78% dintre decesele în rândul copiilor sub 5 ani din România ar fi putut fi evitate

BUCURESTI - 23 iunie 2010

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Save the Children face un apel pentru salvarea vieţilor mamelor şi copiilor, în cadrul Summit-ului G8
Bucureşti, 24 iunie 2010: Liderii din Grupul celor opt mai industrializate state din lume trebuie să ia măsuri urgente pentru a salva vieţile a milioane de mame şi copii, în cadrul Summit-ului care va avea loc în Canada, în perioada 25-26 iunie. Liderii G8 au primit un impuls puternic de la premierul canadian Stephen Harper, care a identificat drept iniţiativă crucială a Summit-ului sănătatea mamelor şi a copiilor.

În anul 2008, decesele copiilor din România cu vârsta cuprinsă între 0-5 ani au fost cauzate de trei categorii de factori: în aproximativ 30% din cazuri - boli parazitare şi ale sistemului respirator – aceste boli pot fi tratate cu uşurinţă în cazul descoperiri din timp şi accesului la asistenţă medicală; 48% dintre decese au fost cauzate de boli şi malformaţii şi afecţiuni apărute în perioada perinatală, nedetectate la timp; aproximativ 10% de accidente .

Save the Children face un apel pentru ca liderii G8 să acţioneze decisiv şi să sprijine iniţiativa prim-ministrului Harper, pentru a reduce numărul inacceptabil de decese produse din cauze prevenibile în rândul mamelor, nou-născuţilor şi copiilor mici. Organizaţia internaţională atrage atenţia asupra faptului că liderii trebuie să acţioneze împreună pentru a preveni decesele a aproape nouă milioane de copii cu vârste sub cinci ani şi a aproximativ 350.000 de mame, care survin anual.
Este vital ca liderii celor opt mai industrializate state din lume să stabiliească politicile de urmat pentru a îmbunătăţi sănătatea şi pentru a reduce sărăcia celor mai vulnerabile categorii sociale din întreaga lume.
Înainte de Summit-ul G8, Save the Children lansează o mişcare socială denumită “Rattle Cry”. Petiţia online are ca miză determinarea liderilor G8 de a se opri, asculta şi apoi acţiona pentru a reduce numărul copiilor care mor din cauze care ar putea fi prevenite.
“Liderii G8 au în mâinile lor oportunitatea de a soluţiona una dintre provocările fundamentale ale lumii de astăzi – să asigure supravieţuirea copiilor şi mamelor în stare de vulnerabilitate”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România. “Dacă cele mai prospere naţiuni ale lumii – care împreună reprezintă mai mult de jumătate din puterea economică a lumii - nu se pot pune de acord pentru a adopta un plan de acţiune pe aceste probleme fundamentale, atunci cine poate?”, a continuat Gabriela Alexandrescu.
Dintre cele opt Obiective ale Mileniului pe care toate statele le-au adoptat în anul 2000, cel privind sănătatea mamelor şi copiilor este crucial. Obiectivul numărul patru este acela de a reduce mortalitatea copiilor sub cinci ani la o treime din nivelul anilor 1990, în vreme ce Obiectivul numărul cinci vizează reducerea deceselor mamelor la naştere, la o pătrime din nivelul anilor 1990.
Până acum, liderii mondiali nu au reuşit să ajungă la un angajament comun pentru a oferi suport politic efortului de a preveni decesele infantile şi de a trata afecţiunile celor mai vulnerabile categorii – mamele şi copiii. Prin urmare, milioane de nou-născuţi şi de mame încă mor anual, în urma unor afecţiuni ca pneumonia, diareea şi complicaţiile ale lor.

Angajându-se activ în iniţiativa de a spijini sănătatea mamelor şi a copiilor, liderii lumii fac mai mult decât să salveze vieţi: ei fac o investiţie responsabilă în viitorul economic şi în stabilitatea politică. Anual, lumea pierde aproximativ 15 miliarde de dolari din productivitate, ca efect al deceselor în rândul mamelor, nou-născuţilor şi copiilor. Atunci când mamele şi copiii beneficiază de o viaţă sănătoasă, stabilitatea socială este garantată, iar sănătatea lor devine o bună investiţie pentru toţi.
“Rattle Cry” este parte a campaniei EVERY ONE, o iniţiativă globală care şi-a propus reducerea numărului de decese în rândul copiilor sub cinci ani, cu două treimi până în 2015. Datorită efortului Save the Children şi a unui grup restrâns de organizaţii non-guvernamentale, guvernul canadian a pledat pentru ca sănătatea copiilor să devină tema prioritară a Summit-ului G8. Una dintre componentele-cheie ale “Rattle Cry” este aceea de a convinge liderii lumii să dubleze fondurile pentru iniţiativele care vizează sănătatea mamelor şi a copiilor.
România a înregistrat, în anul 2009, potrivit datelor furnizate organizaţiei Salvaţi Copiii România de către Ministerul Sănătăţii, 2.250 de decese infantile (o rată a mortalităţii de 10,1‰). Ţara noastră avea, în 2008, cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană (11 decese la 1000 locuitori): comparativ cu 5.72‰ media în Uniunea Europeană (Suedia 2.7‰; Italia 5.5 ‰) .
Jumătate dintre decesele survenite la vârste sub un an se înregistrează în prima lună de viaţă (perioada postneonatală), ceea ce reprezintă o valoare de aproape trei ori mai mare faţă de cea din alte ţări europene, iar în rândul copiilor defavorizaţi social şi al celor din mediul rural se înregistrează un număr semnificativ mai mare de decese infantile (în special la domiciliu) comparativ cu media pe ţară.

În anul 2008, decesele copiilor din România cu vârsta cuprinsă între 0-5 ani au fost cauzate de trei categorii de factori: în aproximativ 30% din cazuri - boli parazitare şi ale sistemului respirator – aceste boli pot fi tratate cu uşurinţă în cazul descoperiri din timp şi accesului la asistenţă medicală; 48% dintre decese au fost cauzate de boli şi malformaţii şi afecţiuni apărute în perioada perinatală, nedectate la timp; aproximativ 10% de accidente.
Salvaţi Copiii derulează în Românai campania Every One, care cuprinde, într-o primă fază, patru localităţi din judeţul Dâmboviţa (I.L.Caragiale, Gura Şuţii, Dragomireşti şi Moreni), patru localităţi din judeţul Vrancea (Mărăşeşti, Slobozia Bradului, Homocea şi Vidra) şi patru localitaţi din judeţul Caraş-Severin. Toate aceste localităţi au zone sărace, un nivel scăzut de trai şi o numeroasă populaţie romă; în toate există mediatori sanitari şi cinci dintre ele au şi asistenţi comunitari. Programul are o componentă majoră de informare şi educare, atât în rândul viitoarelor mame, cât şi la nivelul fiecărei comunităţi, cât şi o componentă de intervenţie, care presupune asigurarea unei alimentaţii sănătoase (suplimente nutriţionale) femeilor gravide şi copiilor în vârstă de până la 5 ani.
Pe tot parcursul proiectului, o componentă importantă va fi campania de advocacy la nivelul autorităţilor centrale. Se vor derula o serie de mese rotunde cu autorităţile centrale şi ONG-uri pentru găsirea de soluţii pentru scăderea mortalităţii şi îmbunătăţirea sănătăţii nou născutului şi a copilului cu vârsta până în 5 ani. Campania de advocacy va discuta necesitatea găsirii de fonduri, îmbunătăţirea şi eficientizarea programelor naţionale existente.




Note pentru redactori:
•Campania EVERY ONE a Alianţei Salvaţi Copiii a fost lansată la nivel internaţional în 2009, cu o provocare către liderii lumii - un plan în şapte puncte pentru salvarea a milioane de vieţi de copii anual până în 2015, în raportul sever intitulat “Următoarea revoluţie”. Versiunea integrală a raportului şi detalii suplimentare despre campanie sunt disponibile la adresa www.savethechildren.net/every_one.

Despre Salvati Copiii Romania

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care promovează din 1990 drepturile copilului, în acord cu Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membră a Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 ţări. Anual peste 30.000 de copii sunt implicaţi în programele organizaţiei. Salvaţi Copiii îşi utilizează experienţa globală pentru a obţine din partea organismelor guvernamentale decizii şi iniţiative de pe urma cărora să beneficieze toţi copiii. Pentru mai multe informaţii despre programele Salvaţi Copiii România vizitaţi www.salvaticopiii.ro

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:
Magda Grădinaru Coordonator Comunicare Salvaţi Copiii
Telefon: 021 316 61 76/ 0729168955
E-mail: magda.gradinaru@salvaticopiii.ro

magda.gradinaru@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/78-dintre-decesele-in-randul-copiilor-sub-5-ani-din-romania-ar-fi-putut-fi-evitate