Solicit Preşedintelui României respectarea voinţei populare privind numărul maxim de parlamentari

BUCURESTI - 23 ianuarie 2015

Comunicat tip General in Politic

Live site

O nouă lege a alegerilor parlamentare va trebui să fie adoptată cu cel puţin un an înaintea desfăşurării alegerilor, respectiv până în toamna anului 2015, iar orice alt demers legislativ care nu va respecta Referendumul din 2009 sau un nou referendum pe aceeaşi temă, nu va respecta voinţa populară şi va fi, deci, neconstituţional.

Valeriu Todirascu

În data de 23 ianuarie 2014 am adresat următoarea scrisoare președinetului Klaus Iohannis, cu privire la noua lege electorală și respectarea voinţei populare privind numărul maxim de parlamentari.

Stimate domnule Klaus Iohannis, Preşedinte al României,

În anul 2009 Preşedintele României a iniţiat un Referendum consultativ privind limitarea numărului de parlamentari la maximum 300, Referendum ce a fost declarat valid şi, prin Decizia CCR nr. 682 din 27 iunie 2012, cu aplicare obligatorie, de către Curtea Constituţională a României.

Alegerile parlamentare din 2012 au determinat, însă, creşterea numărului de parlamentari la 588, în dispreţul total al rezultatului Referendumului din 2009, pentru că Parlamentul nu a modificat vechea lege conform căreia se organizează alegerile pentru Parlament, pentru a o pune de acord cu voinţa populară.

În campania electorală pentru preşedinţia României şi în jurământul depus v-aţi angajat să respectaţi Constituţia României care, la Art. 2 (1) precizează: “Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.”

În prezent, în Parlamentul României se desfăşoară discuţii pentru modificarea legii alegerilor parlamentare, dar majoritatea forţelor politice nu consideră necesar ca noua lege să plece de la cerinţa constituţională obligatorie impusă de Referendumul din 2009, anume un număr maxim de 300 de parlamentari.

În aceste condiţii, există certitudinea ca o nouă lege a alegerilor parlamentare, agreată de Parlamentul României dar care nu respectă cerinţele Referendumului din 2009, să fie declarată neconstituţională de Curtea Constituţională a României şi, în consecinţă, alegerile parlamentare din anul 2016 să fie organizate tot conform vechii legi, nr. 35/2008.

O nouă lege a alegerilor parlamentare va trebui să fie adoptată cu cel puţin un an înaintea desfăşurării alegerilor, deci, până în toamna anului 2015 şi această lege trebuie să respecte voinţa poporului.

Pentru a evita tergiversarea adoptării unei noi legi a alegerilor parlamentare şi elaborarea unei astfel de legi care să nu respecte Constituţia României şi să fie respinsă de Curtea Constituţională a României, puteţi adopta una din următoarele două măsuri, pe care vă solicit să le luaţi în consideraţie:

1. Să sesizaţi Curtea Constituţională a României pentru rezolvarea unui conflict între autorităţile statului, respectiv Preşedintele României care a iniţiat Referendumul din 2009 şi Parlamentul României care refuză să îl pună în aplicare, astfel încât Curtea Constituţională a României să constate că actuala Lege nr. 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului a devenit neconstituţională în urma validării Referendumului din 2009. Prin acest demers, Parlamentul României va fi obligat să modifice această lege pentru a o pune de acord cu voinţa populară exprimată prin referendum;

sau, alternativ,

2. Să organizaţi un nou referendum pe tema numărului de parlamentari dacă doriţi să propuneţi o altă formă de Parlament, şi nu cea rezultată din Referendumul din 2009. Un nou Referendum va înlocui cerinţa agreată în 2009 cu dorinţa actualizată a poporului privind numărul maxim de parlamentari.

În lipsa acestor măsuri, există riscul ca legea alegerilor parlamentare să se blocheze în Parlament şi acesta să nu poată veni cu o lege constituţională, în timp util, sau ca Parlamentul să voteze o lege care, ulterior, se va dovedi neconstituţională, deci inaplicabilă.

Orice alt demers legislativ care nu va respecta Referendumul din 2009 sau un nou referendum pe aceeaşi temă, nu va respecta voinţa populară şi va fi, deci, neconstituţional.

Cu stimă,

Senator Valeriu Todirașcu

Despre Senat, cabinet senatorial Valeriu Todirascu

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/senator-valeriu-todirascu/solicit-presedintelui-romaniei-respectarea-vointei-populare-privind-numarul-maxim-de-parlamentari