Ce parere aveti despre societatea civila din Romania. Rezultatele sondajului

BUCURESTI - 4 mai 2009

Comunicat tip General in ONG

Acum 2 saptamani Schimbalumea.ro a creat un sondaj cu 12 intrebari pe tema 'Ce credeti despre societatea civila din Romania?'. Dupa ce peste 400 de persoane au raspuns la sondaj, rezultatele sunt interesante pe mai multe nivele.

Ce parere aveti despre societatea civila din Romania. Rezultatele sondajului

Unele lucruri erau de asteptat, cum ar fi faptul ca implicarea romanilor in proiecte civice este considerata proasta, sau faptul ca increderea in ONG-uri este numai partiala. De asemenea, principala activitate civica a respondentilor insisi este semnarea de petitii si numai foarte putini dintre ei doneaza 2% din impozit unui ONG. Starea societatii civile din Romania la momentul actual nu este nici ea evaluata prea bine, dar atitudinea optimista fata de dezvoltarea ei este totusi la egalitate cu deziluzia fata de influenta pe care o are in prezent.

Cel mai important lucru relevat de sondaj pare a fi faptul ca oamenii sunt dispusi sa se implice in proiecte civice cu conditia ca acestea sa fie importante la nivelul societatii si sa fie fezabile. Ceea ce este poate surprinzator, un factor precum 'sa nu ceara prea mult timp' nu a fost considerat important. De asemenea, implicarea prietenilor intr-un proiect nu joaca rolul unui stimulent important. Aceste raspunsuri denota atat o disponibilitate civica mare cat si o atitudine independenta. In consecinta, daca oamenii nu se implica in prezent in proiecte civice pare a fi in primul rand din cauza ca fie nu considera proiectele propuse importante, fie li se pare ca nu au sanse realiste de succes (fie ambele).

Principalele domenii in care respondentii sunt dispusi sa se implice sunt domeniile cultural, umanitar si ecologic, in comparatie domeniul politic nefiind foarte atractiv. Aceasta disponibilitate poate fi explicata prin ceea ce respondentii considera a fi cea mai eficienta actiune civica: actiunea directa de rezolvare a problemelor. Domeniile cultural, umanitar si ecologic se preteaza cel mai bine la actiuni directe. Alte tipuri de actiuni considerate de impact sunt: aparitiile la televizor si articolele in ziare, lobbyul politic si organizarea de evenimente, spectacole si mitinguri. Mai putin eficiente sunt considerate petitiile, scrisorile deschise sau lipirea de afise in spatiul public.

Nu in ultimul rand, respondentii considera in mod covarsitor (81%) ca gradul de civilizatie si bunastare dintr-o societate este legat de gradul de implicare civica a oamenilor. Nu este de mirare atunci ca 98% dintre ei considera ca atitudinea civica proactiva ar trebui promovata in scoli. Acest raspuns releva o carenta majora a manualelor si orelor de educatie civica din prezent.

In ceea ce priveste proiectul Schimbalumea.ro, el este apreciat in primul rand pentru ca incurajeaza mai multi oameni sa se implice in actiuni civice, pentru ca este util in gasirea de alti oameni cu care sa actionezi, si este considerat util pentru ca permite dezbaterea de solutii alternative la o problema. Ierarhizarea problemelor in functie de voturile de pe site este considerata relativ neimportanta, ceea ce denota independenta de gandire a respondentilor – ei considera 'importanta proiectului la nivelul societatii' drept principalul stimulent pentru a se implica civic, insa nu identifica aceasta importanta pe baza a ceea ce este 'popular'.

Rezultatele detaliate sunt accesibile aici: http://www.schimbalumea.ro/pages/sondaj

Despre Schimba Lumea

Schimbalumea.ro este o retea sociala care are drept scop identificarea problemelor sociale din Romania, dezbaterea solutiilor posibile, si organizarea de actiuni civice.
Vlad Tarko
contact@schimbalumea.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/schimba-lumea/ce-parere-aveti-despre-societatea-civila-din-romania-rezultatele-sondajului