Editura Meteor Press aduce in Romania, o carte document: Prizonier la Guantanamo, autor Mollah Abdul Salam Zaeef (fost ambasador al Emiratului Afganistanului in Pakistan)

BUCURESTI - 21 ianuarie 2010

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

In cartea Prizonier la Guantanamo, Mollahul Abdul Salam Zaeef depune marturie despre conditiile revoltatoare de viata in golful tropical. Cei eliberati au pastrat amintiri cumplite. Aceste memorii reprezinta un document unic si exceptional, ce ridica pentru prima oara valul de pe viata din spatele sarmei ghimpate de la Guantanamo, unde americanii i-au inchis pe toti cei care le-au fost livrati, inclusiv copii, si chiar un batran de 101 ani.

Multe lucruri s-au intamplat in lume dupa atentatele de la 11 septembrie 2001. Unul dintre acestea, printre cele mai controversate, a fost crearea in Cuba, de catre americani, a inchisorii de la Guantanamo, pentru presupusii teroristi care ar fi fost implicati in vreun fel in aceste evenimente. Aparitia acestei inchisori a ridicat si continua sa ridice multe intrebari. Lucrarea de fata, fara a avea pretentia sa raspunda acestor intrebari sau altora care se pot ivi, vrea sa prezinte un punct de vedere nou, al unui fost prizonier la Guantanamo.
Mollahul Abdul Salam Zaeef, autorul cartii, fost ambasador al Emiratului Islamic al Afganistanului in Pakistan, a petrecut aproape patru ani aici, fara sa stie de ce, fara sa fi fost judecat, fara sa i se fi spus vreodata – nici macar atunci cand a fost eliberat – care au fost, concret, crimele pentru care a fost acuzat, arestat si incarcerat.
In paginile cartii de fata sunt prezentate multe evenimente: invazia ruseasca in Afganistan si rezistenta eroica a afganilor in fata trupelor sovietice, Jihadul si ce a reprezentat el pentru lumea musulmana, situatia dezastruoasa a tarii dupa razboi, aparitia miscarii talibane si ce a insemnat aceasta miscare pentru Afganistan.
Dar un accent deosebit este pus pe inchisori, – Bagram, Kandahar si, evident, Guantanamo – , locuri de distrugere a personalitatii si demnitatii umane, supuse aici degradarii, suferintelor si umilintelor.
Mollahul Abdul Salam Zaeef incearca sa lamureasca si o problema foarte controversata, cea a personalitatii lui Osama bin Laden – cine este acesta, ce a reprezentat, ce reprezinta in prezent, cum si de ce a fost folosit, dar mai ales incearca sa explice atitudinea Afganistanului fata de acest persona

Autorul
Mollahul Abdul Salam Zaeef (nascut in 1968 in Kandahar) a fost ambasadorul Afganistanului in Pakistan inainte de invazia americana.

Dupa preluarea puterii in Afganistan de catre regimul taliban in 1996, Zaeef a fost ministru al transporturilor, iar apoi ambasador al talibanilor in Pakistan. Dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, Zaeef a putut fi vazut in intreaga lume tinand conferinte de presa in apararea regimului. Desi condamna atacurile asupra World Trade Center si a Pentagonului, el sustinea ca tara sa si Osama bin Laden nu erau responsabili de atacuri si ca acesta nu va fi predat.

Dupa iinceperea razboiului din Afganistan, autoritatile pakistaneze l-au arestat in pofida imunitatii diplomatice detinute in calitate de ambasador si l-au predat fortelor americane.

Dintre capetele de acuzare in fata tribunalului faceau parte:
Detinutul este membru taliban, a recunoscut ca s-a alaturat talibanilor in 1996
A fost numit in postul de presedinte al Bancii Centrale a Afganistanului de catre liderul talibanilor
A fost numit apoi ministru-adjunct al Ministerului Minelor si Industriilor al Afganistanului, tot de catre liderul talibanilor
A facut parte timp de 3 luni din guvernul taliban ca ministru al Transporturilor in Kabul, Afganistan
Ultima insarcinare din partea guvernului taliban a fost postul de ambasador in Pakistan, unde a slujit timp de 18 luni, pana la arestarea sa in decembrie 2001
Ca ambasador in Pakistan, detinutul avea legaturi directe cu membri de rang inalt din conducerea administratiei talibane



Caracteristici roman:

Titlu: Prizonier la Guantanamo
Autor: Mollah Abdul Salam Zaeef
Traducere de Olimpia Coroama
Colectia:Istorie / 304 p.
ISBN:978-973-728-418-1
Pret volum: 28 lei (din 21 ianuarie 2010, in librarii)




Parteneri media

Gold Fm
Evenimentul Zilei
Sapte Seri

Despre METEOR PRESS S.R.L.

Raluca Tirnauceanu
Marketing&PR Manager
0735 159 302
marketing@meteorpress.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/sc-meteor-press-srl/editura-meteor-press-aduce-in-romania-o-carte-document-prizonier-la-guantanamo-autor-mollah-abdul-salam-zaeef-fost-ambasador-al-emiratului-afganistanului-in-pakistan