Grupul de Monitorizare a Drepturilor Copilului - al doilea seminar de lucru

BUCURESTI - 12 iulie 2006

Comunicat tip General in Social

Salvaţi Copiii a organizat la Sinaia, în perioada 6-7 iulie 2006, cel de-al doilea seminar de lucru al proiectului „Grupul de Monitorizare a Drepturilor Copilului” care îşi propune să dezvolte capacitatea organizaţiilor neguvernamentale din România de a monitoriza respectarea drepturilor copilului, astfel încât acest sector să constituie un factor de schimbare a politicilor şi practicilor din acest domeniu. Rezultatele proiectului vor sta la baza alcătuirii raportului alternativ înaintat Comitetului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Copilului.

Grupul de Monitorizare a Drepturilor Copilului - al doilea seminar de lucru

Pentru realizarea activităţilor proiectului, desfăşurate în perioada decembrie 2005 - decembrie 2006, au fost mobilizaţi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din domeniul respectării drepturilor copilului, grupuri de lucru şi reţele specializate la nivel local sau naţional, experţi naţionali şi internaţionali, copii si tineri beneficiari ai programelor sau implicaţi ca voluntari în organizaţiile partenere. Aceştia participă la procesul de consultare şi de culegere a informaţiilor, atât cantitative cât şi calitative, prin metode interactive care să le permită exprimarea ideilor şi participarea democratică.

În cadrul proiectului, au fost constituite patru grupuri de lucru în baza criteriilor de monitorizare şi raportare ale Comitetului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Copilului : 1. măsuri generale, drepturi civile, măsuri speciale de protecţie; 2. mediul familial si forme alternative de îngrijire; 3. sănătatea şi bunăstarea copilului; 4. educaţie, cultură şi timp liber.

În noiembrie 2006, se va realiza raportul „Situaţia respectării drepturilor copilului în România” şi va fi elaborat un „Ghid practic pentru monitorizarea drepturilor copilului”. Totodată, aproximativ 20 organizaţii neguvernamentale implicate în proiect, precum şi alte 50 organizaţii şi 20 autorităţi locale, care vor primi ghidul practic, vor avea o capacitate mai bună de a monitoriza respectarea drepturilor copilului.

Un factor important pentru concretizarea obiectivelor îl constituie implicarea copiilor în procesul de monitorizare. Se urmăreşte astfel încurajarea copiilor în exprimarea liberă a opiniilor lor cu privire la situaţia copilului în România, dar şi participarea acestora în luarea deciziilor pe anumite problematici care îi privesc în mod direct, oferind un sprijin important pentru fundamentarea riguroasă, pornind de la o bază concretă, a acţiunilor ulterioare de advocacy şi lobby.

Cel de-al doilea seminar din perioada 6-7 iulie a reunit un număr de 57 de participanţi, din care 17 copii şi tineri, reprezentând 17 organizaţii din întreaga ţară, ce derulează activităţi în sfera protecţiei drepturilor copilului. În cadrul seminarului au fost prezentate rezultatele activităţilor desfăşurate până în prezent şi a fost stabilită structura raportului „Situaţia respectării drepturilor copilului”, precum şi a broşurii „Ghid de bune practici în monitorizarea drepturilor copilului”, care urmează să fie finalizate şi publicate în luna noiembrie a acestui an.

Proiectul „Grupul de Monitorizare a Drepturilor Copilului se desfăşoară cu finanţare din partea Comisiei Europene, în cadrul Programului Consolidarea Societăţii Civile în România (linia de buget PHARE 2003/005-551.01.05/04).



Despre Salvati Copiii Romania

Salvaţi Copiii România, un membru activ al Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentala, non-profit, bazată pe activitatea voluntară a membrilor săi, ce desfăşoară activităţi in beneficiul copiilor, in special celor aflaţi in dificultate. Salvaţi Copiii este recunoscută pentru participarea sa activă şi capacitatea de coordonare în dezvoltarea studiilor şi strategiilor naţionale care au un impact direct în sistemul de protecţie a copilului în România.

Programele organizaţiei Salvaţi Copiii monitorizează şi promovează drepturile copilului aşa cum sunt ele prevăzute în Convenţia Naţiunilor Unite privind Drepturile Copilului. In acest an, organizata a lansat raportul “Cunoaşterea şi respectarea drepturilor copilului în România” care a urmărit determinarea gradului în care drepturile copilului sunt cunoscute şi percepţia copiilor, părinţilor şi cadrelor didactice cu privire la măsura în care drepturile sunt respectate în diverse medii: familie, şcoală, vecinătate.

Ana Balan, Coordonator Proiect, 311 75 96, ana_balan@salvaticopiii.ro
Georgiana Dragu, Coordonator Comunicare, tel.: 021 311 13 43,
georgiana_dragu@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/grupul-de-monitorizare-a-drepturilor-copilului-al-doilea-seminar-de-lucru