Lipsa de educatie si un anturaj nepotrivit pot genera violenta

BUCURESTI - 8 octombrie 2007

Comunicat tip General in IT&C

75% din respondentii unei explorari privind violenta in scoli considera ca anturajul reprezinta principala sa sursa

Care sunt cauzele violentei si cum poate fi ea atenuata prin educatie?
Cum influenteaza explozia mijloacelor de informare dezvoltarea personalitatii tinerilor?
Pot fi folosite aceste mijloace in prevenirea si combaterea violentei?

Cu ocazia celei de a 13-a editii a Forumului National de Dezbateri ARDOR, SIVECO Romania a intreprins in randul participantilor - elevi membrii ai cluburilor de dezbateri din intreaga tara, profesori si arbitrii de debate - un sondaj cu privire la fenomenul violentei din scoli. Scopul urmarit a fost acela de a identifica principalele cauze generatoare de violenta, cat si modalitatile cele mai eficiente prin care mijloacele informatice pot fi utilizate in combaterea acestui fenomen.

Profund implicata in problematica educationala din Romania prin proiectele informatice pe care le desfasoara, compania SIVECO Romania este constant preocupata de fenomenul violentei din scoli, alaturandu-se eforturilor tuturor celor care-si asuma dificila sarcina de a-i descoperi cauzele si a-i contracara efectele: institutiile statului, ONG-urile, mediul de afaceri. Acest studiu este o continuare fireasca si necesara a unui demers inceput cu multi ani in urma si care se subscrie misiunii declarate a companiei de promovare constanta a educatiei. In aceeasi idee, parteneriatul dintre SIVECO Romania si ARDOR se bazeaza pe valori comune, pe convingerea ca dialogul rational argumentat reprezinta cel mai pretios castig al civilizatiei si garantia dezvoltarii armonioase a unei societati.

„Evolutia informatica si generalizarea utilizarii curente a Internetului au facut posibil accesul facil la informatie pentru toate categoriile de public. Aceasta deschidere fara precedent in Romania sub aspectul circulatiei informatiei nu este, insa, lipsita de riscuri. 85% dintre respondenti fac legatura intre lipsa de educatie si prezenta violentei in scoli. Ne propunem, astfel, promovarea unei educatii generatoare de progres si inhibatoare a violentei. Prin studiile pe care le-am demarat, SIVECO Romania atrage in mod responsabil atentia asupra nevoii de discernamant in folosirea mijloacelor informatice in sistemul educational”, declara Anca Crahmaliuc, Marketing Manager la SIVECO Romania.

Problema violentei a capatat mai multa gravitate pentru societatea civila odata cu mediatizarea ei tot mai intensa. De altfel, 79% dintre respondentii chestionarului afirma ca receptioneaza informatii referitoare la violenta in scoli prin intermediul televizorului. Conflictele din scoli sunt tot mai des mediatizate in presa, la televizor, radio sau pe Internet. Intrebarea foarte pertinenta pe care participantii la Forumul ARDOR si-au pus-o este cat de real este acest fenomen si daca reprezinta cu adevarat un motiv de ingrijorare pentru intreaga societate civila.

Studiul releva ca societatea civila a devenit mult mai constienta de pericolul extinderii acestui fenomen (92%), dar ca exista mai multe modalitati in care situatiile conflictuale pot fi combatute, iar scoala - respectiv educatia, este unul dintre cele mai importante.
Astfel, in mod foarte imbucurator, peste 73% dintre ei vad in scoala un mediu capabil sa indeparteze elevii de fenomenul violentei si sa-i fereasca de contactele cu situatiile conflictuale.

„Școala ar trebui sa ofere un climat psiho-social stabil, incercand sa evite tensiunile de orice fel. Elevilor ar trebui sa li se explice ca cel mai bun mod de rezolvare a problemelor este de a discuta, de a dezbate, si, in nici un caz, de a apela la violenta”, este de parere unul dintre respondentii la studiu.

Conform rezultatelor sondajului, responsabilitatea pentru propagarea violentei, sub toate formele ei, este impartita intre: strada (75%), mediul familial (54%), mass-media (23%) si scoala (21%).

Intre factorii care contribuie la crearea unui context favorabil violentei, cel mai vehiculat este anturajul. Sondajul releva ca, majoritar, actele de violenta pot fi puse pe seama unui anturaj nepotrivit, generator de comportamente deviante.

Un alt element favorizant pentru actele de violenta este lipsa de educatie (85%).
„Lipsa de educatie genereaza un comportament primar, brutal, lipsit de respect si conduce la violenta”, este de parere un respondent al studiului. „In momentul in care in educatia unui adolescent se gasesc lacune, acesta devine influentabil si, de cele mai multe ori, aceasta se transforma in violenta. Elevii ar trebui invatati sa comunice”, considera un alt respondent in timp ce alt raspuns ne arata ca „educatia permite sublimarea impulsurilor violente, conducand la insusirea unor valori umaniste”.

Rezultatele studiului indica o inclinatie sporita spre violenta cu precadere in cazul elevilor provenind din medii familale defavorizate. Comportamentul parintilor are, statistic, o influenta extrem de puternica asupra nivelului de agresiune manifestat de copii.

Preocuparea specialistilor SIVECO Romania s-a indreptat si spre zona de utilizare a mijloacelor de informare. In acest sens, sondajul si-a propus sa surprinda opinia publicului cu privire la necesitatea folosirii mijloacelor informatice in scopul diminuarii violentei. Din acest motiv, SIVECO Romania trateaza responsabil orice aspect legat de combaterea violentei printr-o educatie sanatoasa a tinerilor.

Intrebati cum considera ca ar trebui folosite mijloacele informatice pentru diminuarea violentei in scoli, majoritatea respondentilor considera ca informarea realista a elevilor ii poate ajuta pe acestia sa constientizeze efectele negative pe care incurajarea si participarea la acest fenomen il au asupra tuturor partilor implicate si, mai ales, asupra lor.

22,22% considera ca mijloacele informatice ar trebui utilizate in asa fel incat sa implice intensiv elevii in diverse proiecte si activitati cu scopuri educationale, indepartandu-i astfel de tentatiile negative si posibil generatoare de violenta.

In proportie de 19,44%, conceptia in utilizarea mijloacelor informatice atribuie acestora un scop pur educativ, in vreme ce 13,89% dintre respondenti vad in ele adevarate mijloace de comunicare, educare si exprimare a personalitatii tinerilor.

„Expunerea la violenta poate avea consecinte serioase asupra copiilor de orice varsta. Aceasta realitate, confirmata si de studiile realizate, reclama o abordare cat se poate de realista a factorilor care influenteaza comportamentul violent. Rezultatele obtinute ne arata ca scoala reprezinta un mediu ce poate corecta si preveni fenomenul violentei, prin utilizarea mijloacelor informatice in scopul atragerii elevilor catre educatie si cultura si a indepartarii lor de factorii posibil generatori de violenta”, afirma Anca Crahmaliuc, Marketing Manager la SIVECO Romania.

Despre SIVECO Romania

Despre SIVECO Romania

Infiintata la inceputul anului 1992, SIVECO Romania SA este liderul caselor de software din Romania, asigurand o mare parte din volumul total al exporturilor de produse software din Romania in tari din Europa, Orientul Mijlociu si Statele Unite ale Americii. Intre actionarii SIVECO Romania se numara Intel Capital, Polish Enterprise Fund V (fond de investitii administrat de Enterprise Investors), SIVECO Netherlands B.V.

Adresandu-se cu precadere organizatiilor mari si mijlocii, compania ofera solutii eficiente EAS, documentManagement, Business Inteligence, eLearning, eHealth, eGovernment, eAgriculture, eCustoms si eBusiness atat pentru piata locala cat si pentru cea internationala. De asemenea, compania s-a specializat in executia de proiecte informatice de mare complexitate si amploare.

In prezent, solutiile SIVECO sunt utilizate de catre 1800 de clienti din 35 de tari. 550 dintre acesti beneficiari sunt localizati in in Romania si includ atat institutii publice importante - Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Afacerilor Externe, Casa Nationala de Asigurari pentru Sanatate, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Autoritatea Nationala a Vamilor - cat si companii private de referinta - PETROM, Orange, Raiffeisen Bank, Citibank, Aerostar Bacau, Tiriac Air, Med Life, Com Auto Meridian, Carpatair Timisoara, URSUS Breweries etc.

SIVECO Romania SA este certificata ISO 9001:2000 de catre compania franceza AFAQ-AFNOR, cotata printre primele 5 in lume din punct de vedere al prestigiului auditului pe care il efectueaza si dezvolta parteneriate solide cu cele mai mari companii de software si hardware din lume (Intel, HP, IBM, Bull, Oracle, Microsoft etc).

Compania SIVECO Romania este membra a mai multor asociatii profesionale si de afaceri din Romania (AmCham, CCIFER, ARIES, ATIC, ANIAP) si internationale (Asociatia Europeana pentru Tehnologia Informatiei - EITA si Information Society Technologies Advisory Group -ISTAG) si a aderat la importante initiative globale precum UNPD Global Compact, WEF Transparency si PACI (Partnership Against Corruption Intiative).

De-a lungul celor 15 ani de existenta, compania a dobandit o solida reputatie internationala. Astfel, SIVECO Romania este prima companie din Romania care a primit Premiul I la Mondialele IT (WSIS), obtinand un numar record de nominalizari la concursul ICT Prizes organizat anual de catre Consiliul European pentru Stiinte Aplicate, Tehnologie si Inginerie (Euro-CASE). Proiectele sale in domeniul educational au primit aprecierea de 'Best Practice' din partea Comisiei Europene si 'Honourable Mention' la eEurope Awards for eGovernment, fiind totodata considerate de catre Asociatia Internationala de Project Management (IPMA) intre cele mai importante realizari mondiale in domeniul managementului de proiecte.

Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitand www.siveco.ro.
SIVECO ROMANIA SA
Bd. Maresal Averescu 8-10
Corp Stefan Odobleja
Sector 1, cod 011455
Tel: +4 031 8055422, 021 3181201
Fax: +40 (21) 3181202
marketing@siveco.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/siveco-romania/lipsa-de-educatie-si-un-anturaj-nepotrivit-pot-genera-violenta