Tehnologia informaţiei în slujba educaţiei: www. univ-francophone.org

BUCURESTI - 28 septembrie 2006

Comunicat tip General in IT&C

O premieră la Sommet-ul Francofoniei - lansarea portalului universitar francofon, prin care universităţile din România sunt integrate în reţeaua educaţională francofonă

Ceea ce leagă oamenii cu interese comune este comunicarea. Comunicarea se bazează pe informaţie. Informaţia asigură succesul educaţiei. Iată esenţa modului în care tehnologia poate contribui la simplificarea comunicării şi educării tuturor celor interesaţi de studii în lumea francofonă.
Francofonia reprezintă unul dintre principalii vectori de progres şi noutate în planul educaţiei în regiunea Europei Centrale şi de Est, mecanismele de schimb cultural fiind consolidate prin dezvoltarea relaţiilor de cooperare la nivel universitar.

Lansarea de către România a portalului interuniversitar francofon, la iniţiativa Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, urmăreşte să valorifice mecanismele şi tradiţiile de schimb cultural stabilite în cadrul Francofoniei, să contribuie la crearea unei platforme de dialog şi acţiune comună între universităţile din ţările membre ale OIF, precum şi la dezvoltarea comunicării interuniversitare francofone, cu ajutorul soluţiilor IT&C, precum şi facilitarea demersurilor de lansare de proiecte educaţionale comune.

Iniţiativa creării portalului interuniversitar francofon cu ocazia Sommet-ului Francofoniei, a cărui temă este “Tehnologiile informaţiei pentru educaţie”, reflectă preocuparea ţărilor membre ale OIF pentru angajarea într-un proces de dezvoltare durabilă economică şi socială, prin valorificarea IT&C în cadrul educaţiei, asigurându-se astfel premisele evoluţiei către Societatea Informaţională şi Economia bazată pe cunoaştere.

Această iniţiativă transformă România într-un ofertant de servicii educaţionale la scară globală (prin stabilirea unor parteneriate cu ţări francofone) şi contribuie la stabilirea unei identităţi educaţionale proprii.
„Acesta este primul portal prin care universităţile din România au fost integrate în reţeaua educaţională formată din universităţile francofone, în scopul realizării unui schimb de informaţii din diferite domenii ale învăţământului superior, facilitându-se furnizarea unor informaţii complete despre bursele de studiu în limba franceză, precum şi realizarea de proiecte de interes comun”, a declarat Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy.

Proiectul coordonat de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în parteneriat cu Agenţia Universitară a Francofoniei, cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, cu universităţile româneşti şi cele ale ţărilor francofone, precum şi cu institute de cercetare, a fost realizat din punct de vedere tehnic de către SIVECO România, care a câştigat licitaţia organizată în acest scop.

“Experienţa României în domeniul reformei digitale a educaţiei, dobândită prin programul Sistem Educaţional Informatizat (SEI), oferă un set de bune practici pentru alte sisteme educaţionale globale”, spune doamna Irina SOCOL, director general SIVECO Romania.
„În mod particular, dezvoltarea cooperării interuniversitare în spaţiul francofon vine să susţină procesele de reformă a educaţiei desfăşurate la nivel naţional, inclusiv în etapa de reformă digitală a educaţiei, care urmăreşte să valorifice tehnologiile informaţiei şi de comunicaţii pentru predare şi învăţare, contribuind la transformarea spaţiilor educaţionale în spaţii dinamice de educaţie şi de schimb cultural”.


Despre portalul universitar francofon structură, funcţii şi beneficii
Pentru încurajarea şi dezvoltarea cooperării interuniversitare la nivelul francofoniei, portalul asigură următoarele funcţii de informare, comunicare şi facilitare a parteneriatelor de acţiune:
- bază de date cu materiale electronice pentru predare-învăţare (lecţii, cursuri disponibile on-line, teze de doctorat, broşuri universitare etc.);
- bază de date cu proiecte universitare relevante în domeniul predării/învăţării, care promovează valorile francofoniei;
- bibliotecă virtuală cu texte ce pot fi descărcate gratuit pe teme de didactică;
- registru de link-uri relevante pe domeniile tematice ale educaţie (informaţii, resurse pentru activitatea la clasă etc.);
- registru de link-uri către univesităţi, burse de studiu, biblioteci on-line ale universităţilor, centre de cercetare universitară, instituţii francofone etc.;
- forum de postare a mesajelor pentru cadrele universitare şi pentru studenţi, posibilitate de chat pe o anumită temă de interes universitar (stabilită în funcţie de solicitările utilizatorilor) - acesta va urmări să asigure legătura cu spaţiul universitar şi cu cel al reflecţiei pedagogice;
- newsletter on-line şi rubrică de ştiri univesitare (conferinţe, anunţuri de burse, vacancy notice etc.);
- pagină dedicată TIC în educaţie, cu link-uri relevante: politici, predare/învăţare, pregătirea profesorilor, educaţie nonformală, măsurarea şi monitorizarea schimbării în educaţie, indicatori referitori la TIC în educaţie, educaţia permanentă şi relaţia cu evoluţiile pe piaţa muncii etc..
Alături de funcţiile de informare şi facilitare a comunicării, portalul asigură procesul de culegere şi distribuţie de exemple de bună practică educaţională, accesul la informaţii cu privire la evoluţiile semnificative din domeniul educaţiei universitare, atât la nivelul organizării, cât şi al conţinuturilor de valoare.

Dincolo de baza de date cu proiecte existente, portalul va putea să contribuie la identificarea (la nivelul ţărilor membre ale OIF) ofertelor de colaborare existente, precum şi a nevoilor de formare resimţite ca fiind de actualitate.
Portalul urmăreşte asigurarea unui cadru favorabil schimbului de experienţă privind formarea profesorilor, axată pe completarea de studii academice şi pe formarea unui curriculum academic de studii aprofundate (DEA), recunoscut deja de către ţările participante prin acorduri bi- şi multilaterale;

Tipuri de informatii disponibile utilizatorilor (studenţi, cercetători, profesori sau masteranzi):
- informaţii legate de legislaţia educaţională;
- informaţii legate de didactică şi pedagogie;
- materiale suport pentru predare/învăţare;
- materiale suport pentru formarea continuă a profesorilor şi studenţilor;
- informaţii privind oportunităţile de carieră universitară, pentru stabilirea de parteneriate de acţiune pe proiecte universitare de educaţie şi cercetare etc.
- soft educaţional şi literatură de specialitate;
- materiale şi informaţii legate de aplicaţiile TIC în educaţie.

Portalul asigură accesul la:
- transferul de cunoaştere (în termeni de cunoaştere a domeniului şi de diseminare de bune practici); acest transfer de cunoaştere reprezintă – la scară regională – un instrument de “construire a încrederii” (confidence-building) ce nu poate fi ignorat;
- un model de cooperare la nivelul unei organizaţii (OIF) care se identifică prin ataşamentul la un anumit orizont cultural;
- răspândirea, transferul şi consolidarea unui model cultural, cel al francofoniei, care poate face dovada universalismului, modernismului şi dimensiunii umaniste;
- o identitate dinamică francofoniei, într-un orizont dominat până acum de limba engleza;
- modalităţi de realizare a unor parteneriate de acţiune pentru proiecte în sfera educaţională şi a cercetării (de la identificarea de resurse umane şi/sau oportunităţi de studiu sau angajare la mobilizarea de resurse financiare etc.);
- site-urile proiectelor universitare (organizate pe două direcţii: pe ţări şi pe probleme);
- la date şi informaţii privind instituţiile academice, de cercetare şi din domeniul administraţiei, din spaţiul francofon, care vor participa la proiect;
- informaţii statistice privind activitatea educaţională desfăşurată la nivelul universităţilor, centrelor de certcetare, instituţiilor cu rol administrative în educaţie, din spaţiul francofon.

Despre SEI
Sistemul Educaþional Informatizat – SEI este un program complex iniþiat de Ministerul Educaþiei ºi Cercetãrii în 2001, al cãrui obiectiv de bazã este susþinerea procesului de predare-învãþare în învãþãmântul preuniversitar cu tehnologii de ultimã orã.
Programul sprijinã obiectivele reformei în învãþãmânt, este conform cu planul de acþiune eEurope 2005 demarat de Uniunea Europeanã ºi cu iniþiativa europeanã eLearning.
Programul este implementat de un parteneriat public-privat. Principalele companii implicate în implementarea SEI sunt SIVECO România, HP ºi IBM.
SEI este apreciat şi recunoscut la nivel internaţional ca un proiect de succes, în condiţiile în care, astfel de rezultate sunt rare, peste tot în lume sistemul de educaţie fiind caracterizat, implicit de un grad de inerţie relativ ridicat.

Despre AeL
Sistem software integrat dezvoltat de SIVECO România, proiectat pentru asistarea profesorilor, elevilor şi a celorlalţi participanţi la procesul de învăţământ, AeL este coloana vertebrală a aplicaţiilor software dezvoltate în cadrul programului de informatizare a şcolii româneşti.
AeL oferă suport pentru predare şi învăţare atât în clasă cât şi la distanţă, pentru testare, evaluare şi notare, pentru crearea, organizarea şi administrarea conţinutului educaţional multimedia, pentru monitorizarea procesului de învăţământ şi concepţie curiculară.

Despre SIVECO Romania

Despre SIVECO România

Înfiintata la începutul anului 1992, SIVECO România SA este cea mai importanta firma producatoare de software din România, asigurand cea mai mare parte din volumul total al exporturilor de produse software din România în tari din Comunitatea Europeana si Statele Unite ale Americii. Între actionarii SIVECO România se numara Intel Capital, Polish Enterprise Fund V (fond de investitii administrat de Enterprise Investors), SIVECO Netherlands B.V.SIVECO România detine pozitii de top pe piata interna de solutii de afaceri (EAS) si de servicii IT. Adresandu-se cu precadere organizatiilor mari si mijlocii, compania ofera solutii eficiente de e-business, eLearning si e-Health.
În decursul celor 14 ani de existenta, SIVECO România si-a dobândit o solida reputatie pe piata internationala, produsele sale fiind utilizate de catre 1800 de clienti din 35 de tari care se alatura celor 450 de beneficiari interni. De asemenea, compania s-a specializat în executia de proiecte informatice majore care implica dezvoltari la cerere de solutii software accesibile prin Internet si Intranet, integrarea cu alte sisteme, distributie geografica a locatiilor de acces si numar mare de utilizatori.
SIVECO România a implementat cu succes proiecte de eGovernment în cadrul unor institutii publice importante - Ministerul Educatiei si Cercetarii din România, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Afacerilor Externe , Casa Nationala de Asigurari pentru Sanatate, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Autoritatea Nationala a Vamilor - si a oferit solutii performante unor companii private de referinta - PETROM, Orange, Raiffeisen Bank, Citibank, Aerostar Bacau etc.
SIVECO România SA este certificata ISO 9001:2000 de catre compania franceza AFAQ-AFNOR, cotata printre primele 5 în lume din punct de vedere al prestigiului auditului pe care îl efectueaza si are incheiate parteneriate solide cu cele mai mari companii de software (Oracle Certified Partner, Microsoft Certified Partner) si hardware (IBM Business Partner, HP Sales and Service Partner) din lume.
Compania SIVECO Romania este membra a mai multor asociatii profesionale si de afaceri din România (AmCham, CCIFER, ARIES, ATIC, ANIAP)si internationale (Asociatia Europeana pentru Tehnologia Informatiei - EITA si Information Society Technologies Advisory Group -ISTAG) si a aderat la importante initiative globale precum UNPD Global Compact si WEF Transparency. Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitând www.siveco.ro.
SIVECO ROMANIA SA
Bd. Maresal Averescu 8-10
Corp Stefan Odobleja
Sector 1, cod 011455
Tel: +40 (21) 3181200, 3181201
Fax: +40 (21) 3181202
marketing@siveco.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/siveco-romania/tehnologia-informatiei-in-slujba-educatiei-www-univ-francophone-org