Regimurile fiscale din Singapore şi Irlanda atrag cel mai mare volum de investiţii străine directe

BUCURESTI - 20 ianuarie 2014

Comunicat tip General in Afaceri, Finante / Contabilitate

• Economiile europene le depășesc pe cele din BRIC
• Belgia este pe locul trei în lume in ceea ce priveste volumul investițiilor directe

Conform unui nou studiu efectuat de rețeaua internațională de contabilitate UHY, sistemele fiscale favorabile din Singapore, Irlanda și Belgia au ajutat aceste țări să întreacă restul lumii în atragerea de investiții străine directe în cei cinci ani de la criza financiară globală.

În această perioadă, Belgia a atras investiții străine directe echivalente cu 91% din PIB-ul său (un total de 442 miliarde dolari americani), în timp ce Singapore a atras echivalentul a 74% din PIB (în total 203 miliarde dolari americani) și Irlanda 44% (un total de 93 dolari americani).

În medie, țările au atras investiții străine directe reprezentând 17% din PIB-ul lor în cei cinci ani de la criza creditelor.

Studiul a analizat afluxul net de investiții străine directe în ultimii 5 ani pentru 33 economii majore din lume, măsurând  succesul avut de aceste țări  în atragerea investițiilor străine directe comparativ cu PIB-ul lor.

Investițiile străine directe oferă un important impuls economiilor naționale: pe termen scurt creează noi locuri de muncă și venituri impozabile și pe termen lung îmbunătățesc productivitatea prin contribuția la finanțarea investițiilor de capital și prin creșterea competitivității companiilor  naționale.

 

UHY explică faptul că Irlanda și Singapore au avut un succes enorm datorat creării unor reglementări legislative favorabile care au încurajat companiile să-și stabilească sediile regionale în aceste țări. Spre exemplu, toate companiile Yahoo, Google, Apple, PayPal și LinkedIn au sediile europene în Irlanda, iar sediile asiatice în Singapore.

Atât Irlanda, cât și Singapore oferă cote scăzute ale impozitului pe profit comparativ cu alte țări din regiune, precum și condiții atractive privind prețurile de transfer pentru grupurile internaționale. În plus, Singapore oferă facilități fiscale pentru companiile care activeză în sectoare-cheie precum  transport, comerț cu bunuri, managementul fondurilor și biotehnologie.

Cu toate acestea, primul loc în clasament a fost ocupat de Belgia, care a atras investiții străine directe nete echivalente cu 91.4% din PIB în ultimii cinci ani – investiții directe totalizând peste 442 miliarde dolari americani. În termeni de nivel absolut al investițiilor străine directe primite, Belgia s-a aflat pe locul al treilea, în urma Statelor Unite ale Americii (care a primit peste 1 trilion de dolari) și China (563 miliarde de dolari).

Belgia a fost inovativă mai ales în modul cum a utilizat legislația fiscală pentru a atrage companii internaționale. În timp ce Belgia a eliminat recent rolul așa-numitelor "centre de coordonare" pentru împrumuturile între părți afiliate, ceea ce a ajutat companiile să gestioneze obligațiile fiscale la nivel mondial, ea speră acum să se diferențieze prin furnizarea de facilități fiscale pentru companiile care își finanțează afacerile prin intermediul capitalurilor proprii și mai puțin prin capital împrumutat. În plus, Belgia are facilități fiscale generoase pentru cercetare și dezvoltare și pentru investiții în bunuri de capital, precum și stimulente fiscale pentru angajări. Atractivitatea Belgiei ca sediu european este întărită prin accesul pe care îl oferă factorilor de decizie din UE și importanța sa ca locație logistică.

Cele două țări aflate pe ultimele locuri ale clasamentului din studiu au fost Italia și Japonia: Italia a atras echivalentul a 3,1% din PIB pe parcursul perioadei de cinci ani, iar Japonia doar 0,6%. În cazul amândurora, este dificil pentru investitorii străini să achiziționeze active din aceste țări.  Și Germania s-a clasat pe un loc mai puțin bun decât așteptat, aflându-se în ultimele cinci țări în ceea ce privește valoarea investițiilor străine directe atrase ca procent din PIB. UHY explică faptul că procesele pentru înființarea unei companii în Germania sunt complexe, ceea ce poate descuraja anumite tipuri de investiții străine.

De-a lungul ultimilor cinci ani, SUA și China au obținut cel mai mare volum de investiții directe străine în termeni absoluți, chiar dacă investițiile străine directe reprezintă o pondere mai mică din economia lor per ansamblu.

Ladislav Hornan, președintele UHY, comentează: "Economii mici, cum ar fi Singapore și Irlanda, se pot dezvolta enorm prin oferirea de facilități fiscale semnificative companiilor străine care se inființează pe teritoriile lor."

”Cu toate acestea, facilitățile fiscale funcționează numai deoarece respectivele țări au niște angajați bine pregătiți, o infrastructură puternică și un sistem sofisticat de furnizori – elemente necesare unei multinaționale care se decide să se stabilească într-o anumită țară.”

”Deși costurile cu munca, imobiliarele și energia tind să fie mult mai scăzute în piețele emergente decât în economiile dezvoltate, aceste cifre arată că economiile dezvoltate care oferă stimulentele potrivite pot atrage mai multe investiții străine directe decat economiile emergente .”

Economiile în general deschise ale țărilor din Uniunea Europeană le-au permis să atragă fluxuri puternice de investiții străine directe în raport cu dimensiunea lor, obținând un flux mediu de investiții străine directe echivalent cu 20% din PIB comparativ cu o medie de 10% în cazul țărilor BRIC. UHY afirmă că în ciuda proporției oportunităților de investiții în aceste țări aflate în creștere, sistemele fiscale complexe, birocrația imprevizibilă și limitele privind proprietatea străină în anumite sectoare constituie o barieră.

Eric Waidergorn, Director al UHY Moreira Auditores, membru al UHY în Brazilia, a declarat: "Brazilia reprezintă o perspectivă interesantă pentru investitori - este o economie uriașă și în creștere cu o bogație minerală enormă și o populație tânără, care devine din ce în ce mai bogată. Din păcate, aspectele practice privind investițiile în Brazilia pot fi descurajante. Sistemul nostru fiscal nu este bine înțeles de către investitorii străini, anumite sectoare, cum ar fi sistemul de sănătate, sunt complet interzise și în alte sectoare există restricții cu privire la dreptul de proprietate străină. "

"Cu toate acestea, guvernele naționale și regionale sunt conștiente de necesitatea de a atrage mai multe investiții străine directe, iar unii investitori străini se pot bucura de scutire de la anumite impozite federale și regionale. Ceea ce este necesar este simplificarea, astfel încât Brazilia să se poată prezenta  ca o alternativă atragătoare pentru investiții. "

UHY afirmă că multe alte țări au îndepărtat investițiile străine descurajând în mod activ preluarea companiilor naționale de către investitorii străini. Egipt, Mexic și Spania se numără printre țările care au limitări sau interdicții clare cu privire la capitalul străin al companiilor sau activelor care sunt considerate ca fiind strategice, cum ar fi: energia nucleară, petrol, transportul aerian, mass-media și industria de apărare sau chiar terenurile agricole. În SUA, anumite operațiuni pot fi examinate de către Comitetul pentru Investiții Străine din Statele Unite, pentru a determina dacă acestea sunt potențial dăunătoare pentru securitatea națională a SUA.

Ladislav Hornan spune: "Deși există obstacole ocazionale ale procesului, tendința pe termen lung este aceea de deschidere a economiilor către investițiile străine directe."

”Cu certitudine, beneficiile sunt mai ridicate decât riscurile, motiv pentru care guvernele din multe economii dezvoltate pun mare accent pe măsuri destinate menținerii atractivității pentru investitorii străini. Pe lângă facilitățile fiscale, astfel de măsuri pentru încurajarea investițiilor în active sau domenii neglijate includ dezvoltarea expertizei în industrii de valoare ridicată și de înaltă tehnologie (măsuri adoptate de Israel) sau îmbunătățirea transportului și a infrastructurii.”

Alan Farrelly de la UHY Farrelly Dawe White Limited, membru al UHY în Irlanda, a comentat: "Sistemul fiscal irlandez a avut un real succes în atragerea investițiilor străine directe. Deși  menținerea unor cote scăzute de impozitare a profitului nu a fost lipsită de controverse, Irlanda trecând printr-un dureros program de austeritate, economia a putut să creeze și să păstreze numeroase locuri de muncă de înaltă calificare. "

Franck Narquin, partener la UHY GVA, membru al UHY în Franța, care a ajuns pe locul 25 din cele 33 de țări, a adăugat: "Guvernul francez este conștient de necesitatea de a atrage mai multe investiții străine directe și a elaborat un "Pact Național pentru Creștere " pentru a ajuta la realizarea acestui obiectiv. Franța are deja avantaje majore în domenii precum cel științific și oferă credite fiscale generoase pentru cercetare, dar trebuie să se pună mai mult accent pe reducerea birocrației și diminuarea costurilor cu forța de muncă. "

Camelia Dobre, director general la UHY AUDIT CD, membru al UHY în România, comentează poziția ocupată de România conform studiului: ”România a fost permanent conștientă de necesitatea unor măsuri care să încurajeze investițiile străine directe. Rezultatele studiului confirmă acest fapt. În termeni relativi, investițiile străine directe reprezintă în medie 15.60% din PIB, plasând România în primele zece țări care au atras un nivel de investiții străine directe ridicat prin raportare la PIB. Cu toate acestea,  România se situează pe locul 27 din cele 33 de țări în ceea ce privește volumul absolut al investițiilor străine directe din perioada 2008 – 2012. În viitor se dorește creșterea acestui volum, prin îmbunătățirea infrastructurii, prin reducerea birocrației, prin exploatarea poziției sale strategice și prin stimularea unor domenii-cheie cum ar fi energia verde și agricultura.

 

 

Țară

Flux total investiții străine directe 2008-2012

Investiții străine directe ca % din PIB

1

Belgia

442,255

91.4%

2

Singapore

203,336

74.0%

3

Irlanda

92,851

44.1%

4

Estonia

6,897

31.6%

5

Uruguay

11,139

22.7%

6

Croatia

12,744

22.6%

7

Peru

42,283

21.5%

8

Israel

42,487

16.8%

9

Romania

26,458

15.6%

10

Australia

231,209

15.2%

11

Nigeria

38,942

14.8%

12

Republica Cehă

28,429

14.5%

13

Emiratele Arabe

39,968

14.5%

14

United Kingdom Unite

329,419

13.5%

15

Spania

181,839

13.5%

16

Malaysia

39,957

13.2%

17

Federația Rusă

261,034

13.0%

18

Brazilia

251,445

11.2%

19

Canada

200,100

11.0%

20

Egipt

24,908

9.7%

21

Argentina

44,024

9.4%

22

India

165,654

9.0%

23

Austria

34,694

8.7%

24

Mexic

100,039

8.5%

25

Franța

185,670

7.1%

26

Olanda

52,728

6.8%

27

China

563,111

6.7%

28

Noua Zeelandă

11,179

6.7%

29

Statele Unite ale Americii

1,042,432

6.6%

30

Germania

143,499

4.2%

31

Danemarca

9,769

3.1%

32

Italia

62,369

3.1%

33

Japonia

35,090

0.6%

 

Media Globală

 

17.1%

 

Media BRIC

 

10.0%

 

Media UE

 

20.0%

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/sc-uhy-audit-cd-srl/regimurile-fiscale-din-singapore-si-irlanda-atrag-cel-mai-mare-volum-de-investitii-straine-directe