05 iunie – Ziua impotriva violentei asupra copilului

BUCURESTI - 2 iunie 2009

Comunicat tip General in Social

Pentru a marca Ziua impotriva violentei asupra copilului, pe data de 4 iunie a.c. Salvati Copiii Romania organizeaza, incepand cu orele 12.00, la sala de festivitati a Liceului “Miguel Cervantes” din Bucuresti, dezbaterea “Violenta impotriva copiilor - un flagel social, educatia parintilor – o necesitate sociala”.

05 iunie – Ziua impotriva violentei asupra copilului

Aceasta dezbatere continua seria evenimentelor de acest gen organizate in 2008-2009 de Salvati Copiii in Timisoara, Craiova, Brasov, Tg. Mures, Iasi, Suceava, Resita, Piatra Neamt, care au adunat laolalta peste 1.000 de persoane. La dezbatere vor participa elevi, cadre didactice si parinti de la scoli si licee din capitala care au beneficiat de informarile si cursurile “Cu parintii la scoala” oferite gratuit de organizatie si vor putea sa impartaseasca experienta dobandita si schimbarile pe care le-au constatat ulterior in viata lor de familie si in relatie cu scoala.

Din 2006, la initiativa Organizatiei Salvati Copiii Romania, Parlamentul Romaniei a consacrat ziua de 5 iunie ca “Ziua impotriva violentei asupra copilului”. Anterior, in 2004, ca urmare a campaniei nationale “Bataia nu este rupta din rai” derulate de organizatie in perioada 2002-2004, a fost introdus articolul 90 in Legea 272/2004, prin care se interzice aplicarea oricaror pedepse fizice si tratamente umilitoare copilului. In acest fel, Romania – tara semnatara a Conventiei ONU, a devenit cea de a 13-a tara (din cele 22 din intreaga lume) in care este interzisa prin lege violenta impotriva copilului in familie si in afara mediului familial.

“Dupa cum arata si experienta altor tari, o legislatie care sa protejeze copilul impotriva violentei este absolut necesara, dar nu si suficienta pentru schimbarea mentalitatii si practicilor abuzive de educatie a copilului atat in familie, cat si in scoala. Acestei mentalitati i se subscriu o multime de probleme legate de cresterea copiilor, inclusiv violenta in scoli, maltratarea copiilor, neglijarea lor de anumiti parinti care lucreaza in strainatate, exploatarea prin munca in familiile foarte sarace si chiar traficul de copii in vederea exploatarii lor sexuale si a comercializarii de organe prelevate de la acestia” declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Salvati Copiii Romania.

In „Studiul privind nivelul de cunoastere al legislatiei in domeniul protectiei copilului in randul populatiei si al specialistilor”, realizat de Salvati Copiii Romania , se arata ca:
30 % din parinti nu cunosc existenta prevederilor legale ce interzic pedeapsa fizica si tratamentele umilitoare aplicate minorilor si aproape 20% din specialisti nu cunosc sau cunosc intr-o foarte mica masura aceste prevederi;
responsabilitatea populatiei fata de cazurile cunoscute de copii supusi unor rele tratamente, masurata prin gradul de implicare al populatiei in sesizarea autoritatilor competente, nu este la nivelul asteptat: doar 13% din populatia investigata care avea cunostinta de cazuri de copii supusi unor rele tratamente au sesizat o institutie abilitata in rezolvarea unor astfel de cazuri;
majoritatea populatiei (54%) reduce semnificatia sintagmei “tratamente umilitoare asupra copilului” la formele abuzului fizic (bataia, pedepsele crunte, maltratarea fizica,etc.). Abuzul psihologic, agresiunea verbala, exploatarea prin munca au fost vizate doar de circa 35% din persoanele investigate. Mai mult, neglijarea educationala sau abuzul sexual au fost incadrate in categoria tratamentelor umilitoare doar de 3% din populatie.
Doua treimi din populatie inca mai considera ca „bataia e rupta din rai”. Cazurile de violenta in scoli ne plaseaza pe locul doi in lume la acest capitol, potrivit unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii dat publicitatii in 2008 .

Ghidurile „Cu parintii la scoala”, lansate de specialistii Salvati Copiii Romania in 2008 s-au bucurat de o inalta apreciere din partea Aliantei Internationale Salvati Copiii. La initiativa Aliantei, pe baza acestora si a experientei acumulate de specialistii romani, pana la finalul acestui an se va realiza un Ghid de Bune Practici in privinta educatiei pozitive a adultilor, care va fi folosit si in alte tari care fac parte din Alianta, printre care Albania, Croatia, Macedonia.
Si la nivel mondial se acorda o importanta din ce in ce mai mare problemei violentei asupra copiilor. Pe data de 05 mai 2009 Secretarul General al Natiunilor Unite, Ban Ki-Moon, a numit-o pe Marta Santos Pais, din Portugalia, Reprezentant Special pe violenta impotriva copiilor. Marta Santos Pais are o experienta de 25 de ani in probleme legate de drepturile omului si proiecte interguvernamentale iar intre 1991 si 1997 a detinut functia de Raportor al Comitetului Natiunilor Unite cu privire la drepturile copilului.

Note pentru redactori
Salvati Copiii Romania deruleaza in continuare campania impotriva violentei asupra copilului „Violenta naste violenta”, ce are ca obiectiv major promovarea educatiei pozitive atat in randul profesionistilor, cat si al parintilor, insusirea si utilizarea de catre acestia a metodelor non-violente de educare a copilului, promovarea unei culturi a respectului in relatiile dintre adulti si copii. Activitatile din cadrul campaniei cuprind: sesiuni de training cu consilieri scolari si cadre didactice, servicii de consiliere pentru copii-victime ale violentei, parinti si specialisti, dezbateri publice la nivel national pe teme de educatie pozitiva, workshop-uri si sesiuni de informare. In perioada ianuarie 2008 – mai 2009 peste 3.600 de persoane au participat la aceste activitati (parinti, copii, specialisti, cadre didactice, consilieri scolari). La nivel national, Salvati Copiii detine cinci Centre de Consiliere pentru copii si familii si tot atatea Centre de Resurse pentru Parinti, in Bucuresti, Suceava, Iasi, Targu-Mures si Timisoara.

Despre Salvati Copiii Romania

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza din 1990 drepturile copilului in Romania, in acord cu Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Aliantei Internationale Salvati Copiii, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri si desfasoara programe in peste 120 tari. Salvati Copiii Romania este implicata in diferite proiecte de educatie, protectie sociala si advocacy pentru copiii din familii sarace, copiii victima a violentei, copiii victime ale exploatarii prin munca, copiii strazii, copiii refugiati, copiii din comunitatile dezavantajate, copiii cu dizabilitati etc., lucrand cu copiii si familiile acestora pentru imbunatatirea vietii lor de zi cu zi si crearea unor planuri de viitor. Anual peste 30.000 de copii sunt implicati in programele organizatiei. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii.
Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii Romania vizitati www.salvaticopiii.ro

Irina Petrea, Coordonator Proiect Salvati Copiii Romania
Tel.: 021 316 61 76/ 0724 351 484, irina_petrea@salvaticopiii.ro


rosc@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/05-iunie-ziua-impotriva-violentei-asupra-copilului