Elevii prefera sa gandeasca in loc sa „toceasca”

BUCURESTI - 13 decembrie 2007

Comunicat tip General in IT&C

Instrumentele informatice atrag elevii spre procesul didactic, implicandu-i creator in studiu

Ce impact are utilizarea mijloacelor educationale moderne asupra elevilor, profesorilor si intregului proces didactic?
Influenteaza TI&C performanta in invatare?

Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care specialistii companiei SIVECO Romania au incercat sa obtina raspunsuri printr-un sondaj de opinie realizat cu ocazia unui recent eveniment al Asociatiei Romane de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR).

Raspunsurile furnizate de catre elevii si profesorii participanti la sondaj au aratat ca peste 74% dintre ei considera ca utilizarea instrumentelor informatice in procesul didactic favorizeaza invatarea interactiva.

In urma prelucrarii rezultatelor a rezultat ca, peste jumatate din cei chestionati dispun de un calculator acasa pe care il folosesc impreuna cu ceilalti membrii ai familiei, 77% avand acces la Internet prin cablu. Numarul mare de elevi care beneficiaza de conexiune la Internet creste anual, permitandu-le informarea rapida si dezvoltarea abilitatilor de comunicare. Formand un procent covarsitor, 92% dintre utilizatori folosesc cel mai frecvent calculatorul acasa. Atunci cand folosesc instrumentele informatice, mai mult de jumatate dintre cei chestionaţi au spus ca invata sa utilizeze programe pe calculator (de editare, de calcul, de navigare pe Internet etc.) si cauta informatii pe Internet.

In ceea ce priveste dotarea unitatilor scolare din care proveneau respondentii la sondaj, in 84% din cazuri, acestia au nominalizat existenta unui laborator dotat cu calculatoare si cu software educational AeL. De altfel, in anul scolar 2006 –2007, calculatoarele au fost utilizate in special pentru activitatile de invatare – predare, in laboratoarele informatice.

Rugati sa nominalizeze care sunt activitatile pe care le permite soft-ul instalat pe computerele din scoli, respondentii au numit in proportie de 68% realizarea de lectii de informatica si/sau de utilizare a calculatorului si 62% - navigarea pe Internet pentru informare si documentare.

Sondajul a identificat si cateva dintre principalele efecte benefice datorate utilizarii mijloacelor informatice in procesul educational, sesizabile atat la nivelul profesorilor cat si al elevilor. In acest sens, 64% dintre respondenti considera ca utilizarea TI&C la scoala incurajeaza inovatia didactica si contribuie la modernizarea acestui proces. Majoritatea covarsitoare a respondenţilor considera ca randamentul profesorului creste prin utilizarea calculatoarelor in timpul lectiilor.

„Adaptand treptat metodele traditionale de invatamant la noile tehnologii, vom asigura o mai mare calitate a educatiei si vom creste nivelul de competente pe care tanara generatie il castiga de pe bancile scolii”, afirma Ștefan Morcov, Line of Business Senior Director in cadrul SIVECO Romania.

„Incercam sa intelegem si sa asimilam schimbarile care se produc in actualul sistem educational pentru a fi cat mai aproape de posibilitatile, dorintele si asteptarile celor implicati in proces. Consultand utilizatorii finali intelegem impactul utilizarii TI&C asupra elevilor, profesorilor si la nivelul intregului proces de invatare – predare”.

Despre SIVECO Romania

Despre SIVECO Romania

Infiintata la inceputul anului 1992, SIVECO Romania SA este liderul caselor de software din Romania, asigurand o mare parte din volumul total al exporturilor de produse software din Romania in tari din Europa, Orientul Mijlociu si spatiul CSI. Intre actionarii SIVECO Romania se numara Intel Capital, Polish Enterprise Fund V (fond de investitii administrat de Enterprise Investors), SIVECO Netherlands B.V.

Adresandu-se cu precadere organizatiilor mari si mijlocii, compania ofera solutii eficiente EAS, documentManagement, Business Inteligence, eLearning, eHealth, eGovernment, eAgriculture, eCustoms si eBusiness atat pentru piata locala cat si pentru cea internationala. De asemenea, compania s-a specializat in executia de proiecte informatice de mare complexitate si amploare.

In prezent, solutiile SIVECO sunt utilizate de catre 1800 de clienti din 35 de tari. 550 dintre acesti beneficiari sunt localizati in in Romania si includ atat institutii publice importante - Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Afacerilor Externe, Casa Nationala de Asigurari pentru Sanatate, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Autoritatea Nationala a Vamilor - cat si companii private de referinta - PETROM, Orange, Raiffeisen Bank, Citibank, Aerostar Bacau, Tiriac Air, Med Life, Com Auto Meridian, Carpatair Timisoara, URSUS Breweries etc.

SIVECO Romania SA este certificata ISO 9001:2000 de catre compania franceza AFAQ-AFNOR, cotata printre primele 5 in lume din punct de vedere al prestigiului auditului pe care il efectueaza si dezvolta parteneriate solide cu cele mai mari companii de software si hardware din lume (Intel, HP, IBM, Bull, Oracle, Microsoft etc).

Compania SIVECO Romania este membra a mai multor asociatii profesionale si de afaceri din Romania (AmCham, CCIFER, ARIES, ATIC, ANIAP) si internationale (Asociatia Europeana pentru Tehnologia Informatiei - EITA si Information Society Technologies Advisory Group -ISTAG) si a aderat la importante initiative globale precum UNPD Global Compact, WEF Transparency si PACI (Partnership Against Corruption Intiative).

De-a lungul celor 15 ani de existenta, compania a dobandit o solida reputatie internationala. Astfel, SIVECO Romania este prima companie din Romania care a primit Premiul I la Mondialele IT (WSIS), obtinand un numar record de nominalizari la concursul ICT Prizes organizat anual de catre Consiliul European pentru Stiinte Aplicate, Tehnologie si Inginerie (Euro-CASE). Proiectele sale in domeniul educational au primit aprecierea de Best Practice din partea Comisiei Europene si Honourable Mention la eEurope Awards for eGovernment, fiind totodata considerate de catre Asociatia Internationala de Project Management (IPMA) intre cele mai importante realizari mondiale in domeniul managementului de proiecte.

Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitand www.siveco.ro si www.advancedElearning.com.


SIVECO ROMANIA SA
Bd. Maresal Averescu 8-10
Corp Stefan Odobleja
Sector 1, cod 011455
Tel: +4 031 8055422, 021 3181201
Fax: +40 (21) 3181202
marketing@siveco.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/siveco-romania/elevii-prefera-sa-gandeasca-in-loc-sa-toceasca