Comunicat de presa FNPMF si SNMF

BUCURESTI - 31 iulie 2009

Comunicat tip General in Sanatate

Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie din Romania (FNPMF) si Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) isi exprima ingrijorarea fata de evolutia relatiilor contractuale intre furnizorii de servicii medicale in asistenta primara, respectiv cabinetele de medicina de familie si casele judetene de sanatate si implicit cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Comunicat de presa FNPMF si SNMF

Cabinetele medicale de medicina de familie sunt, conform legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu rectificarile ulterioare, unitati sanitare private care furnizeaza servicii medicale pe baza unui contract cu CJAS respectiv CASMB. Din sumele incasate pe baza acestui contract, se platesc cheltuielile cu salarizarea personalului, taxele si impozitele catre bugetul statului, utilitatile, cheltuelile de administrare si functionare, iar ceea ce ramane este venitul impozabil al medicului. Veniturile unui cabinet de medicina familiei provin aproape in totalitate din contractul cu CJAS.
Un contract presupune respectarea obligatiilor de ambele parti. Neindeplinirea obligatiilor contractuale ale CJAS prin neplata, plata partiala sau plata intarziata duc la perturbari majore in functionarea cabinetelor medicale. Desi cabinetele noastre functioneaza oricum in acest an la 'cota de avarie', avand o finantare extrem de modesta, iata ca nici acest minimum nu mai este asigurat in toata tara.
Consecintele acestor disfunctionalitati de finantare pentru cabinetele de medicina familiei sunt:
a.Imposibilitatea achitarii facturilor curente, necesare activitatii cabinetelor: intretinerea, tipizatele, telefoanele, serviciile de dezinfectie, sterilizare, de incinerare a deseurilor, trusele de urgenta, redeventele sau chiriile, alte utilitati;
b.Imposibilitatea achitarii contributiilor obligatorii catre bugetul statului pentru personalul angajat si pentru medicul titular;
c.Imposibilitatea asigurarii salariilor personalului si venitului medicului;
d.Plata unor penalitati deloc neglijabile pentru toate intarzierile de mai sus.
Consideram ca aceasta atitudine inseamna lipsa de intelegere a nevoilor de servicii de asistenta medicala primara in sistemul de asigurari de sanatate. Pacientii nostri nu pot fi afectati la nesfarsit de prioritizari care nu tin cont de nevoile lor.
In urma discutiilor din februarie-martie 2009, prin protocoalele incheiate de reprezentatii organizatiilor nationale ale medicilor de familie (SNMF, PNMF) si respectiv reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si Ministerului Sanatatii (MS) s-au garantat o structura si un nivel de finantare care, chiar daca reprezinta o scadere a veniturilor fata de 2008, au fost agreate ca fiind garantate pana la sfarsitul anului. Deocamdata exista un contract ale carui conditii, mai mult decat dezavantajoase, le-am acceptat in speranta ca nu vom fi nevoiti sa ne intrerupem activitatea. Acest contract nu este - insa - respectat de catre unele case judetene de asigurari de sanatate care uita ca orice debitor din Romania plateste penalitati substantiale pentru orice intarziere de plata.
Trebuie mentionat faptul ca intreaga asistenta medicala primara este finantata in mod direct de catre cabinetele medicale de medicina familiei, din veniturile pe care acestea le realizeaza. Ca urmare, orice perturbare in finantarea cabinetelor de medicina familiei duce la disfunctionalitati de amploare diferita pe intreg palierul asistentei medicale primare si a intregului sistem sanitar.
Cum este posibil, in conditiile in care sanatatea in general are o finantare minimala (si ne referim la procente, nu la sume, deci nu exista justificarea 'crizei'), iar medicina de familie detine un jenant procent de 5,4 din aceasta finantare, ca nici macar acest minimum sa nu poata fi asigurat ?
Nu noi putem da raspunsul. Noi speram in rezolvarea situatiei, pentru a ni se permite continuarea activitatii in cabinetele noastre. Raspunsul, solutia, trebuie sa fie date in acest moment de catre reprezentantii acelei parti contractuale care nu si-a indeplinit contractul.
In conditiile in care unele judete nu au primit deloc contravaloarea serviciilor medicale efectuate in luna iunie, altele au plati partiale si/sau restante, solicitam remedierea situatiei in maximum 10 zile, cu incadrarea in prevederile Contractului-Cadru pe 2009, a normelor si a protocoalelor incheiate.
Noi vom incerca sa gasim solutia legala pentru supravietuirea cabinetelor noastre, pentru a putea oferi in continuare servicii medicale pacientilor nostri, in speranta ca nu vom fi nevoiti sa transferam o parte din sarcina financiara a caselor de asigurari pe umerii pacientului care deja contribuie la sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Presedinte FNPMF, Dr. Doina Ileana Mihaila
Presedinte SNMF, Dr. Rodica Narcisa Tanasescu

Despre Societatea Nationala de Medicina Familiei

Federatia Nationala a Patronatelor de Medicina Familiei
Federatia Nationala a Patronatelor de Medicina Familiei
Palatul Ugir, George Enescu 27-29, Bucuresti
Dr. Doina Ileana Mihaila
+40788391550
doina.mihaila@hotmail.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/societatea-nationala-de-medicina-familiei/comunicat-de-presa-fnpmf-si-snmf