O mică victorie a statului de drept

BUCURESTI - 18 martie 2015

Comunicat tip General in ONG, Politic, Social, Juridic

După zece ani de la aprobarea în anul 2004 a legii de funcționare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Biroul Permenent al Senatului a confirmat în scris că va pune în aplicare prevederea legală prin care Plenul CSM avizează proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti. Această prevedere a fost, până acum, eludată de Senat și încă continuă a fi elidată de Guvern şi Camera Deputaților, care nu cer avizul CSM pe proiectele de lege care privesc activitatea autorităţii judecătoreşti.

Valeriu Todirascu

Valeriu Todirascu

 

Conceptul de stat de drept presupune separaţia puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - ca şi echilibrul şi controlul reciproc al acestora.

Constituţia României impune acest principiu în Art. 1, alin. (4): „Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale”.

Însă legile ţării, mai mult sau mai puţin aplicate, oferă portiţe pentru eludarea principiului “checks and balances” al statului modern organizat democratic.

Un exemplu de neaplicare a unei legi care reglementează un aspect al relaţiei dintre puterea legislativă, respectiv Parlamentul, şi puterea judecătorească, a cărei independenţă este garantată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), este Legea nr. 317 din 2004 privind organizarea CSM care la Art. 38, alin. (3) prevede: „Plenul CSM avizează proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti”.

Această prevedere este eludată, de regulă, atât de Guvern care nu cere avizul CSM pe proiectele de lege care „privesc activitatea autorităţii judecătoreşti”, cât şi de Parlament care, prin camerele sale, nu cere avizul CSM când se discută acte normative de acest fel.

Regulamentele acestor instituţii nu prevăd, şi ele, solicitarea avizului CSM.

Recent, promovând în Parlament, ca iniţiator, mai multe propuneri legislative care au avut ca obiect modificarea Codului penal, am solicitat obţinerea unui aviz consultativ de la CSM pentru a afla dacă modificările propuse sunt conforme și nu ar influenţa, cumva, negativ activitatea autorităţii judecătoreşti.

Deoarece mi s-a refuzat această solicitare verbală, am trimis o solicitare scrisă, în calitate de senator, către Biroul permanent al Senatului, detalii aici http://www.tody.ro/document/2015-02-28-Senator-Valeriu-Todirascu-Scrisoare-catre-Biroul-Permanent-al-Senatului-despre-lipsa-avize-CSM, pentru ca solicitarea avizului CSM în procesul legislativ să constituie regula atunci când sunt în discuţie iniţiative legislative care completează sau modifică legi ce „privesc activitatea autorităţii judecătoreşti”.

Răspunsul Biroului permanent al Senatului a fost unul favorabil, având nr.351 din 10 martie 2015, detalii aici http://www.tody.ro/document/2015-02-28-Raspuns-la-Scrisoare-catre-Biroul-Permanent-al-Senatului-despre-lipsa-avize-CSM,

O solicitare similară am adresat şi Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, detalii aici: http://www.tody.ro/document/2015-03-16-Senator-Valeriu-Todirascu-Scrisoare-catre-Biroul-Permanent-al-Camerei-Deputatilor-despre-lipsa-avize-CSM

Aplicarea, pe viitor, a prevederii legale conform căreia CSM avizează actele normative care sunt în discuţie în Parlament şi care privesc activitatea autorităţii judecătoreşti va aduce un plus de consistenţă şi acurateţe acestor iniţiative legislative, va îmbunătăţii colaborarea între autoritatea judecătorească şi cea legislativă şi va evita votarea în Parlament a unor legi care să afecteze negativ funcţionarea autorităţii judecătoreşti, aşa cum s-a întâmplat în trecut.

Statul de drept a reputat, astfel, o mică victorie.

Senator Valeriu Todirașcu

Despre Senat, cabinet senatorial Valeriu Todirascu

http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/senator-valeriu-todirascu/o-mica-victorie-a-statului-de-drept