Noni - caracteristici si importanta

BUCURESTI - 28 martie 2012

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle, Media / Publicitate, Sanatate

Noni a devenit principala sursa de proxeronina cunoscuta. Descoperita de biochimistul din America de Nord, Ralph Heinicke de la Universitatea din Hawaii, proxeronina este o molecula care este stocata in ficat si se elibereaza in sange o data la doua ore si apoi este transformata in xeronina, un alcaloid metabolizat de catre celulele noastre pentru a reglementa mai multe functii fiziologice.

Caracteristici ale Noni

Noni sau "Mora de la India" (Morinda citrifolia) este un mic arbore sau arbust din familia Rubiaceae, care poate creste pana la 3-7 metri inaltime. Aceasta este o planta nativa din Asia de Sud Est, dar astazi se poate intalni in diferite zone, cum ar fi: Indonezia, India, Australia, Noua Zeelanda, Insulele din Marea Caraibelor. Desi zona naturala a plantelor este in Polinezia Franceza, inclusiv insula Tahiti (aceasta este cea mai cunoscuta) si din acest motiv a capatat numele de Noni Tahitian. Sunt multi cei ce considera ca suplimentele alimentare facut din fructele de Noni cultivate in Tahiti ofera cea mai buna calitate din lume, deoarece aceste insule au pastrat inca starea lor ambiantala primitiva.

Se foloseste absolut totul de la aceasta planta de la seminte, radacini, frunze, coaja si fructe. Dar cele mai consumate si apreciate sunt fructele. Fructul Noni este produs pe tot parcursul anului si are aproximativ forma si marimea unui cartof. Gustul si mirosul sunt foarte puternice, dar cu toate acestea  el a fost folosit de bastinasi si ca o sursa de hrana, nu doar ca remediu naturist.

Importanta Noni

Noni a devenit principala sursa de proxeronina cunoscuta. Descoperita de biochimistul din America de Nord, Ralph Heinicke de la Universitatea din Hawaii, proxeronina este o molecula care este stocata in ficat si se elibereaza in sange o data la doua ore si apoi este  transformata in xeronina, un alcaloid metabolizat de catre celulele noastre pentru a reglementa mai multe functii fiziologice. Si in conformitate cu spusele acestui cercetator, una dintre functiile sale principale este de a intervine la toate nivelurile functionarii celulelor.

Dupa ce este transportata de sange la diferite tesuturi ale organismului, xeronina se combina cu serotonina, un hormon produs in creier si este implicata in reglarea diverselor functii ale corpului, cum ar fi somnul. In plus, xeronina se combina cu multe proteine din organism care nu isi pot dezvolta functiile fara ea.

Din aceste considerente este important sa se stie ca stresul, stilul de viata sedentar si atitudinile negative  reduc nivelul de xeronina. Fructele de Noni contin din abundente multe enzime de care are nevoie organismul pentru buna functionare a celulelor si organelor. Se crede de asemenea ca imbatranirea prematura ar putea fi legata de o scadere a xeroninei in organism, care duce la dezvoltarea de mai multe patologii, cum ar fi: cancer, diabet, osteoartrita si alte boli tipice varstei.

Fructul Noni, nu poate fi gasit ca atare in magazinele din romania, dar cei care doresc sa beneficieze de calitatile sale pot achizitiona de la distribuitorii de produse Calivita, suplimente alimentare ce contin fructul Noni. Compania Calivita are doua produse bazate pe fructul Noni, si anume un produs sub forma de capsule, ce contin 100% pulbere uscata din fructul Noni, un flacon de Noni Capsule contine 90 de capsule. Un alt produs, foarte apreciat este Noni Lichid, acesta se comercializeaza in bidoane de 946 ml si datorita gustului placut este apreciat de catre copii.

Aceste suplimente alimentare pot fi gasite in Magazinele online ce comercializeaza produse Calivita.