Bucharest Summer University se apropie de final

BUCURESTI - 21 august 2009

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Bucharest Summer University 2009 se apropie de final! Studenţi români şi străini au avut ocazia ca, pe parcusul a două săptămâni, să analizeze şi să dezbată, împreună cu speakeri de top din mediul economic şi politic, cauzele şi efectele crizei economice actuale din întreaga lume, precum şi soluţii ce ar trebui adoptate de către decidenţii politici în vederea relansării economiei.

Astăzi, 21 august 2009, începând cu ora 9.00, în Aula Magna a avut loc o masă rotundă, la care au luat parte personalităţi marcante ale mediului economic, politic şi academic, precum: Mircea Coşea, preşedintele Institutului Naţional de Administraţie, Niels Schnecker, Senior Manager Partner la Schnecker van Wyk & Pearson, Cristian Sima, preşedintele WBS România, Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe şi fost europarlamentar şi conf. univ. dr. Basarab Gogoneaţă, profesor în cadrul ASE Bucureşti – Catedra de Economie şi Politici Economice. Tema dezbaterii moderate de Radu Soviani, redactor şef la Business Standard a fost însăşi tema generală a şcolii de vară, “Economic şi politic în lumea globală”, oferindu-le participanţilor posibilitatea de a adresa întrebări şi de a intra în dialog cu invitaţii.
Încă de la începerea dezbaterii, specialiştii au lansat o serie de subiecte provocatoare, pe care le-au abordat împreună cu studenţii prezenţi. Toate subiectele au convers către problema centrală: raportul dintre economic şi politic în lumea globală pe fondul unei crize considerată a fi tot mai atipică şi ale cărei efecte sunt încă dificil de controlat. Măsura intervenţiei Guvernului în economie precum şi lipsa unui Guvern mondial (făcând abstracţie de organismele internaţionale şi de statutul dominant al SUA) au generat un ansamblu de idei, poziţii şi opinii menit să dezvolte viziunea economică a participanţilor.
Problemele ridicate de cursanţi, cum ar fi creşterea dependenţei SUA de China, potenţialul agricol nevalorificat al României sau corupţia ce survine odată cu administrarea fondurilor europene au ridicat nivelul dezbaterii. Niels Schneker a susţinut că implicarea statului în dezvoltarea agriculturii româneşti a fost timp de 20 de ani nulă şi că aceasta ar trebui să plece de la schimbarea (fie ea şi forţată) a mentalităţii, precum şi de la orientarea către o dezvoltare extensivă a industriei agricole. Totodată, acesta a admis că în general prezenţa banilor implică şi prezenţa corupţiei, dar că intră în sarcina fiecărui stat de a reduce la minimum scurgerile de fonduri.
Pentru studenţii participanţi la Bucharest Summer University 2009 se apropie examenul final ce va avea loc sâmbătă, 22 august 2009. Dacă aceştia vor face dovada dobândirii unei perspective cât mai clare asupra realităţii economice şi politice contemporane, marcată de criza globală, Academia de Studii Economice din Bucureşti le va oferi diploma împreună cu cele 5 ECTS (puncte credit recunoscute internaţional).
Şcoala internaţională de vară „Bucharest Summer University”, aflată la cea de-a 5-a ediţie, este organizată de Academia de Studii Economice din Bucureşti, prin intermediul Senatului Studenţesc, în parteneriat cu Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, cu mentoratul academic al Facultăţii de Economie.
Organizatorii s-au bucurat de sprijinul unor sponsori dintre care s-au remarcat BRD Groupe Société Générale, Banca Românească, OTP Bank, SIF I Banat-Crişana, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Vodafone. Susţinători ai acestui eveniment sunt parteneri media (Jurnalul Naţional, Financiarul, Săptămâna Financiară, Antena 1, Antena 3, Curierul Naţional, 9am.ro, wall-street.ro, studentie.ro, smartfinancial.ro), dar şi alţi parteneri (AIESEC, AEGEE, VIP şi RATB).

Despre Senatul Studentesc

senatulstudentesc@gmail.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/senatul-studentesc/bucharest-summer-university-se-apropie-de-final