Cui ar folosi defibrilatoarele primarului Oprescu?

BUCURESTI - 29 ianuarie 2014

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic, Sanatate

O risipă a banilor Bucureștenilor, avantajoasă numai pentru firma furnizoare şi pentru cel care va comanda această aparatură.

Valeriu Todirascu

Valeriu Todirascu

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, afirmă că vrea să instaleze defibrilatoare în toate școlile bucureștene, până în vara anului 2014, acest program urmând a fi extins apoi la toate instituțiile publice: "Vreau să cuprind în acest proiect toate cele 425 de școli din București. Vor fi pregătiți să folosească aparatele cât mai mulți oameni din școală. Primăria Capitalei este hotărâtă să-şi urmeze planul. Un astfel de plan cu siguranţă că va trezi interesul firmelor din domeniu, mai ales că dotarea tuturor şcolilor bucureştene ar costa cel puţin un milion de euro”, declara Sorin Oprescu.

În acelașii timp, Asociaţia Română de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă atrage atenţia că lucrurile pot scăpa de sub control dacă personalul nu ştie să întreţină aparatele. „Oamenii aceia trebuie instruiţi cel puţin o dată pe an. Trebuie avute în vedere alte elemente, cum ar fi electrozi de schimb, cineva care să meargă şi să verifice aparatele. E o întreagă activitate, un lanţ de acţiuni. Doar să vii, să pui nişte aparate acolo, să pleci şi să te baţi cu pumnul în piept nu cred că e OK”, declară Nicolae Stavre, preşedintele ARISU.

Prin achiziţionarea şi instalarea de defibrilatoare în şcoli şi alte instituţii se încearcă rezolvarea unei probleme medicale, moartea subită cardiacă, dar, în condiţiile actuale din România, investiţia va reprezenta, mai degrabă, o risipă a banilor Bucureștenilor, avantajoasă numai pentru firma furnizoare şi pentru cel care va comanda această aparatură.

Alături de ceasurile aurite şi de chioşcurile cu formă de pagodă, intenţia de achiziţonare a defibrilatoarelor este un alt exemplu de dispreţ al primarului Sorin Oprescu pentru modul de cheltuire a banilor publici, ai acelor cetățeni pe care pretinde că dorește săi servească. Medicul Sorin Oprescu ar trebui sa-i explice actualului Primar General că a nu face rău sănătății oamenilor este prima obligație asumată de un medic responsabil prin jurământul lui Hipocrate. În același timp, Primarul General ar trebui să-i explice medicului Sorin Oprescu că a cheltui eficient banii este prima grijă a unui primar responsabil. În ciuda unor multiple competențe, la Sorin Oprescu pare să domine calitatea de politician iresponsabil a cărui decizii afectează atât banii cât și sănătatea bucureștenilor.

În discuție se află nevoia rezolvării unei probleme medicale numită “resuscitarea cardio-respiratorie”, o procedură destul de complexă care necesită un bagaj de cunoştinţe şi un antrenament ce se capată în câteva zile de traning. Folosirea defibrilatorului este numai una din măsurile necesare pentru resuscitarea unei persoane aflate în stop cardio-respirator.

Pe de altă parte, utilizarea defectuoasă a aparatului, în cazuri în care nu este prezent stopul cardiac, poate duce la decesul persoanei respective. Dacă aparatul este utilizat impropriu, poate omorî o persoană cu criză epileptică sau simplu leşin, de exemplu. El poate porni o inimă oprită, dar poate opri o inimă care funcţionează, încă. Cine ar putea să utilizeze defibrilatorul în şcolile în care nu există personal medical specializat? Cine dintre profesori sau personalul administrativ, chiar instruit sumar, ar avea curajul să utilizeze un aparat care ar putea provoca chiar el moartea unui copil, nu numai să-i salveze viaţa, ştiind că eşecul resuscitării s-ar putea solda cu o anchetă şi chiar condamnarea “salvatorului” pentru omor din culpă pentru folosirea aparaturii medicale de către o persoană ce nu are competanţa necesară.

Echipele de intervenţie rapidă ale SMURD sau ale Ambulanţei posedă şi cunoştintele necesare şi aparatura de defibrilare. Pentru cei care nu au pregătire medicală, instruirea este mult mai dificilă. Mai puţin de 10% din medicii români ştiu să utilizeze un defibrilator, dar şi acei medici antrenați, necesită traning pentru fiecare tip de defibrilator în parte, şi training periodic dacă nu au ocazia să pună în practică frecvent ceea ce au învăţat.

Sigur că intervenţia cât mai rapidă este extrem de importantă, dar simpla prezenţă a unui aparat de defibrilare în apropierea unui accident soldat cu stop cardio-respirator, fără prezenţa unei persoane antrenate să îl folosească, nu îmbunătăţeşte şansele de supravieţuire a victimei.

Este posibil însă ca, în momentul în care un astfel de aparat ar fi necesar, fie că va fi încuiat şi nu se va găsi cheia, fie va avea bateria descărcată, fie nu va fi în apropiere nicio persoană instruită să folosească corect aparatul.

Senator Valeriu Todiraşcu - Partidul Noua Republică

detalii activitate parlamentară: http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016

Despre Senat, cabinet senatorial Valeriu Todirascu

http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/senator-valeriu-todirascu/cui-ar-folosi-defibrilatoarele-primarului-oprescu