Duminică, 19 Noiembrie - Ziua Mondială de prevenire a abuzului asupra copiilorLuni / 20 Noiembrie - Ziua Drepturilor Copilului.

BUCURESTI - 17 noiembrie 2006

Comunicat tip General in Social

Cu ocazia Zilei Mondiale de prevenire a abuzului asupra copiilor, şi a Zilei Drepturilor Copilului, Organizaţia Salvaţi Copiii România şi Radiodifuziunea Română organizează în data de 22 noiembrie 2006 dezbaterea publică cu tema „Violenţa împotriva copilului”.
Dezbaterea, care va fi radio-difuzată, va fi precedată de prezentarea unei piese de teatru creată şi interpretată de copii şi tineri, voluntari Salvaţi Copiii. Piesa abordează problema violenţei asupra copiilor în diverse medii. La eveniment vor participa copii, părinţi, profesori, reprezentanţi ai instituţiilor responsabile de protecţia copilului, media, persoane publice.

Duminică, 19 Noiembrie - Ziua Mondială de prevenire a abuzului asupra copiilorLuni / 20 Noiembrie -  Ziua Drepturilor Copilului.

Potrivit Studiului Global al Naţiunilor Unite privind violenţa asupra copiilor, 40 de milioane de copii sub 15 ani sunt victime ale violenţei în fiecare an. Cu toate acestea, 97% dintre copii nu beneficiază de aceeaşi protecţie legală împotriva violenţei ca şi adulţii.
De asemenea, doar 16 ţări au interzis aplicarea pedepselor corporale, în timp ce 153 de ţări încă permit pedeapsa corporală. Acest lucru înseamnă că peste 1,5 miliarde de copii trăiesc în ţări în care această formă de violenţă este legală. 106 ţări nu interzic aplicarea pedepselor corporale în şcoli, 147 de ţări nu interzic aplicarea acestora în instituţii de îngrijire alternativă acest lucru însemnând că peste 1.25 miliarde de copii riscă bătaie în şcoală. Se estimează că între 133 şi 275 de milioane de copii din lume sunt în fiecare an martori ai violenţei domestice. Potrivit aceluiaşi studiu dat publicităţii luna trecuta la New York, în cel puţin 77 de ţări, pedepsele fizice şi alte pedepse violente sunt acceptate ca măsuri disciplinare legale în instituţiile penale.

Organizaţia Salvaţi Copiii România a propus în 2003 introducerea unui articol de lege prin care pedeapsa fizică aplicată copiilor să fie interzisă. În urma unor eforturi susţinute de lobby la nivelul decidenţilor politici şi al Parlamentului, s-a obţinut interzicerea prin lege (Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, articolele 28 şi 90) a oricăror forme de abuz împotriva copilului, atât în spaţiul public, la şcoală cât şi acasă, România devenind astfel una dintre cele 16 ţări, în lume, care au interzis aplicarea pedepselor fizice asupra copiilor.

Deşi avem legi care interzic pedeapsa fizică şi tratamentul umilitor, 84% dintre copii declară că sunt bătuţi de către părinţi, 47,2% părinţi declară că utilizează bătaia ca metodă de disciplinare a copilului, în 75% din unităţile de învăţământ se înregistrează fenomene de violenţă, iar 48,1% din copiii din instituţii afirmă că sunt pedepsiţi prin bătaie de către personalul din instituţii.
„Chiar dacă avem o lege care interzice bătaia şi tratamentele umilitoare aceasta nu este cunoscută şi aplicată. Trebuie dezvoltate campanii de informare şi programe de pregătire a părinţilor. Considerăm că în următorii 5 ani este nevoie de programe susţinute de educaţie, care să schimbe mentalitatea adulţilor în sensul recunoaşterii copilului ca persoană cu drepturi depline” menţionează Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii.

Organizaţia Salvaţi Copiii România a relansat în 2006 campania „Bătaia NU e ruptă din Rai!” împotriva violenţei asupra copiilor care în acest an are ca scop promovarea legii care interzice aplicarea pedepselor fizice sub orice formă asupra copilului şi asigurarea unui suport informaţional pentru părinţi, profesori, specialişti, copii şi media care să asigure asimilarea unor modele educaţionale care să excludă pedeapsa fizică asupra copilului.

In cadrul acestei campanii, 700 de specialişti, consilieri şcolari, educatori şi învăţători, poliţişti de proximitate, voluntari au fost formaţi, oferindu-li-se alternative educaţionale care să excludă violenţa; au fost elaborate materiale informaţionale (Ghidul cu metode de învăţare comportamentală pentru părinţi „Comportamentul copilului meu”, „Fii alături de copilul tău. Sfaturi pentru părinţi care au copii între 2 şi 7 ani”) şi suporturi de curs pentru specialişti şi părinţi. La 1 iunie 2006, la Palatul Parlamentului, un grup de iniţiativă format din politicieni, reprezentanţi ai instituţiilor responsabile de protecţia copilului, persoane publice, lideri de opinie, oameni de presă, a semnat Manifestul împotriva violenţei asupra copiilor, înaintând către Parlament un proiect de lege prin care ziua de 5 Iunie să fie declarată Ziua împotriva violentei asupra copilului în România.

Coordonator program
Georgeta Paunescu
telefon: +40 21 316 61 76 / 316 61 77
fax: +40 21 312 44 86
emai: georgeta_paunescu@salvaticopiii.ro

Despre Salvati Copiii Romania

Salvaţi Copiii România, un membru activ al Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentala, non-profit, bazată pe activitatea voluntară a membrilor săi, ce desfăşoară activităţi in beneficiul copiilor, in special celor aflaţi in dificultate. Înfiinţata în anul 1990, organizaţia are în prezent filiale în 15 judeţe, peste 6 000 de membri şi beneficiază de activitatea voluntara a peste 3500 de persoane. Salvaţi Copiii este recunoscută pentru participarea sa activă şi capacitatea de coordonare în dezvoltarea studiilor şi strategiilor naţionale care au un impact direct în sistemul de protecţie a copilului în România.
Organizaţia Salvaţi Copiii
Tel.: +4021 316 61 76
Intr. Ştefan Furtună 3, Sector 1
Fax: +4021 312 44 86
010899, Bucureşti, ROMÂNIA
rosc@salvaticopiii.ro
www.salvaticopiii.ro
rosc@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/duminica-19-noiembrie-ziua-mondiala-de-prevenire-a-abuzului-asupra-copiilorluni-20-noiembrie-ziua-drepturilor-copilului-