Salvati Copiii Romania va implementa in 2009 un proiect pentru promovarea si protectia sanatatii mintale a copiilor inca din primii ani de viata

BUCURESTI - 26 februarie 2009

Comunicat tip General in Social

Salvati Copiii Romania va implementa in Bucuresti, in anul 2009, proiectul „Centrul comunitar de sanatate mintala”, finantat prin Programul Phare “Suport pentru dezvoltarea serviciilor comunitare de sanatate mintala si dezinstitutionalizarea persoanelor cu probleme de sanatate mintala”, Componenta B – Dezvoltarea centrelor comunitare de sanatate mintala.

Proiectul urmareste sa dezvolte si sa promoveze servicii comunitare de sanatate mintala destinate copiilor cu varsta intre 0-6 ani, sa contribuie la imbunatatirea competentelor profesionistilor din sistemele de sanatate si educatie (psihologi, psihiatri, medici de familie si medici pediatri, educatori si consilieri scolari), precum si sa ofere servicii de interventie psihosociala in cazul copiilor cu probleme de sanatate mintala din segmentul de varsta mai sus mentionat.

Salvati Copiii Romania va implementa in 2009 un proiect pentru promovarea si protectia sanatatii mintale a copiilor inca din primii ani de viata

Serviciile de sanatate mintala pentru copiii de varsta prescolara constituie o necesitate din mai multe considerente:

In primul rand, interventiile timpurii scad costurile din sistemul de sanatate si reduc consecintele negative ale acestor probleme asupra familiei si comunitatii (conform studiului „Child and Adolescent Health Policies and Plans”, OMS 2005). Studiile realizate pana in prezent accentueaza faptul ca primii trei/ sapte ani de viata reprezinta perioada optima pentru promovarea sanatatii sociale si emotionale si prevenirea tulburarilor de sanatate mintala.

De asemenea, factorii de risc prezenti la copiii cu varste cuprinse intre 0 si 6/7 ani - spre exemplu: conflict in familie, probleme de sanatate ale unuia dintre parinti, management comportamental neadecvat, probleme perinatale etc. - au un rol major in aparitia problemelor de sanatate mintala la varsta scolara si, ulterior, a tulburarilor de sanatate mintala la varsta adulta, pana la 75 % din copiii prescolari cu probleme de comportament continuand sa manifeste aceste probleme si dupa varsta de 6 ani.

Nu in ultimul rand, in lipsa unei interventii timpurii asupra dificultatilor sociale si comportamentale ale copiilor prescolari - cum ar fi agresivitatea, comportamentele antisociale sau anxietatea - acestea vor fi mai dificil de abordat dupa varsta de 8 ani, iar probabilitatea ca acesti copii sa dezvolte tulburari comportamentale si emotionale este semnificativ mai mare .

„Estimam ca aproximativ 40 de copii cu varsta cuprinsa intre 0-6 ani si familiile acestora sa fie beneficiarii directi ai serviciilor comunitare de sanatate mintala oferite in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” incepand din primavara acestui an” a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Salvati Copiii Romania.

In cadrul proiectului vor fi create: un ghid de interventie psihosociala pentru profesionistii care lucreaza cu copii cu probleme de sanatate mintala, un pachet educational pentru parintii copiilor cu risc sau cu probleme de sanatate mintala, brosuri de promovare a serviciilor precum si o culegere de bune practici in oferirea serviciilor comunitare de sanatate mintala pentru copii.

De asemenea, 64 de profesionisti din Bucuresti - psihologi educationali, educatori, psihiatri, psihologi clinicieni, asistenti sociali, medici de familie si medici pediatri - vor fi formati in identificarea si interventia psihosociala in cazul copiilor cu varste cuprinse intre 0-6/7 ani, cu risc sau cu probleme de sanatate mintala.

Despre Salvati Copiii Romania

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza de 18 ani drepturile copilului, in acord cu Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Aliantei Internationale Salvati Copiii, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri si desfasoara programe in peste 120 tari. Salvati Copiii Romania este implicata in diferite proiecte de educatie, protectie sociala si advocacy pentru copiii din familii sarace, copiii victima a violentei, copiii victime ale exploatarii prin munca, copiii strazii, copiii refugiati, copiii din comunitatile dezavantajate, copiii cu dizabilitati etc., lucrand cu copiii si familiile acestora pentru imbunatatirea vietii lor de zi cu zi si crearea unor planuri de viitor. Anual peste 30.000 de copii sunt implicati in programele organizatiei. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii.
Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii Romania vizitati www.salvaticopiii.ro

Diana Tudose, Coordonator Proiect, Salvati Copiii Romania
Telefon: 0724 595 225

diana.tudose@salvaticopiii.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/salvati-copiii-romania/salvati-copiii-romania-va-implementa-in-2009-un-proiect-pentru-promovarea-si-protectia-sanatatii-mintale-a-copiilor-inca-din-primii-ani-de-viata