Exploatarea sexuală a copiilor de către lucrătorii umanitari şi forţele de menţinere a păcii ale Naţiunilor Unite rămâne prea adesea un secret

BUCURESTI - 27 mai 2008

Comunicat tip General in ONG

Un raport al organizaţiei Salvaţi Copiii Marea Britanie arată că mulţi copii din ţările afectate de conflicte armate se tem să reclame exploatarea sexuală şi abuzul exercitate asupra lor de către forţele de menţinere a păcii şi lucrătorii ce oferă ajutor umanitar aparţinând Naţiunilor Unite.

Salvaţi Copiii cere crearea unui nou observator la nivel mondial

Un raport al organizaţiei Salvaţi Copiii Marea Britanie arată că mulţi copii din ţările afectate de conflicte armate se tem să reclame exploatarea sexuală şi abuzul exercitate asupra lor de către forţele de menţinere a păcii şi lucrătorii ce oferă ajutor umanitar aparţinând Naţiunilor Unite.
În ciuda angajamentelor recente luate de guverne şi organizaţiile internaţionale pentru rezolvarea problemei, raportul Salvaţi Copiii relevă o rată cronică de neraportare a cazurilor de abuz, mulţi copii din astfel de state preferând să sufere în tăcere.

Copiii au spus organizaţiei Salvaţi Copiii Marea Britanie că erau prea înspăimântaţi să reclame abuzul, de teamă că cei care au comis actul s-ar fi putut întoarce să-i pedepsească, agenţiile care oferă ajutor ar fi intrerupt orice sprijin sau că ei ar fi putut fi stigmatizaţi de către familii sau de comunitate sau chiar pedepsiţi de aceştia. Astfel, este posibil să existe mult mai multe cazuri care rămân nesemnalate, pe lângă cele identificate.

Cercetările făcute de Salvaţi Copiii Marea Britanie pe Coasta de Fildeş, Sudanul de Sud şi Haiti au scos la iveală faptul că minori în vârstă de şase ani sunt abuzaţi de adulţi care lucrează pentru comunitatea internaţională. Copiii chestionaţi au vorbit despre diferite tupuri de abuz, între care obţinerea de mâncare în schimbul serviciilor sexuale, viol, prostituţie, pornografie, avansuri sexuale indecente şi trafic sexual.
“Oamenii nu reclamă abuzurile de teamă că agenţiile internaţionale nu-i vor mai ajuta, iar ei au nevoie de acest ajutor”, a explicat un adolescent din Sudanul de Sud.

Salvaţi Copii Marea Britanie a facut trei recomandări pentru protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi abuzului, pe care le discută cu reprezentanţii ONU de menţinere a păcii:

•Crearea de mecanisme eficiente de preluare a plângerilor de către ONU în ţările în care există o prezenţă internaţională semnificativă, asfel încât copiii şi/sau părinţii lor să poată reclama abuzul celor care reprezintă comunitatea internaţională. Aceste mecanisme trebuie sa permita luarea de măsuri împotriva vinovaţilor




•Stabilirea unui nou observator la nivel global care să monitorizeze şi să evalueze eforturile agenţiilor internaţionale pentru stoparea abuzurilor şi care să reacţioneze mai eficient
•Investiţii suplimentare pentru identificarea cauzelor care determina abuzurile sexuale, de exemplu acordarea de asistenţă pentru reforme legislative, pentru educarea publicului şi creşterea gradului de conştientizare a acestuia, precum şi pentru dezvoltarea sistemelor naţionale de protecţie a copilului.

Jasmine Whitbread, preşedinte execuitiv Salvaţi Copiii Marea Britanie a spus: “Aceste cercetări arată acţiuni demne de tot dispreţul ale unui număr mic de indivizi care abuzează sexual unii dintre cei mai vulnerabili copii din lume, chiar pe aceia pe care ei trebuie să-I protejeze. Este greu de imaginat un abuz mai grotesc al unei autorităţi sau o violare mai flagrantă a drepturilor copiilor. În anii precedenţi, Naţiunile Unite, cea mai mare comunitate internaţională, şi agenţiile umanitare şi-au luat angajamente solemne să ia masuri pentru rezolvarea acestei probleme. Dar, cât se poate de binevenite, aceste afirmaţii de principiu şi bune intenţii trebuie totuşi să fie transformate într-o acţiune decisivă şi concertată la nivel internaţional”.

Raportul relevă că făptuitori ai abuzului sexual există în orice organizaţie umanitară, de securitate sau de menţinere a păcii, deţinând orice grad pe scara ierarhică, atât printre angajaţii recrutaţi la nivel internaţional cât printre cei recrutaţi la nivel local.

Whitbread a mai spus: 'Evident, cea mai mare parte a lucrătorilor ce oferă ajutor nu este implicată în nici o formă de abuz sau exploatare, ci este dedicată acţiunilor esenţiale umanitare şi de salvare de vieţi omeneşti. Totuşi, toate agenţiile umanitare şi de menţinere a păcii care lucrează în situaţii de urgenţă, inclusiv Salvaţi Copiii, trebuie să-şi recunoască vulnerabilitatea în faţa acestei probleme şi să încerce să o rezolve”


Notă:
•Pentru această cercetare, Salvaţi Copiii Marea Britanie a realizat 38 de focus grupuri în trei ţări: Coasta de Fildeş, Sudanul de Sud şi Haiti
•Sistemul global de supraveghere a copilului al organizaţiei Salvaţi Copiii din Marea Britanie se ocupă în fiecare an de un număr mic de cazuri în care angajaţi sau alţi asociaţi ai săi nu respectă standardele de comportament potrivit Codului de Conduită şi Politica de Supraveghere a Copilului. În 2007, au fost făcute 15 plângeri, şapte împotriva partenerilor Salvaţi Copiii şi opt împotriva personalului propriu. În urma unor investigaţii independente, trei dintre aceştia au fost dovediţi vinovaţi şi au fost demişi.
•Salvaţi Copiii este o organizaţie umanitară independentă la nivel mondial. Ştim că milioane de copii încă nu beneficiază de asistenţa sanitară necesară, hrană, educaţie şi protecţie. Ne străduim ca fiecare copil să beneficieze de drepturile pe care le merită şi suntem hotărâţi să facem schimbări mai multe şi mai rapide.





Contact: Sorina BUZATU, sorina.buzatu@salvaticopiii.ro
Tel: 316.61.77

Sunt posibile interviuri cu autorii raportului. Jurnaliştii interesaţi pot lua legătura cu Salvaţi Copiii Marea Britanie:

Sarah Jacobs (s.jacobs@savethechildren.org.uk Tel: +44 20 7012 6836)
Dominic Nutt (d.nutt@savethechildren.org.uk Tel: +44 20 7012 6546)
sau la numărul de tel: +44 7831 650 409 (în afara orelor de program)
media@savethechildren.org.uk

Despre Salvati Copiii Romania

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, avand statut de utilitate publica, activa in domeniul promovarii drepturilor copilului din 1990. Este membra a International Save the Children Alliance, care este cea mai mare organizatie independenta din lume, de promovare a drepturilor copiilor, are 27 de membri si desfasoara programe in peste 100 de tari. Salvati Copiii este implicata in diferite proiecte de educatie, protectie sociala si advocacy pentru copiii aflati in familii sarace, copiii victima a violentei, copiii strazii, copiii refugiati etc., lucrand cu copiii si familiile acestora pentru imbunatatirea vietii lor de zi cu zi si crearea unor planuri de viitor. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii.

Tel: 316.61.77
rosc@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/exploatarea-sexuala-a-copiilor-de-catre-lucratorii-umanitari-si-fortele-de-mentinere-a-pacii-ale-natiunilor-unite-ramane-prea-adesea-un-secret