Valeriu Todiraşcu: Bariere în calea accederii unor oameni merituoşi în Parlamentul UE

BUCURESTI - 27 iunie 2013

Comunicat tip General in Politic, Juridic

Multe dintre personalităţile cu vocație politică se află în afara actualei clase politice sau în unele din partidele mai mici care nu au încă apucături FSNiste de organizare și conducere, unde poti “reuși” doar dacă accepți să fii martorul pasiv sau chiar girantul corupției interne de partid, închizând ochii la modul cum în goana după resurse financiare liderii politici tranzacționează principiile și speranța propriilor alegători, este de parere senatorul Valeriu Todirașcu. De aici se trag și rădăcinile lipsei statului de drept, prin legitimarea politică a legiferării furtului, risipei și incompetenței. Efectul acestei stări de fapt este sărăcia cetățenilor.

Electoratul român s-a maturizat şi este de aşteptat ca la următoarele alegeri europarlamentare să se înregistreze un absenteism major sau să participe în special electorii care cunosc clasa politică, dar şi pe cei din afara ei.

Alegerile pentru deputaţii români din Parlamentul European din anul 2009 s-au desfăşurat după Legea nr.33/2007 care prevede un scrutin pe liste de partid, întreaga ţară fiind o unică circumscripţie electorală. Această modalitate de vot, ca şi condiţia ca fiecare listă de partid să fie însoţită de o listă de 200.000 de semnături de susţinere, au favorizat partidele mari în detrimentul celor mici şi a candidaţilor independenţi. Rezultatul a fost accederea la funcţia de parlamentar european a candidaţilor partidelor mari şi a doi candidaţi independenţi susţinuţi, însă, de partide mari.

Multe dintre personalităţile cu vocație politică se află în afara actualei clase politice sau în unele din partidele mai mici care nu au încă apucături FSNiste de organizare și conducere, unde poti “reuși” doar dacă accepți să fii martorul pasiv sau chiar girantul corupției interne de partid, închizând ochii la modul cum în goana după resurse financiare liderii politici tranzacționează principiile și speranța propriilor alegători. De aici se trag și rădăcinile lipsei statului de drept, prin legitimarea politică a legiferării furtului, risipei și incompetenței. Efectul acestei stări de fapt este sărăcia cetățenilor.

Barierele actuale în calea accederii unor oameni merituoşi în Parlamentul UE fără să fie propulsate de partidele mari sunt prevederile actualei Legi privind pragul naţional de 5%, necesitatea strângerii a 200.000 de semnături pentru partide şi 100.000 pentru candidaţii independenţi într-un interval de timp foarte scurt ca şi votul pe liste închise unde ierarhia este stabilită de conducerea partidelor şi nu de alegători reprezintă.

Pentru a rezolva aceste probleme în spirit democratic şi meritocratic, senatorul Valeriu Todirașcu, Noua Republica, a depus la Senat o Propunere Legislativă de modificare a Legii nr.33/2007 prin reducerea marcată a numărului de semnături necesare pentru partide la 25.000 (numărul necesar pentru înfiinţarea unui partid) şi 5.000 pentru un candidat independent (pentru a permite şi unui adevărat independent, nesusţinut de partide să poată îndeplini condiţia). Detalii aici http://www.tody.ro/document/2013-06-26-Senator-Valeriu-Todirascu-Propunere-legislativa-alegerile-pentru-Parlamentul-European

Astfel, senatorul Valeriu Todirașcu, Noua Republică, propune înlocurirea votului pe “liste închise” cu cel preferenţial în care alegătorii pot stabili ierarhia candidaţilor pe listă. Un sistem de vot preferenţial (STV) este folosit deja de Irlanda si care permite alegătorului să stabilească ierarhia pe listele fiecărui partid şi să voteze oameni merituoşi din mai multe partide sau/şi independenţi. Acest sistem face ca pragul electoral să fie inutil, el fiind stabilit în procesul de votare.

Iată comparația între starea actuală guvernată de Legea nr.33/2007 și Propunerea Legislativă a Noii Republici depusă la Senat:

inițierea procedurii electorale:

- Legea actuală nr.33/2007 prevede “90 zile înainte de ziua votului” iar Noua Republică a propus extinderea la “150 zile înainte de ziua votului”.

număr semnături susținere pentru partide:

- Legea actuală nr.33/2007 stabilește la “200.000 de semnături” iar Noua Republică a propus un nivel de “25.000 de semnături” similar prevederilor Legii partidelor politice.

metoda de vot:

- Legea actuală nr.33/2007 prevede “Liste de  partid închise” iar Noua Republică a propus completarea cu “vot preferențial (STV)” prin care alegătorul stabilește ierarhia pe listele fiecărui partid şi poate vota oameni merituoşi din mai multe partide sau/şi independenţi.

avantaje pentru partide:

- Legea actuală nr.33/2007 vaforizează partidele mari iar propunerile Noii Republici permit accesul partidelor mici și a independenților.

avantaje pentru cetațeni:

- Legea actuală nr.33/2007 prevede “candidații sunt selectați de partide” iar Noua Republică, senatorul Valeriu Todirașcu, a propus „candidații sunt selectați de votanți”.

 

Senator Valeriu Todirașcu – Partidul Noua Republică

e-mail: valeriu.todirascu@senat.ro

activitate parlamentara: http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/senator-valeriu-todirascu/valeriu-todirascu-bariere-in-calea-accederii-unor-oameni-merituosi-in-parlamentul-ue