25 mai – Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi

BUCURESTI - 25 mai 2009

Comunicat tip General in Social

Salvaţi Copiii, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, marchează în România Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi prin activităţi de informare şi sensibilizare a elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice în legătură cu numărul sporit de dispariţii voluntare în rândul copiilor.

Bucureşti, 25 mai 2009 Salvaţi Copiii, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, marchează în România Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi prin activităţi de informare şi sensibilizare a elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice în legătură cu numărul sporit de dispariţii voluntare în rândul copiilor. Conform datelor statistice furnizate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în perioada 30 aprilie 2008 – 15 aprilie 2009 au fost declaraţi dispăruţi 3.084 de copii, dintre care peste 95% au plecat de acasă din proprie iniţiativă.

„În calitatea sa de membru al Federaţiei Europene pentru Copiii Dispăruţi si Exploataţi Sexual - Missing Children Europe, Salvaţi Copiii se alătură celorlaltor 22 de organizaţii neguvernamentale din 16 ţări membre UE care organizează evenimente tematice şi campanii de informare referitoare la problema dispariţiei copiilor. În România este îngrijorător procentul extrem de ridicat de copii care părăsesc domiciliul de bunăvoie. În consecinţă, este foarte important să derulăm o campanie de informare asupra motivelor care îi determină pe copii să plece de acasă, de conştientizare a riscurilor la care se expun şi de identificare a mijloacelor de prevenire şi diminuare a fenomenului” , declară Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.


Anul acesta campania include o dezbatere publică la care vor participa elevi, părinţi, profesori din şcoli şi licee, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor şi ai partenerilor – Inspectoratul General al
Poliţiei Române, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

Evenimentul are loc pe data de 25 mai 2009 (orele 12-14), la Clubul Ţăranului Român şi are ca punct de plecare o piesă de teatru-forum pusă în scenă de tineri voluntari ai Salvaţi Copiii. Participanţii au posibilitatea de a se implica activ în găsirea de soluţii reale la problemele de zi cu zi, ce pot reprezenta un risc pentru fuga copiilor de acasă: neînţelegerile cu părinţii, dorinţa de aventură, insuficienta cunoaştere a riscurilor etc.

Campania se desfăşoară la nivel naţional şi în Timişoara, Iaşi, Suceava, Târgu Mureş, Dolj, Braşov, Neamţ, Vaslui, Hunedoara, Caraş Severin, prin activităţi de informare în şcoli şi licee, dezbateri, mese rotunde cu reprezentanţi ai instituţiilor şi campanii stradale, organizate de filialele Salvaţi Copiii România.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia de Investigaţii Criminale, numărul total de dispariţii sesizate în ultimul an (3.084 de cazuri) se datorează în proporţie de 95% plecărilor voluntare ale minorilor de la domiciliu sau de la centrele de ocrotire, 3-4% din cazuri reprezentând dispariţii accidentale (rătăciri, înec, accidente) şi 1% dispariţii inexplicabile. În 168 de cazuri din cele 3.084 sesizate sunt implicaţi copii cu vârste de până în 10 ani.

În aceeaşi perioadă (30 aprilie 2008 – 15 aprilie 2009), au fost găsiţi un număr de 3.118 minori dispăruţi, dintre care 174 cu vârste până în 10 ani. Conform aceloraşi surse, la data de 15 aprilie 2009 se aflau în evidenţă un număr de 354 de minori dispăruţi, faţă de care poliţia desfăşoară activităţi specifice în vederea găsirii. Din acest număr total de 354 de copii dispăruţi, 80 sunt cu vârste până în 10 ani iar 68 nu sunt la prima dispariţie, unii dintre aceşti copii având între 7 şi 26 de plecări voluntare.

„Dacă pe segmentul de vârstă de până la 14 ani predomină dispariţiile în rândul băieţilor, pe segmentul 14-18 ani numărul fetelor care pleacă de la domiciliul familial este chiar de trei ori mai mare decât al băieţilor. Acestea reprezintă un grup cu un nivel de vulnerabilitate crescut, existând riscul de a fi atrase în reţele de traficanţi şi obligate să se prostitueze” declară Comisar-Şef Adrian Dumitrescu, Şef Serviciu Urmăriri, Inspectoratul General al Poliţiei Române. „Cei cu vârste mici, sub 14 ani, au o situaţie caracterizată prin absenteism şcolar şi neajunsuri în familie şi se expun riscurilor de a ajunge să cerşească şi să comită infracţiuni pentru a-şi asigura existenţa” continuă Comisar-Şef Adrian Dumitrescu. Conform deciziei Comisiei Europene, autorităţile române vor aloca dispariţiilor de copii numărul special 116.000, aşa cum toate ţările membre EU au obligaţia să o facă.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:

Andreea Biji
Coordonator Proiect Salvaţi Copiii
Telefon: 021 316 61 76/ 0744 873338
E-mail: andreea_biji@salvaticopiii.ro


Note pentru redactori
Missing Children Europe este Federaţia Europeană pentru Copiii Dispăruţi si Exploataţi Sexual. În calitatea sa de organizaţie-umbrelă, reprezintă 23 de organizaţii neguvernamentale din 16 ţări membre ale Uniunii Europene. Fiecare dintre aceste organizaţii activează în domeniul prevenirii şi ajutorării victimelor în caz de dispariţie şi/ sau exploatare sexuală.
Deşi dispariţia şi abuzul sexual sunt considerate probleme din ce în ce mai alarmante, nici chiar la ora actuală nu sunt disponibile informaţii statistice clare privind amploarea fenomenului.

Ca rezultat al eforturilor Missing Children Europe, Comisia Europeană a decis ca ‘116 000’ să devină numărul de telefon european pentru copiii dispăruţi. În preajma “Zilei Internaţionale a Copiilor Dispăruţi” va fi anunţată preluarea acestui număr unic şi de către România.

“E cunoscut faptul că, atunci când copiii sunt ucişi în urma unei răpiri, peste 70% dintre ei sunt ucişi în 3 ore iar 90% în 24 de ore de la dispariţie. Drept urmare, este indispensabilă intervenţia imediată a serviciilor specializate” a declarat D-na Barroso, Membru Independent în Consiliul Missing Children Europe. “De aceea numărul de telefon european pentru copiii dispăruţi poate salva vieţi. Nu există nicio posibilă scuză de a nu lua toate măsurile posibile pentru ca numărul să fie operaţional în toate statele membre ale Uniunii Europene”.

Despre Salvati Copiii Romania

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza din 1990 drepturile copilului in Romania, in acord cu Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Aliantei Internationale Salvati Copiii, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri si desfasoara programe in peste 120 tari. Salvati Copiii Romania este implicata in diferite proiecte de educatie, protectie sociala si advocacy pentru copiii din familii sarace, copiii victima a violentei, copiii victime ale exploatarii prin munca, copiii strazii, copiii refugiati, copiii din comunitatile dezavantajate, copiii cu dizabilitati etc., lucrand cu copiii si familiile acestora pentru imbunatatirea vietii lor de zi cu zi si crearea unor planuri de viitor. Anual peste 30.000 de copii sunt implicati in programele organizatiei. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii.
Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii Romania vizitati www.salvaticopiii.ro

Ana Dumitru, Coordonator comunicare
rosc@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/25-mai-ziua-internationala-a-copiilor-disparuti