Seminarii cu invitaţi de marcă şi filme eveniment, miercuri şi joi la NexT

BUCURESTI - 8 aprilie 2008

Comunicat tip General in Administratie Publica

Cinemateca Eforie s-a dovedit luni seară neîncăpătoare pentru spectatorii veniţi să asiste la seara de deschidere a Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu-Metraj NexT. La fel ca anul trecut, publicul a luat cu asalt sala de pe strada Eforiei, iar gazda deschiderii a fost Ada Solomon, directorul festivalului.

Seminarii cu invitaţi de marcă şi filme eveniment, miercuri şi joi la NexT

Ada a vorbit despre povestea emoţionantă a festivalului apărut în amintirea lui Cristian Nemescu şi Andrei Toncu şi rolul NexT în sprijinirea tinerilor cineaşti. Au completat-o colegii şi prietenii lui Cristi şi Otto, scenaristul Tudor Voican şi monteurul Cătălin Cristuţiu, dar şi preşedintele Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu, care şi-a amintit că a perceput propunerea Adei Solomon ca fiind una „de nerefuzat”: „NexT era un festival pe care CNC trebuia să îl susţină.”

Seara NexT a continuat cu proiecţiile scurt-metrajelor de început ale regizorilor de film şi televiziune, Titus Muntean, Radu Dragomir, Tudor Giurgiu, Alexandru Maftei şi Radu Muntean, care au urcat pe scenă alături de protagonişti ai filmelor lor şi de o parte a echipei cu care au lucrat, pentru a răspunde întrebărilor publicului şi moderatorului discuţiei, directorul artistic al festivalului, criticul Andrei Gorzo.

Dincolo de revederile de pe scenă, surpriza serii a constituit-o proiecţia filmelor din categoria denumită ad-hoc Next NexT Generation, în cadrul căreia filmele regizate de Marc Solomon şi Luca Istodor, elevi în clasa a IV-a, au stârnit hohote de râs şi aplauze la scenă deschisă.

După primele proiecţii din Competiţie, dar şi din secţiunile paralele Countries in Focus şi Semaine de la critique de marţi, NexT deschide seria celor şapte seminarii de film.

Miercuri, 10 aprilie, începând cu ora 10.00, la Orange Concept Store va veni regizorul francez de documentar Nicolas Philibert, laureat al Premiului César pentru Cel mai bun montaj în anul 2003, pentru pelicula Être et Avoir. Cel mai recent film al lui său, Retour en Normandie / Întoarcerea în Normandia, a fost prezentat anul trecut în cadrul selecţiei oficiale a Festivalului de la Cannes, în afara competiţiei. Philibert va vorbi cu publicul NexT despre regia de film documentar într-o discuţie moderată de regizorul român Alexandru Solomon.

De la ora 11.00, unul dintre oaspeţii marcanţi ai Festivalului, agentul american David Flynn, va susţine un workshop cu tema Ce poate face un agent pentru un artist? Flynn este afiliat United Talents Agency, agenţia americană care îi reprezintă, printre alţii, pe câştigătorii Oscarului pentru regie de anul acesta, Joel şi Ethan Coen. El va încerca să dea astfel repere concrete legate de activitatea unei categorii de profesionişti ai audiovizualului care în România încă nu şi-a găsit un loc în industria filmului, dar fără de care aceasta e de neconceput în Europa de Vest sau în Statele Unite.
Workshop-ul lui Flynn va fi urmat la ora 13.00 de masterclass-ul de regie de film susţinut de Cristian Mungiu.

Pe seară, la cinemateca Eforie, proiecţiile din competiţia Festivalului continuă cu acelaşi amestec exploziv de genuri şi stiluri, într-un calup-maraton de aproape trei ore, încheiat de comedia românească Ştefan, în regia Stancăi Radu. La ora 18.00, spectacolul competitiei începe cu Tokyo Jim, filmul britanic care ne arată că motivele din care o întâlnire de afaceri poate să iasă prost sunt dintre cele mai neaşteptate, continuă cu Polska Road Movie, un scurt-metraj german care confirmă, parcă, fascinaţia exercitată de Estul Europei asupra Vestului civilizat; australianul I Love Sarah Jane / O iubesc pe Sarah Jane, un film cu zombie din competiţia NexT de anul acesta; drama psihologică spaniolă Almas Congeladas / Inimi Îngheţate; fermecătorul şi emoţionantul Der Blaue Affe / Maimuţa albastră, o poveste de dragoste din lumea decadentă a Berlinului anului 1929,cel mai lung film din competiţia de anul acesta, un mediu-metraj de 45 de minute; Lo Zio / Unchiul, un film italian de vacanţă care degenerează total surprinzător; şi se încheie cu Ştefan, filmul studenţesc câştigător al Festivalului Internaţional CineMAiubit, o comedie delicată şi subtilă care speculează o situaţie pe care cei mai mulţi dintre spectatori o vor regăsi, probabil, în propria lor biografie. La capătul acestui grupaj, ca de altfel la capătul fiecărei proiecţii ori reluări cu filme din competiţia NexT, realizatorii filmelor vor disuta cu publicul din sală în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri moderate de directorul artistic Andrei Gorzo.

Din programul zilei de miercuri, 10 aprilie, de la cinemateca Eforie nu vor lipsi nici reluarea primei serii de scurt-metraje din competiţie, începând cu ora 10.30, nici cea de-a doua proiecţie din secţiunea Countries in Focus, de la ora 16.00, de această dată focus-ul NexT îndreptându-se asupra filmului de scurt-metraj din Spania, cu o selecţie care combină filme cu un umor fin, pline de tandreţe precum Eramos Pocos / Unul în plus (r. Borja Cobeaga) cu drame emoţionante în cel mai pur stil latin ca Traumalogia (r. Daniel Sanchez Arévalo). Ziua se încheie la Eforie cu secţiunea Future Shorts, de la 21.00, o selecţie de scurt-metraje din toată lumea prezentate de organizaţia cu acelaşi nume, care are ca scop promovarea scurt-metrajului la nivel mondial.

Joi, 11 aprilie, la Orange Concept Store este Ziua Sound Design-ului: două seminarii susţinute de cineaşti renumiţi vor aduce în prim-plan importantul efort tehnic şi creativ din spatele coloanei sonore a unui film. La ora 11.00, unul dintre membrii juriului NexT de anul acesta, regizorul canadian Jamie Travis, autor al unora dintre cele mai populare filme de la prima ediţie a festivalului, The Saddest Boy in The World şi câştigătorul premiului pentru sound-design, The Patterns Trilogy, va vorbi publicului NexT despre Cât de importantă este coloana sonoră în munca unui regizor de film.

Cel de-al doilea workshop al zilei îi are ca invitaţi pe compozitorul Vasile Şirli şi sound-designerul Cristinel Şirli, sosiţi din capitala Franţei, care, începând cu ora 13.00, vor purta spectatorii prezenţi la Orange Concept Store printr-o călătorie prin muzica de film şi coloana sonoră de pe Bătrânul Continent. Vasile Şirli a compus, printre altele, muzică pentru spectacolele de teatru ale unor regizori precum Lucian Pintilie sau Silviu Purcărete, dar şi pentru filmul lui Mircea Daneliuc, Glissando, în vreme ce Cristinel Şirli este fondatorul lanţului de studiouri Creative Sound din Bucureşti, unde a participat la realizarea mixajului de sunet pentru filme precum 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, California Dreamin’(Nesfârşit) sau Legături bolnăvicioase.

Competiţia NexT, ajunsă la jumătate, continuă la cinemateca Eforie de la ora 18.00, cu un calup în care se remarcă o serie de filme-eveniment, printre care şi premiera Joi, în regia lui Hadrian Marcu, un film stilat şi polemic, care pune în discuţie relaţiile interumane din societatea contemporană; un alt film care va provoca discuţii este Între ziduri, filmul realizat la Academia de Film din Berlin de moldoveanca Ana Felicia Scutelnicu, care are în prim plan personaje din lumea imigranţilor ilegali din Estul Europei; When We are Big / Când vom fi mari, scurt-metrajul olandez cu o viziune originală şi tulburătoare asupra maturizării. Inedite şi diverse vor fi şi celelalte prezenţe din cea de-a treia serie a competiţiei: elegia The Lonely Bliss of Cannonball Luke / Euforia solitară a lui Luke, omul-ghiulea (Statele Unite); horrorul francez cu elemente supra-realiste Lisa, câştigătorul premiului FIPRESCI la Festivalul de la Clermon-Ferrand; comedia neagră A Sea of Troubles / Al restriştilor noian, şi musical-ul irlandez The Man in 301 / Omul de la 301, cu un subiect care trece dincolo de clişeele genului sau ingenioasa animaţie a lui Kaspar Jancsis, Maraton (Estonia). Aşa cum şi-a obişnuit deja spectatorii, NexT le va da din nou ocazia să discute faţă în faţă cu realizatorii filmelor, într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri moderată de directorul artistic al festivalului, Andrei Gorzo.

Prima proiecţie de filme din secţiunea Festival Friends va preceda Competiţia, fiind programată să înceapă la ora 16.30. Din programul acestei serii nu lipsesc câştigătorul Ursului de Aur pentru scurt-metraj, O zi bună de plajă, în regia lui Bogdan Mustaţă, sau laureatul de la Locarno, câştigător al Premiului Gopo pentru scurt-metraj, filmul lui Adrian Sitaru, Valuri; premiantul Festivalului de la Angers, La drumul mare al regizorului Gabriel Sârbu sau Rock, Paper, Scissors / Piatră, hârtie, foarfece al canadianului Jamie Cussen. În plus, publicul de la Eforie va urmări, în premieră absolută, scurt-metrajul Networking Friday, regizat de Melissa de Raaf şi Răzvan Rădulescu, debutant în regia de film, dar deja cu o carte de vizită impresionantă ca scenarist, pe care figurează filme ca Moartea domnului Lăzărescu, Hârtia va fi albastră, Marfa şi banii, Niki Ardelean, colonel în rezervă.

Din programul de joi, 10 aprilie, face parte şi al doilea calup al secţiunii Festival Cities, dedicat de această dată unui prieten care a fost alături de NexT încă de anul trecut: Festivalul de la Milano, care prezintă publicului de la Bucureşti unele dintre scurt-metrajele remarcabile participante la precedenta sa ediţie, într-un grupaj de trei ore programat la 13.30.

Începută dis-de-dimineaţă, la ora 10.30, cu proiecţiile în reluare ale filmelor difuzate în cea de-a doua serie a competiţiei, urmate de o nouă sesiune de întrebări şi răspunsuri cu realizatorii acestora, ziua NexT se încheie cu încă trei filme din selecţia Semaine de la critique, aduse la Bucureşti de criticul Bernard Payen, directorul secţiunii cu acelaşi titlu din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care vor fi difuzate la cinemateca Eforie începând cu ora 21.00.

Menit să ducă mai departe amintirea regizorului Cristian Nemescu şi a sound-designerului Andrei Toncu, festivalul este organizat de Societatea Culturală NexT, în jurul căreia se grupează mulţi dintre prietenii şi colaboratorii celor doi.

Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT mulţumeşte:

Partenerului oficial: Centrul Naţional al Cinematografiei

Partenerilor: Institutul Cultural Român, ArCuB, Arhiva Naţională de Filme, Orange Concept Store, Kodak, Videolink, Cărtureşti, Villa Kult, UNATC, Muzeul Ţăranului Român, Ambasada Irlandei, Ambasada Franţei, Insitutul Goethe, Institutul Cervantes, Oops Media

Sponsorilor: Nescafe, Dacia, Apple, Sony, Stage Expert, Cotnari

Partenerilor media: Radio Guerrilla, Televiziunea U, Realitatea TV, Şapte Seri, TABU, Cotidianul, Republik, Esquire, HBO, Observatorul Cultural, Dilema Veche, Filmul tău, Freestyle

Partenerilor on-line: Hotnews.ro, Cinefan.ro, ComunicateDePresa.ro, Cinemagia.ro

Despre Societatea Culturala NexT

Intrarea la toate proiecţiile şi seminariile NexT este liberă. Spectatorii şi jurnaliştii pot găsi informaţii detaliate legate de filmele, programul şi specificul evenimentelor din competiţie de pe site-ul oficial al Festivalului, www.nextproject.ro.
Oana Rasuceanu
PR Manager
0722 678 496
oana@nextproject.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/societatea-culturala-next/seminarii-cu-invitati-de-marca-si-filme-eveniment-miercuri-si-joi-la-next