilor 4 ani.

Rompetrol şi-a adaptat acest program cerinţelelor pieţei interne şi comunitare, schimbărilor din mediul concurenţial, dar şi strategiei proprii de dezvoltare locală şi regională. Au fost luate în condiţiile privind creşterea calităţii benzinelor şi motorinelor, reducerea poluării urbane prin eliminarea aditivilor sau altor substanţe toxice din carburanţi şi creşterea fiabilităţii motoarelor. Toate aceste măsuri dar, în special, reglementarea privind utilizarea resurselor alternative, vor obliga rafinăriile la investiţii importante în următorii 5 ani.
Pe lângă normele europene de calitate şi protecţia mediului au fost avute în vedere şi reglementările privind utilizarea biocarburanţilor. Introducerea Biodieselului în compoziţia motorinelor care vor fi livrate pe pieţele internaţionale, începând cu anul 2006, este consecinţa cercetărilor asidue în domeniul resurselor alternative şi regenerabile - industria de rafinare cunoscând cea mai mare dinamică în promovarea tehnologiilor noi.

Pe termen mediu, cele mai importante proiecte ale Rompetrol urmăresc obţinerea motorinei la standardul corespunzător până în anul 2009 şi adaptarea, în producţie, a raportului motorină/benzină cerinţelor viitoare de piaţă. La instalaţiile şi echipamentele noi vor fi luate în calcul materiile prime recomandate pentru creşterea indicilor de calitate, diminuarea componenţilor nocivi şi optimizarea proceselor.

Rompetrol va urmări valorificarea superioară a unor produse şi subproduse, creşterea gradului de siguranţă în exploatarea instalaţiilor şi utilajelor, reducerea consumurilor specifice de materii prime şi de energie şi conducerea centralizată a activităţilor rafinăriei prin intermediul calculatoarelor de proces.

Rompetrol, care s-a impus pe piaţa românească şi pe pieţele regionale prin calitatea produselor sale, urmăreşte nu numai menţinerea poziţiei de lider dar şi asigurarea condiţiilor optime pentru exportul carburanţilor proprii în zone în care se impune respectarea standardului european. Grupul Rompetrol a decis să aplice în avans normele stabilite la nivelul membrilor U.E. în privinţa obţinerii unor cantităţi de benzine şi motorine cu 50 ppm ( părţi per million ) sulf, încă din 2005. Astfel, alinierea la standardul european pentru 2009 se va face într-o perioadă care devansează cu mult termenele adoptate de autorităţile române. Aceeaşi strategie a făcut ca, în urma investiţiilor de peste 100 milioane USD, realizate după privatizarea rafinăriei Petromidia, Rompetrol să introducă în 2003, în premieră pe piaţa românească o gamă completă de carburanţi auto de tip EURO 3 şi EURO 4.

Despre Rompetrol:
Grupul Rompetrol N.V. este cel mai mare grup industrial românesc privat, cu majoritatea operaţiunilor şi activelor în România şi Europa de Sud-Est. Principalele activităţi ale Grupului sunt în domeniile rafinare şi marketing/vânzare de produse petroliere, cu interese adiacente în explorare, producţie şi alte servicii pentru industria petrolieră cum ar fi foraj, construcţii, transporturi, etc. Grupul are 7.300 de angajaţi şi a realizat în 2004 o cifră de afaceri de 1,61 miliarde USD, urmărind să devină una dintre cele mai mari companii petroliere integrate din regiune şi să obţină o poziţie puternică în bazinul Mării Negre.
În primele două luni ale acestui an rezultatele financiare ale Grupului Rompetrol au atins nivele record - o cifră de afaceri cumulată pe ianuarie şi februarie de 274 milioane USD, profit operaţional (EBITDA) de 22,6 milioane USD şi un profit net de 7,17 milioane USD.

Despre Rompetrol

Departamentul de Relatii Publice si Comunicare
Grupul Rompetrol

Luiza Sarpe