Respectarea procedurilor şi lupta împotriva corupţiei

BUCURESTI - 30 octombrie 2013

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic, Juridic

ANI este protejată de imixtiunea politicului pentru că recurge la un audit extern, internaţional, şi nu la un control de către o instituţie subordonată politic

Valeriu Todirascu

Valeriu Todirascu

Calea adevărată pentru victoria luptei anticorupţie este construirea unor instituţii ale statului Român bazate pe legi clare, care să prevadă proceduri precise de organizare, care să includă standarde de procedură pentru toate activităţile şi, în plus faţă de acestea, controlul realizat prin auditări externe, neutre, transparente, independente și nesubordonate politic.

Numai când vom avea aceste legi şi proceduri pentru toate instituţiile statului, funcţionarea corectă a acestuia nu va mai depinde de un ministru sau altul, mai mult sau mai puţin corect, şi nu vom mai asista la acuzaţii de subminare a economiei naţionale de către miniştrii propulsaţi de grupuri din partidele politice, de multe ori la fel de corupţi ca cei care i-au propulsat în administraţia statului.

Avem legi care reglementează toate domeniile de activitate, avem proceduri pentru numirea funcţionarilor publici, pentru achiziţiile publice şi pentru desfăşurarea licitaţiilor în care se decid firmele câştigătoare ale contractelor cu statul. Din păcate, aceste legi sunt imperfecte şi incomplete, iar cea mai mare problemă în legătură cu ele este nerespectarea lor.

Deşi s-au făcut progrese importante şi există, în acest moment, mulţi funcţionari publici cu coloană vertebrală, dispuşi să nu participe la încălcarea legii, încă nu există, în toate instituţiile publice, o masă critică a funcţionarilor cinstiţi.

Progresul ar fi fost mai rapid dacă unii oameni politici influenţi nu ar fi luptat din răsputeri pentru a submina puterea celor cinstiţi aflaţi la vârful unor instituţii ale statului şi nu ar fi încercat să îi îndepărteze pe aceştia pentru a aduce, în schimb, oameni obedienţi. Să ne amintim de intervenţiile publice ale prim-ministrului Victor Viorel Ponta împotriva instituţiilor care verifică respectarea procedurilor în licitaţiile publice şi, eventual, anulează licitaţiile trucate, prelungind procesul de atribuire a contractelor publice.

De partea cealaltă, Justiţia a început să funcţioneze şi să nu mai acopere actele de corupţie prin NUP-uri sau achitări ale celor investigaţi pentru acte de corupţie. Şi aici, însă, politicul, încearcă să diminueze puterea procurorilor şi judecătorilor cinstiţi şi activi. Recent am asistat la îndepărtarea brutală a unor procurori care au performat, pentru a fi înlocuiţi cu alţii, probabil mai obedienţi sau inactivi.

Din fericire, Ministrul Justiţiei şi Prim-ministrul au fost nevoiţi să dea înapoi în faţa rezistenţei instituţiei DNA, care este populată în majoritate cu oameni oneşti, ce au dovedit că pot performa în echipă, şi în faţa protestelor societăţii civile şi a organismelor europene şi euro-atlantice. Din păcate această ingerinţă brutală în Justiţie, cu încălcarea procedurilor legale, nu s-a finalizat cu demisia celor responsabili.

Un alt exemplu de instituţie care performează în ciuda opoziţiei făţişe a multor politicieni care se simt în pericol este Agenția Națională de Integritate (ANI). Şi aici politicul încearcă prin multiple mijloace să anihileze instituţia, inclusiv prin schimbarea legii de funcţionare sau propunând amnistierea prin lege a celor dovediţi incompatibili. Din fericire, până acum, ANI şi-a făcut treaba în mod eficient rezistând acestor presiuni.

Respectarea legilor şi a procedurilor de către funcţionarii publici şi presiunea organismelor europene în această direcţie dă forţă acestor instituţii şi permite rezistenţa lor în calea ingerinţelor politice. O instituţie ca ANI este protejată de imixtiunea politicului pentru că recurge la un audit extern, internaţional, şi nu la un control de către o instituţie subordonată politic.

Justiţia este din ce în ce mai protejată de acţiunea politicului fiind sub controlul CSM care tinde să se depolitizeze din ce în ce mai mult.

 

Senator Valeriu Todiraşcu - Partidul Noua Republică

e-mail: valeriu.todirascu@senat.ro

facebook: https://www.facebook.com/VTodirascu

detalii activitate parlamentară: http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/senator-valeriu-todirascu/respectarea-procedurilor-si-lupta-impotriva-coruptiei