Reducerea indemnizaţiei de creştere a copilului va avea consecinţe drastice asupra natalităţii şi abandonului copiilor

BUCURESTI - 14 mai 2010

Comunicat tip General in ONG

Organizaţia Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra efectelor grave pe care le poate avea reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, printre care reducerea natalităţii şi abandonul copiilor.

Ordonanţa de Urgenţă 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului stabileşte în art. 1 că, începând cu 1 ianuarie 2009, „persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codul fiscal, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.'

După două decenii de transformări ale sistemului de promovare şi protecţie a drepturilor copilului şi familiei, în care politicile sociale au înregistrat progrese semnificative, anul 2010 riscă să se constituie în primul an de regres într-un context economic de mare dificultate pentru copiii şi familiile din România. Măsurile anunţate de către reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale vor produce un dezechilibru socio-economic al familiei şi o revenire la un sistem de susţinere a acesteia depăşit, care nu corespunde obiectivelor Strategiei Naţionale în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului 2008-2013.

De aceea, organizaţia Salvaţi Copiii atrage atenţia asupra faptului că revenirea la sistemul anterior de sprijinire a părinţilor copiilor în vârstă de până la 2 ani încalcă Strategia Naţională în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului 2008-2013, în care unul dintre obiectivele prioritare este „întărirea capacităţilor parentale prin asumarea responsabilităţilor faţă de creşterea, îngrijirea şi educarea propriilor copii”. Indemnizaţia pentru susţinerea familiei reprezintă o politică eficientă de creştere a capacităţii părinţilor prin asigurarea resurselor pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor lor. Din perspectiva Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, dreptul la supravieţuire şi dezvoltare a copilului trebuie asigurat prin politici adecvate de susţinere şi protecţie copiilor şi familiilor, România, ca stat semnatar, fiind obligată să aloce resurse în limite maxime disponibile.

„Politicile sociale adresate sprijinirii familiei şi protejării drepturilor copilului sunt imperative mai ales acum, în contextul crizei economice care afectează categoriile sociale vulnerabile. Modificarea indemnizaţiei de creştere a copilului, care este un drept garantat de lege atât mamei, cât şi copilului, va avea consecinţe dezastruoase, cea mai gravă dintre ele fiind abandonul copiilor”, a declarat George Roman, Director de Programe Salvaţi Copiii România.


În motivarea elaborării Ordonanţei de urgenţă 148/2005, susţinerea familiei în vederea creşterii copilului are scopul limpede de stimulare a creşterii natalităţii, ceea ce s-a şi obţinut după un an de aplicare a noilor politici, natalitatea înregistrând o creştere uşoară în prima parte a anului 2010, cu valori cuprinse între 1 şi 2 procente. În lunile februarie şi martie 2010, numărul nou-născuţilor a fost mai mare cu 243 faţă de februarie 2009, şi respectiv cu 144 de naşteri faţă de martie 2009. Deşi creşterea nu pare a fi foarte mare, ea reprezintă o constantă în ultimele luni, perioadă în care, în mod firesc, efectele pozitive ale legii încep să apară.

Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice (2009) a subliniat faptul că menţinerea natalităţii la un nivel scăzut reprezintă o evoluţie demografică care accentuează riscurile sociale pe termen mediu şi lung. La capitolul „Ce-i de făcut?”, una din soluţiile menţionate a fost „încurajarea natalităţii prin politici sociale ţintite pe familiile cu copii mici”, ceea ce corespunde direct prestaţiei sociale a indemnizaţiei. Este greu de crezut că aceste concluzii elaborate de Comisia Prezidenţială, formată din experţi independenţi, pentru o mai bună cunoaştere, la nivel naţional, a riscurilor sociale şi demografice, vor fi ignorate şi înlocuite cu măsuri dictate doar de calcule economice fără o prealabilă consultare a reprezentanţilor părinţilor, societăţii civile şi specialiştilor, fără a ţine cont de interesul strategic de asigurare a unei natalităţi crescute.

Mai mult, familiile care au decis în ultimii doi ani să aibă copii vor fi nevoite să adopte alte strategii de supravieţuire, veniturile propuse de către Ministerul Muncii fiind mult diminuate şi astfel insuficiente pentru nevoile familiei. Familiile monoparentale sau cele cu mulţi copii vor fi în risc de sărăcie, putând deveni pe termen lung o categorie de persoane asistate social.

„Reinserţia mamei în câmpul muncii înainte de doi ani după naştere va afecta în primul rând dezvoltarea emoţională a copilului: ataşamentul dintre mamă şi copil va fi unul nesigur şi există riscul unor traume pentru copil”, consideră Adina Tatu, Psiholog Salvaţi Copiii.


Recunoscând necesitatea protecţiei dreptului la dezvoltare al tuturor copiilor, Salvaţi Copiii România consideră că indemnizaţia de sprijinire a părinţilor cu copii în vârstă de până la 2 ani trebuie să rămână în aceeaşi formă de reglementare, acest beneficiu fiind absolut necesar în menţinerea unei politici fireşti de protecţie a copilului în condiţiile adâncirii crizei economice. Totodată, susţinem programul de revizuire a modalităţilor de acordare a altor forme de sprijin şi facilităţi sociale, monitorizarea acordării lor, astfel încât persoanele care au mod real nevoie de sprijin să beneficieze de acesta.





Despre Salvati Copiii Romania

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care promovează din 1990 drepturile copilului, în acord cu Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membră a Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 ţări. Anual peste 30.000 de copii sunt implicaţi în programele organizaţiei. Salvaţi Copiii îşi utilizează experienţa globală pentru a obţine din partea organismelor guvernamentale decizii şi iniţiative de pe urma cărora să beneficieze toţi copiii. Pentru mai multe informaţii despre programele Salvaţi Copiii România vizitaţi www.salvaticopiii.ro

Salvati Copiii Romania, Magda Gradinaru, Coordonator Comunicare, magda.gradinaru@salvaticopiii.ro
magda.gradinaru@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/reducerea-indemnizatiei-de-crestere-a-copilului-va-avea-consecinte-drastice-asupra-natalitatii-si-abandonului-copiilor