Salvaţi Copiii desfăşoară campania 'Implica-te in combaterea cerşetoriei!'

BUCURESTI - 9 iunie 2006

Comunicat tip General in Social

Salvaţi Copiii lanseaza luni, 12 iunie a.c., cu sprijinul Biroul Internaţional al Muncii – Programul Internaţional pentru Eliminarea Muncii Copiilor (ILO-IPEC) campania “Implică-te în combaterea cerşetoriei” cu ocazia „Zilei Internaţionale împotriva Exploatării Copiilor prin Muncă”. Obiectivele campaniei sunt de a oferi informatii privind cauzele reale şi consecinţele sociale şi legale ale exploatării copiilor prin cerşit şi de a lansa un apel către cetăţeni pentru o implicare activă în protecţia acestora.

Salvaţi Copiii desfăşoară campania 'Implica-te in combaterea cerşetoriei!'

Peste 40 de voluntari Salvaţi Copiii şi 40 specialişti din cadrul organizaţiei şi direcţiilor pentru protecţia copilului vor distribui, în cursul zilei de 12 iunie, în 14 zone din Bucureşti, materiale informative cu numerele de telefon la care orice persoană care doreşte sa se implice poate sesiza cazurile identificate. Toti copiii vor primi un sprijin specializat individualizat (protecţie, consiliere şi educaţie) în scopul integrării sociale si scolare. Totodată, campania încurajează populaţia sa urmărească acest proces, interesându-se periodic de modul în care s-a imbunatatit situatia copilului.

Conform Raportului privind munca copiilor în România, realizat in 2004 de Institutul Naţional de Statistică, numărul copiilor implicaţi în forme grave de muncă în mediul urban şi rural este de aproximativ 70.000. In mediul urban majoritatea copiilor cerşesc pentru a contribui la supravietuirea familiilor lor. Se estimează că aproximativ 5.000 se află în capitală şi alte câteva oraşe mari (Iaşi, Constanţa, Timişoara, Braşov, Craiova, Galaţi, Bacău, Ploieşti, Brăila).
Dintre copiii care muncesc pe stradă mai mult de 8 ore de zi: 44% cerşesc în condiţii dificile, cea mai mare parte a lor suferind de boli de piele, TBC, hepatită; 61% dintre ei au abandonat şcoala, cea mai mare parte a lor în jurul vârstei de 11 ani; 34% sunt analfabeţi, iar 40% au cunoştinţe reduse de scris şi citit.

Din perspectiva drepturilor copilului, cerşetoria reprezintă una dintre cele mai grave forme de exploatare prin muncă a copilului, indiferent de motivaţiile părinţilor sau adulţilor cărora le sunt încredinţaţi copiii. Cerşetoria nu reprezintă un comportament anti-social, ci mai degrabă un rezultat al excluderii sociale prin acces limitat la servicii sociale sau educaţionale pentru copilul care cerşeşte sau familia acestuia. Din punct de vedere legal, Noul Cod Penal (în vigoare la 1 septembrie 2006) prevede pedepse cu închisoarea de până la 10 ani pentru persoanele care obligă copiii sa cerşească.

„Oferindu-le bani, trimitem indirect copiii la cerşit deoarece părinţii nu mai sunt motivaţi să caute alte soluţii pentru supravieţuire, menţinând copiii în aceeaşi stare de degradare socială şi morală care le afectează dramatic copilăria şi, prin abandonul şcolar, le limitează şansele la o viata decenta. Timpul şi atenţia noastră sunt resursele cu adevărat importante pentru copiii exploataţi economic” afirmă George Roman, Director Programe, Salvaţi Copiii România.

Salvaţi Copiii este implicata, încă din anul 1991, în asistenţa socială şi medicală, reintegrare şcolară şi consiliere psihologică a copiilor străzii prin activităţi desfăşurate atât prin sprijin direct acordat copiilor şi familiilor cât şi prin dezvoltarea capacitaţii instituţiilor partenere. În 2005, au fost deschise doua centre educaţionale în Bucureşti – Centrul Educaţional Mareşal Averescu în parteneriat cu DGASPC, sector 1 şi cu Şcoala nr.1 „Sfinţii Voievozi” şi Centrul Educaţional „Şcoala după şcoală” din cadrul Şcolii nr.71 „Iovan Ducici”, vizând prevenirea abandonului şcolar.
În prezent, Salvaţi Copiii continuă activităţile în centrul educaţional din Iaşi, monitorizează şi oferă suport centrelor educaţionale deschise în 2004 în Bucureşti şi Craiova şi în 2005 în oraşele Târgu Mureş, Focşani şi Bistriţa. Aceste centre au fost create în cooperare cu Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC).

Parteneri in campanie:
Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, sector 1, 2, 3, 4, 5, 6
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a Municipiului Bucureşti
Asociaţia Linia Verde pentru Protecţia Copilului
Organizaţia Umanitară Concordia – Centrul Sfântul Paul





Despre Salvati Copiii Romania

Salvaţi Copiii România, un membru activ al Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentala, non-profit, bazată pe activitatea voluntară a membrilor săi, ce desfăşoară activităţi in beneficiul copiilor, in special celor aflaţi in dificultate. Înfiinţata în anul 1990, organizaţia are în prezent filiale în 15 judeţe, peste 6 000 de membri şi beneficiază de activitatea voluntara a peste 3500 de persoane. Programele organizaţiei Salvaţi Copiii monitorizează şi promovează drepturile copilului aşa cum sunt ele prevăzute în Convenţia Naţiunilor Unite privind Drepturile Copilului. De asemenea, Salvaţi Copiii este recunoscută pentru participarea sa activă şi capacitatea de coordonare în dezvoltarea studiilor şi strategiilor naţionale care au un impact direct în sistemul de protecţie a copilului în România.

Pentru mai multe informaţii suplimentare contactaţi:
Georgiana Dragu, Coordonator Comunicare, tel.: 021 311 13 43, 0744 577 603, georgiana_dragu@salvaticopiii.ro


Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/salvati-copiii-desfasoara-campania-implica-te-in-combaterea-cersetoriei