Agraria 2016 – „Un spectacol al rasei Baltata tip Simmental”

Sangeorgiu De Mures - 24 mai 2016

Comunicat tip General in Industrie, Agricultura

Si in acest an, genetica de varf produsa de Semtest BVN Mures a facut senzatie in fata tribunelor pline, din ringul de prezentare al Parcului Expozitional foarte bine organizat de catre doamna Corina Mares pe care o felicitam si pe aceasta cale.

Miss Agraria 2016

Miss Agraria 2016

Participantii, veniti din toate colturile tarii cu statut de fermieri, specialisti, studenti sau simpli iubitori de animale au avut posibilitatea sa urmareasca un program bine organizat, cu prezentare in ring, bonitarea animalelor si in final premierea celor mai frumoase exmplare. 

Din program:

1.  Prezentarea  rasei Baltata tip Simmental

2. Simpozion cu tema:   Rolul rasei Bălțată tip Simmental în Zootehnia                     Românească

            Strategii de piață și soluții practice pentru fermieri

Parteneri:   USAMV Cluj Napoca

    Conf. Dr. ing. Vasile CIGHI- catedra- GENETICĂ  Prof. Univ. Teofil OROIAN- catedra Ameliorare

                    Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Bovinelor Mureș

      Director: dr. ing. Ioan OROIAN

  Pe parcursul prezentarilor, unitatea noastra a venit cu informatii noi pentru crescatori, a aratat rezultatele obtinute impreuna cu acestia si mai ales a prezentat solutii practice pentru a face fata noilor provocari intr-o piata nationala si internationala in continua schimbare.

  Ca de fiecare data, momentul cel mai asteptat de participanti la acest eveniment l-a reprezentat intrarea in ring a taurului SEMTEST BVN, sub aplauzele crescatorilor de animale.

  Interesul crescatorilor a fost maxim, asa cum era de asteptat si în prezentarea in ring a minunatelor exemplare din rasa Baltata Romaneasca tip Simmental, care au fost expuse la aceasta manifestare.

  Ing. Danut Daniel, consultant in genetica la SEMTEST BVN, a sustinut crescatorii din jud. Cluj in vederea participarii la cel mai inalt nivel si cu un rol important in coordonarea programului de prezentare in ring.

  Ing. Peterfi Lajos consultant Semtest BVN, bonitor, a avut alaturi de comisia de bonitare dificila sarcina de ierarhizare a participantelor pe rase si categorii de exploatare. 

  Fermierii prezenti cu animale la aceasta expozitie, au dat dovada de determinare, implicare, sunt fermieri tineri, de perspectiva, care demonstreaza ca stiu ce inseamna cresterea animalelor, se pricep sa faca ameliorare, ceea ce da sperante ca acest sector are viitor.

  Ing. Dragos Dobocan, fermier, alaturi de fratele sau Rares Dobocan, o prezenta activa  pe scena expozitionala AGRARIA, imbracati in haine de sarbatoare dar implicati si  in organizarea evenimentului la  prezentarea in ring a animalelor,  au fost si marii castigatori al acestei expozitii,  ducand acasa trofeul obtinut Miss Agraria 2016. Trofeul a fost castigat cu o fiica de Vanstein, un taur al SEMTEST BVN, care fost Nr. 1 mondial mai multi ani la rand. In semn de recunoastere unitatea noastra i-a premiat cu o statueta din lemn, sculptata manual reprezentand o vaca si un vitel din rasa Baltata Romaneasca.

  Prin program, s-au aratat rezultatele obtinute de fermieri in colaborare cu  Semtest BVN in ameliorarea bovinelor din Romania si s-a demonstrat inca odata ca cei care au tratat cu seriozitate potrivirea perechilor si au utilizat la insamantare artificiala genetica  de varf, au ajuns la  performanta atat din punct de vedere a exteriorului cat si a productiilor.

  Pentru fermierii care si-au prezentat aceste exemplare minunate, bucuria a fost maxima deoarece pe langa mandria de a fi in ring au avut si recunoasterea nationala si internationala.

  Premierea:

  Domnul Rus Ilie, cu fiica Larisa, din sat Birlea jud Cluj, mandru de locul I obtinut la categoria vitele,  cu o fiica de Wille.

              Domnul Nagy Fanel, reprezentat de catre generatia noua prin cei trei copii, prezentandu-si cu mandrie genetica si bucurandu-se de recunoastere din partea comisiei ocupand locul II la categoria juninci.                                                                    

  O fiica de Vanstein  a adus pentru  Familia Rares si Dragos  Dobocan din Fundata jud. Cluj titlul de  „Miss Agraraia 2016”

   Prezentarea a fost una deosebita iar spectacolul dat a fost incantator,  fermierii  aplaudand indelung intreg programul organizat de catre echipa Semtest BVN careia ii multumesc pentru efortul depus si profesionalism aratat.

  Genetica Semtest BVN-  genetica viitorului!                         

                                                                            ing. Valer Radu Sician

  Despre Semtest- BVN

  Semtest BVN are ca obiectiv principal asigurarea reproducţiei la bovine şi suine prin însămânţarea artificială şi intensificarea procesului de ameliorare a raselor.
  Unitatea noastră prin seriozitatea şi priceperea manifestată în activitate de selecţie şi ameliorare a devenit partenerul principal al crescătorului de bovine din Romania.
  Domenii de activitate:
  Producerea materialului seminal
  Difuzarea materialului seminal
  Export material seminal
  Consultanţă de specialitate