Aproximativ 60.000 de elevi romani participa simultan la cea mai mare lectie din lume

BUCURESTI - 19 aprilie 2010

Comunicat tip General in Social

Pentru al zecelea an consecutiv, Salvati Copiii Romania coordoneaza activitatile Campaniei Globale pentru Educatie la nivel national. In cadrul Campaniei de anul acesta este organizata “Lectia pentru toti”, un eveniment la care vor participa aproximativ 60.000 de elevi, din peste 350 de scoli si mai mult de 160 de localitati din Romania.

Pe data de 20 aprilie, elevii romani se vor alatura celor 15 milioane de copii participanti din peste 100 de tari, in incercarea de a dobori recordul mondial pentru cea mai mare lectie din lume. Demersul este menit sa atraga atentia factorilor de decizie asupra dreptului fundamental al fiecarui copil de a beneficia de o educatie de calitate, indiferent de situatia financiara a familiei sale.

Aproximativ 60.000 de elevi romani participa simultan la cea mai mare lectie din lume

Campania Globala pentru Educatie este un demers lansat la nivel mondial in urma cu 11 ani, care reuneste institutii si organizatii active in domeniul educatiei din lumea intreaga. In Romania, alaturi de elevi, la lectie vor participa Gabriela Szabo, Dana Razboiu, precum si personalitati marcante din lumea fotbalului, printre care Rodion Camataru, Aurica Beldeanu, Flavius Stoican, Adrian Bumbescu, Valentin Velcea si Cristian Pustai. La nivel international, printre personalitatile care sprijina „Lectia pentru Toti” se numara: Regina Rania a Iordaniei, Hillary Clinton, Gordon Brown, Kevin Spacey, Michael Sheen, Bono, Zinedin Zidane, Rio Ferdinand, Del Piero etc. La finalul lectiei, toti participantii vor semna lista de prezenta, pentru a permite Campaniei Globale pentru Educatie sa valideze un nou record mondial pentru cea mai mare lectie din lume.

Prin organizarea “Lectiei pentru toti”, se redeschide discutia pe tema analfabetismului cauzat de absenta accesului la educatie pentru toate categoriile sociale, despre Campania Globala pentru Educatie si modalitatea in care personalitati din intreaga lume pot sprijini cauza educatiei pentru toti copiii. Totodata, elevii vor putea afla cum pot transmite un mesaj catre factorii de decizie, daca doresc acest lucru.

“Campania Globala pentru Educatie este un proiect cu traditie pentru Salvati Copiii Romania, fiind un eveniment pe care il coordonam din 2001. Alaturi de partenerii din campanie, incercam sa atragem atentia autoritatilor si factorilor de decizie asupra necesitatii unei finantari adecvate a educatiei, dar si a problemelor majore cu care se confrunta acest domeniu. Pentru organizatia noastra, educatia este una din temele principale pe care le promovam si pentru care mobilizam resurse, in efortul de a asigura accesul tuturor copiilor la educatie ” a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Salvati Copiii Romania si partenerii sai isi doresc ca prin aceasta campanie sa promoveze urmatoarele prioritati:
- Finantarea educatiei intr-un mod transparent si coerent, astfel incat toti copiii sa aiba acces la educatie;
- Stabilirea in mod participativ a prioritatilor de alocare a fondurilor disponibile pentru educatie, astfel incat toti factorii relevanti (elevi, parinti, profesori, comunitatea locala) sa fie implicati;
- Eliminarea obstacolului generat de costurile indirecte ale scolarizarii, care impiedica accesul la educatie al copiilor din medii defavorizate.

In acest an, Campania Globala pentru Educatie va pune accentul pe importanta unei finantari corespunzatoare a educatiei, chiar si in contextul crizei financiare globale, astfel incat sa fie respectat dreptul fiecarui copil la o educatie de calitate, indiferent de veniturile familiei din care provine. Cele mai interesante si relevante mesaje, sugestii si opinii ale copiilor care vor participa la „Lectia pentru toti” vor fi selectate de Salvati Copiii Romania si partenerii sai si vor fi prezentate autoritatilor in cadrul evenimentului derulat la nivel central. Recordul actual pentru cea mai mare lectie din lume a fost stabilit pe 23 aprilie 2008, cand la lectie au participat 9.856.108 elevi din peste 100 de tari. Romania a participat la editia din 2008 a evenimentului cu 50.000 de elevi din aproximativ 180 de scoli.

Reprezentantii Salvati Copiii au constatat ca, in foarte multe cazuri, situatia financiara precara a familiei impiedica accesul copiilor la educatie. Cu toate ca legea stipuleaza clar gratuitatea invatamantului de stat, in realitate exista multe costuri “ascunse”, pe care familia trebuie sa le suporte (manuale, caiete, creta, material de laborator, renovarea claselor, plata agentilor de paza etc.). Principala cauza a existentei acestor costuri “ascunse” o reprezinta subfinantarea sistemului de invatamant. Intrucat aceste costuri afecteaza grav egalitatea de sanse a copiilor care provin din familii defavorizate, Comitetul ONU pentru Drepturile Copiilor a recomandat Romaniei eliminarea acestora si asigurarea gratuitatii si obligativitatii invatamantului.

In Romania, peste 350.000 de copii cu varste intre 0 si 14 ani sunt afectati de saracie, indica un studiu din 2009 al Bancii Mondiale si Unicef. Statisticile arata ca in tara noastra, 70.000 de copii sunt nevoiti sa munceasca* in loc sa invete si doar un sfert din copiii din mediul rural ajung sa urmeze liceul**. In acelasi timp, fenomenul abandonului scolar ia proportii ingrijoratoare, rata acestuia triplandu-se intre anii 2000 si 2007 (de la 0.6% in anul scolar 2000/2001 la 1,9% in anul 2007/2008), conform Raportului asupra Sistemului national de invatamant publicat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Campania Globala pentru Educatie din Romania, editia 2010, are ca parteneri: Centrul de Resurse si Asistenta Educationala al Municipiului Bucuresti (inclusiv Centrul de Asistenta Psihopedagogica al Municipiului Bucuresti), Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii „Romani Criss”, Centrul Educatia 2000+, Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala „Step by Step”, Asociatia Ovidiu Rom, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti – Invatamant Preuniversitar si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant.

Despre Salvati Copiii Romania

*Ancheta asupra activitatii copiilor. Raport national 2004” Stefanescu Elena Daniela, Panduru Fiflofteia, INS, ILO
**„Romania educatiei. Romania cercetarii” – raportul comisiei Prezidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor in domeniul educatiei, iulie 2007

Note pentru redactori

Campania Globala pentru Educatie este un eveniment derulat la nivel mondial sub egida Global Campaign for Education – o coalitie din care fac parte asociatii de caritate, sindicate si grupuri de cetateni din intreaga lume.

Campania Globala pentru Educatie urmareste, pe plan international, indeplinirea Obiectivelor Educatiei pentru Toti (Education for All- EFA) stabilite la Dakar, in anul 2000 de 180 de tari ale lumii, intre care si Romania.

Incepand cu anul 2001 organizatia Salvati Copiii coordoneaza anual, la nivel national, actiunile din cadrul Campaniei Globale pentru Educatie urmarind, alaturi de ceilalti membri ai Coalitiei, progresul inregistrat prin reglementari nationale si cooperare internationala de guvernele statelor semnatare ale Conventiei de la Dakar in vederea realizarii celor 6 Obiective EFA: (1) extinderea educatiei prescolare; (2) asigurarea invatamantului obligatoriu gratuit pentru toti copiii; (3) promovarea educatiei continue si a invatarii abilitatilor de viata pentru tineri si adulti; (4) cresterea ratei de alfabetizare a adultilor cu 50% la nivel global; (5) atingerea paritatii de gen pana in 2005 si (6) cresterea calitatii in educatie.


Mihaela Manole si Roxana Paraschiv, Coordonatori Proiect Salvati Copiii Romania
Tel.: (021) 311 75 96/ 0724 86 00 67

mihaela_manole@salvaticopiii.ro;roxana.paraschiv@s

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/aproximativ-60-000-de-elevi-romani-participa-simultan-la-cea-mai-mare-lectie-din-lume