Studiile ştiinţifice demonstrează eficacitatea eforturilor de conservare

BUCURESTI - 14 august 2007

Comunicat tip General in ONG

În ultimul număr al săptămânalului Science, revista Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei, considerată cea mai prestigioasa revistă ştiinţifică din lume, a fost publicată o analiză a BirdLife International, care demonstrează faptul că una din legile Uniunii Europene, Directiva Păsări, a avut o influenţă semnificativă în protejarea celor mai periclitate păsări de pe continent.

Articolul demonstrează că Directiva Păsări a ajutat în mod evident acele specii considerate a fi cele mai periclitate, în principal prin desemnarea Ariilor de Protecţie Specială Avifaunistică. Directiva Păsări a fost adoptată în 1979 şi este în prezent o lege ce prevede măsuri speciale de conservare pentru anumite specii, în toate ţările UE.

Înainte de a li se atribui un statut special de conservare prin includerea în Anexa I a Directivei Păsări, populaţiile acestui grup de păsări ameninţate aveau o evoluţie semnificativ mai proastă decât cele ale speciilor care nu sunt incluse în respectiva anexă. Totuşi, odată incluse în Anexa I şi prin aceasta beneficiind de măsuri de conservare directe (de exemplu realizarea de Planuri de Acţiune pentru Specie la nivel european, asigurarea de fonduri speciale pentru măsurile de conservare prin linia de finanţare LIFE), evoluţia lor a fost mai bună decât a specilor nemenţionate în Anexa I. Această diferenţă între populaţiile celor două grupuri de specii nu a fost observată în ţări din Europa în care Directiva Păsări nu a fost aplicată (ţări din afara UE). De asemenea, cu cât o specie a fost inclusă mai timpuriu în Anexa I, cu atât mai vizibilă este revenirea sa, fiind apreciat că ar fi nevoie de peste 10 ani de politici de conservare pentru ca îmbunătăţirea statutului unei populaţii să fie detectabilă şi stabilă. O altă relaţie este făcută cu suprafeţele desemnate ca arii protejate potrivit legislaţiei UE (în particular Arii de Protecţie Specială Avifaunistică). Cu cât acestea sunt mai mari, cu atât este mai posibil ca starea populaţiilor de păsări să se îmbunătăţească.

Analiza este realizată doar pentru cele 15 state care erau în UE înainte de 2004 (Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Marea Britanie) şi este cu atât mai mult un argument pentru noile state membre în favoarea implementării corespunzătoare a Directivei Păsări (transpusă în legislaţia românească prin Legea nr.462 din 18 iulie 2001).

În ciuda succeselor semnificative obţinute prin implementarea Directivei Păsări, datele furnizate de către partenerii BirdLife (în România, Societatea Ornitologică Română) arată că în jur de jumătate din speciile de păsări din Europa au în continuare un statut de conservare nefavorabil, iar tendinţa generală este descrescătoare. Acest declin este datorat în mare parte efectelor negative ale folosirii terenurilor în special în agricultură, nevoile păsărilor fiind de cele mai multe ori ignorate.

Despre Societatea Ornitologica Romana

Societatea Ornitologica Romana (SOR) este o organizatie neguvernamentala, nonprofit care deruleaza activitati pentru protectia pasarilor si naturii cu sprijinul membrilor (1500), voluntarilor, pe baza de donatii si proiecte. Are raspandire nationala in Romania prin sucursale si grupuri scolare. Din 1997 este partener al BirdLife International – o retea mondiala ce cuprinde 105 organizatii nationale pentru conservarea pasarilor si a naturii.

Activitatea SOR se desfasoara in cele trei birouri din Cluj- Napoca, Bucuresti si Tulcea, cu sprijinul sucursalelor (14) si a grupurilor scolare. Avand acoperire nationala, SOR este solicitata pentru a oferi consultanta la nivel local, regional si national in domeniul protectiei pasarilor. Desfasoara o semnificativa activitate de lobby pe langa guvern si reprezentantii sai din teritoriu pentru respectarea si aplicarea legislatiei nationale de mediu si alinierea cu cea a Uniunii Europene.

Societatea Ornitologica Romana, Bucuresti, Bd. Marasti 61, cam. 323, 324, Tel./Fax: (+4)-021-318 4701

Dan Hulea, Director Executiv
dan.hulea@sor.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/societatea-ornitologica-romana/studiile-stiintifice-demonstreaza-eficacitatea-eforturilor-de-conservare