Salvati Copiii: Din 378 de copii si tineri din comunitati sarace, aproape unul din sase sufera de tuberculoza

BUCURESTI - 24 martie 2010

Comunicat tip General in Social

Cu ocazia Zilei Mondiale impotriva Tuberculozei, Salvati Copiii Romania lanseaza rezultatele cercetarii 'Cunostintele, atitudinile si practicile copiilor si tinerilor strazii privind tuberculoza - Evaluare finala'.

Cercetarea, efectuata in perioada ianuarie-februarie 2010, pe un esantion de 378 de copii si tineri ai strazii si din comunitati sarace din Bucuresti, Craiova, Iasi si Timisoara, a aratat ca, la nivelul intregului esantion, aproape un copil sau tanar din sase sufera de tuberculoza.

Salvati Copiii:  Din 378 de copii si tineri din comunitati sarace, aproape unul din sase sufera de tuberculoza

Obiectivul cercetarii a fost sa surprinda evolutia cunostintelor, atitudinilor si perceptiilor pe care le-au acumulat copiii si tinerii strazii despre tuberculoza, dupa participarea lor in proiectul „Prevenirea transmiterii tuberculozei in randul copiilor si tinerilor strazii prin educatie pentru sanatate', derulat de Salvati Copiii incepand din anul 2008.

Comparativ cu evaluarea initiala, efectuata in perioada martie-mai 2008, rezultatele actualei cercetari arata ca aproape toti copiii din randul populatiei vulnerabile (97%) stiu ca tuberculoza este o boala contagioasa (versus rezultate evaluare initiala - 87%). In plus, proportia celor care au informatii corecte despre tuberculoza a ajuns la 27%, dublu fata de evaluarea initiala. La nivelul intregului esantion, 48% au avut cazuri de persoane bolnave de tuberculoza in cadrul familiei.

„Copiii si tinerii fara adapost sau din comunitatile sarace reprezinta una din categoriile sociale cele mai vulnerabile in fata tuberculozei. Factorii de risc la care este expusa aceasta categorie - conditiile de locuit improprii, lipsa facilitatilor sanitare, imunitatea scazuta din pricina alimentatiei sarace, starea generala de sanatate fragila, lipsa accesului la serviciile medicale - ne determina sa continuam pe termen lung acordarea serviciilor necesare de prevenire si suport psiho-social (sprijin material, consiliere sociala si psihologica, diagnostic si tratament s.a.)” declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Proiectul beneficiaza de o echipa dedicata, formata din 8 specialisti Salvati Copiii - asistenti sociali si psihologi. Pentru perioada martie 2008- martie 2010, rezultatele inregistrate sunt:
- 702 persoane suspecte si diagnosticate cu tuberculoza au beneficiat de servicii de asistenta sociala
- 185 persoane diagnosticate cu tuberculoza au beneficiat de servicii de consiliere psihologica
- 1.520 copiii/tineri ai strazii au fost informati cu privire la tuberculoza
- 103 educatori „de la egal la egal” (peer educators) au fost instruiti pentru facilitarea relatiilor dintre asistentii sociali si comunitatile identificate

Despre Salvati Copiii Romania

- Proiectul 'Prevenirea transmiterii tuberculozei in randul copiilor si tinerilor strazii prin educatie pentru sanatate' este derulat de organizatia Salvati Copiii din anul 2008, cu finantare de la Fondul Global de Lupta impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei prin Fundatia Romanian Angel Appeal.
- Prin acest proiect s-au alocat resurse de protejare impotriva tuberculozei: sprijin material si programe educationale pentru copiii/tinerii strazii si familiile acestora.
- Proiectul este implementat in colaborare cu comunitatile defavorizate carora li se adreseaza, cu Programul National de Control al Tuberculozei si alti 33 de parteneri (unitati medicale, directii generale de asistenta sociala si protectia copilului, alte organizatii neguvernamentale).
- Proiectul se desfasoara in Bucuresti si zonele limitrofe, Craiova, Iasi si Timisoara.

Liliana Bibac, Coordonator Proiect, Salvati Copiii Romania, (021) 316 61 76, 0741 933 599
liliana_bibac@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/salvati-copiii-din-378-de-copii-si-tineri-din-comunitati-sarace-aproape-unul-din-sase-sufera-de-tuberculoza