Discriminari fiscale si legislative in ceea ce priveste activitatile licentiate in Romania

BUCURESTI - 12 septembrie 2006

Comunicat tip General in Afaceri

In sectorul pariurilor sportive din Romania au loc actiuni de discriminare fiscala si legislativa in favoarea Loteriei de Stat, fapt ce contravine grav conditiilor fundamentale pentru aderarea Romaniei la UE.

Discriminari fiscale si legislative in ceea ce priveste activitatile licentiate in Romania

O conditie fundamentala pentru aderarea Romaniei este adoptarea globala a principiilor si prevederilor pietei interne, care interzice in mod clar orice forma de discriminare fiscala si legislativa.

Totusi, in sectorul pariurilor sportive, operatorii sunt tratati preferential. Incepand cu septembrie 2005 si pana in prezent au fost impuse o serie de taxe numai pentru operatorii privati, infiintati in conditii legale, dar nu si pentru Loteria Romana.

In urma numeroaselor sesizari pe care le-au facut operatorii din domeniul pariurilor sportive, Consiliul Concurentei a confirmat ca Loteria de Stat nu plateste aceleasi taxe ca si operatorii privati. Insa in data de 10 iulie 2006, in urma investigatiei efectuate, Consiliul Concurentei decide ca Loteria Romana sa plateasca Guvernului suma de 50.6 milioane de lei, deoarece “a beneficiat în mod ilegal de sprijinul statului” si, in consecinta, Consiliul dispune “recuperarea acestui beneficiu si a dobanzilor cuvenite de catre Ministerul Finantelor Publice”. Mai mult, Consiliul Concurentei solicita eliminarea din lege a prevederilor ce acorda tratament preferential Loteriei Romane. De mentionat ca aceasta decizie a Consiliului Concurentei este titlu executoriu.

Pe acest fond, parlamentarul european Glenis Willmott a adresat Comisiei Europene un chestionar continand urmatoarele intrebari:

1. Comisia a luat la cunostintă despre aceste actiuni de discriminare fiscala si legislativa din Romania?
2. Daca raspunsul este afirmativ, ce masuri intentionează Comisia sa adopte pentru a se asigura că Romania respecta regulile pietei interne?
3. A facut Comisia referire la aceasta problema în timpul negocierilor de aderare si, daca da, a obtinut vreun raspuns din partea Guvernului Roman?
4. Poate Comisia garanta ca aceste practici discriminatorii vor inceta inainte de aderarea Romaniei in ianuarie 2007?

Acest chestionar, datat 31 august 2006, este prezent pe site-ul Parlamentului Europen (http://www.europarl.europa.eu/QP-WEB/application/intro.do?language=EN) in cadrul sectiunii intrebarilor scrise. Conform regulamentului, Comisia Europeana va raspunde in termen de 6 saptamani.

Pastrand nota interogativa a parlamentarului european, Romanian Bookmakers – Asociatia Organizatorilor de Pariuri din Romania, intreaba autoritatile romane: “Ce masuri vor fi luate pentru a asigura un mediu de afaceri sanatos, fara discriminari, in concordanta cu normele europene?”

Despre S.C. Stanleybet S.R.L.

Pentru informatii suplimentare :
Liviu Popovici – Vicepresedinte al Asociatiei Organizatorilor de Pariuri din Romania
suport@stanleybet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/s-c-stanleybet-s-r-l-/discriminari-fiscale-si-legislative-in-ceea-ce-priveste-activitatile-licentiate-in-romania