Rompetrol mai aproape de realizarea unei cifre de afaceri de 6 miliarde USD

BUCURESTI - 25 octombrie 2006

Comunicat tip General in Afaceri

Grupul Rompetrol a realizat în primele nouă luni ale anului o cifră de afaceri consolidată de 4,28 miliarde USD, mai mult decât dublul celei din perioada similară a anului trecut.

În acelaşi interval, profitul operaţional consolidat (EBITDA) a atins 125 de milioane USD, iar rezultatul net, incluzând dobânzile şi amortizările, a fost de - 3 milioane USD.
″ Deprecierea dolarului faţă de moneda europeană a generat diferenţe negative nerealizate de curs valutar, care, alături de creşterea dobânzilor, au afectat rezultatul net. Pe de altă parte, profitul operaţional (EBITDA) înregistrat este foarte bun pentru această perioadă iar cifra de afaceri a depăşit, numai pe trimestrul III, 1,56 miliarde USD, ceea ce ne plasează foarte aproape de ţinta noastră de 6 miliarde stabilită pentru acest an ″, declară Adrian Petruş, vicepreşedinte al The Rompetrol Group (TRG).
În perioada iulie-septembrie, EBITDA consolidat al TRG a înregistrat o creştere de 16% comparativ cu trimestrul trei al anului trecut, ajungând la 64 milioane USD, ca urmare a achiziţiei companiei Dyneff.
Rompetrol Rafinare (RRC), principala companie din România a Grupului, a obţinut în primele trei trimestre ale lui 2006 o cifră de afaceri consolidată de aproape 2 miliarde USD, cu 15% mai mare decât în perioada ianuarie - septembrie 2005.
Compania a înregistrat rezultate operaţionale foarte bune, cu un EBITDA de 95 milioane USD, deşi mai scăzute comparativ cu anul trecut (151 milioane USD), când condiţiile de piaţă au fost mult mai bune.
Marjele de rafinare s-au redus în trimestrul al treilea, după ce în iunie atinseseră un nivel semnificativ ce urma unor valori modeste din primul trimestru. Preţul ţiţeiului a continuat să se menţină la cote ridicate, contabilizând o majorare medie de 25% în primele nouă luni ale anului, în timp ce creşterea preţului produselor petroliere a fost mult mai moderată.
Astfel, rezultatul net pentru perioada ianuarie-septembrie a fost o pierdere de aproape 6 miloane USD.
″ Al treilea trimestru al acestui an a marcat încheierea unui ciclu de investiţii derulate succesiv de la preluarea Petromidia, proiecte importante ale căror rezultate au fost deja vizibile în ultimele luni. Acestea au asigurat o producţie constantă, efectul regăsindu-se în scăderea semnificativă a costurilor de operare. În următoarea etapă ne vom concentra pe programele de creştere a capacităţii de procesare până la 5 milioane tone în 2009 ″, afirmă Cosmin Cocean, directorul general al Rompetrol Rafinare.
Rafinăria a continuat să fie un important contribuabil la Bugetul de stat al României, contribuţiile pe primele nouă luni ajungând la 586 milioane USD, ceea ce reprezintă peste 6% din veniturile colectate la nivel central.

*Datele prezentate sunt conform IFRS

Despre Rompetrol

Departamentul de Comunicare şi Relatii Publice
Grupul Rompetrol