SOJUST CERE MAI MULTA TRANSPARENTA IN PROFESIA DE AVOCAT (29.10.2006)

BUCURESTI - 2 noiembrie 2006

Comunicat tip General in ONG

SOJUST demarează o primă iniţiativă de clarificare a unor aspecte ce ţin de organizarea profesiei de avocat ridicând probleme ce interesează societatea civilă în legătură cu funcţionarea transparentă a structurilor acestei profesii, esenţiale pentru sistemul de justiţie al unui stat de drept.

SOJUST CERE MAI MULTA TRANSPARENTA IN PROFESIA DE AVOCAT (29.10.2006)

Bucureşti, 29 octombrie 2006

SOJUST a semnalat în cadrul rapoartelor sale privind sistemul juridic românesc, date publicităţii în cursul lunii septembrie, anumite probleme legate de funcţionarea netransparentă a profesiei de avocat.

Profesia de avocat funcţionează independent sub imperiul Legii nr. 51/1995 şi se bucură de o uriaşă libertate de autoguvernare, cu excluderea implicării absolut oricăror autorităţi administrative, sau constituţionale.

Creşterea spectaculoasă a numărului avocaţilor din România până la aproape 18.000 în prezent, nu a fost din păcate însoţită şi de articularea internă a unor mecanisme care să asigure transparenţa profesiei şi să prevină alienarea structurilor de conducere.

În profesie tinerii avocaţi sunt în continuare marginalizaţi iar activitatea Barourilor din România se desfăşoară în mod total netransparent. Nu se fac publice în nici un mod dezbaterile şi deciziile adoptate în şedinţele Consiliilor Barourilor, nu se organizează dezbateri autentice cu privire la gestiunea banilor Barourilor, a patrimoniului, a excedentelor considerabile rezultate din colectarea cotelor de contribuţii la Casa de Asigurări a Avocaţilor. 9 din 15 consilieri ai Baroului Bucureşti deţin funcţii cheie şi în Consiliul UNBR, ceea ce instituie o tutelă de facto asupra Consiliului UNBR făcând astfel mecanismele statutare de control să nu funcţioneze. O tutelă similară a Baroului Bucureşti este instituită şi asupra Casei de Asigurări a Avocaţilor, preşedintele şi vicepreşedintele acesteia din urmă fiind membri marcanţi ai Consiliului Baroului Bucureşti. Nu în ultimul rând, profesiei îi lipseşte şi în prezent un Cod Deontologic adoptat şi adaptat la realităţile istorice şi geografice ale României, în ciuda faptului că legea profesiei, veche de 11 ani, face trimitere la acesta de 5 ori iar Statutul de 18 ori! Anul 2007 este un an electoral la toate nivelurile profesiei de avocat, iar conducerile barourilor încă nu au publicat şi supus dezbaterii regulamente proprii de organizare a alegerilor. Potrivit Statutului profesiei de avocat, consiliile barourilor trebuiau să adopte astfel de regulamente cu cel puţin 6 luni anterior datei desfăşurării alegerilor, permiţând astfel organizarea unor alegeri transparente, pe baza unor dezbateri autentice care nu pot ocoli problemele legate de reforma profesiei.

SOJUST demarează o primă iniţiativă de clarificare a unor aspecte ce ţin de organizarea profesiei de avocat ridicând probleme ce interesează societatea civilă în legătură cu funcţionarea transparentă a structurilor acestei profesii, esenţiale pentru sistemul de justiţie al unui stat de drept.

În acest context, SOJUST aduce la cunoştinţa publică faptul că a solicitat recent Baroului Bucureşti, în temeiul Legii nr. 544/2001 privind accesul la informaţii de interes public, informaţii privind:
1.Sumele de bani obţinute în ultimii 3 ani (2004, 2005, 2006) de persoanele care ocupă funcţiile de consilieri ai Baroului Bucureşti (constând în indemnizaţii lunare brute; indemnizaţii de examinator în sesiunile anuale de admitere şi de definitivare în profesie; deconturi pentru deplasări în interesul organizaţiei, diurne, cheltuieli directe cu participării consilierilor Baroului în diverse alte activităţi; indemnizaţii/ spori de conducere, sporuri de dificultate; alte avantaje economice).
2.Actele normative care reglementează organizarea şi funcţionarea Baroului Bucureşti.
3.Bugetul şi bilanţul contabil pe anii 2004, 2005, 2006
4.Actele oficiale în baza cărora au fost stabilite şi aduse la cunoştinţa publică coordonatele de contact ale Baroului Bucureşti, respectiv: denumirea, sediul.

În mod similar şi pentru egalitate de tratament, SOJUST a adresat structurilor avocaturii alternative, respectiv Uniunii Naţionale a Barourilor din România – Sindicatul Independent al Juriştilor din România - BAROUL BUCUREŞTI informaţii publice cu privire la:
1.Tabloul avocaţilor admişi în Baroul Bucureşti din cadrul UNBR – SIJR
2.Adresele oficiale ale sediilor tuturor Barourilor din cadrul UNBR – SIJR
3.Componenţa actuală a consiliilor UNBR-SIJR şi a Baroului Bucureşti.
4.Actele normative care reglementează organizarea şi funcţionarea UNBR - Sindicatul Independent al Juriştilor din România, Baroului Bucureşti din cadrul Uniunii.
5.Bugetul şi bilanţul contabil pe anii 2004, 2005, 2006
6.Actele oficiale în baza cărora au fost stabilite şi aduse la cunoştinţa publică coordonatele de contact ale Baroului Bucureşti, respectiv: denumirea, sediul.
7.Sumele de bani obţinute în ultimii 3 ani (2004, 2005, 2006) de persoanele care ocupă funcţiile de consilieri ai Baroului Bucureşti (constând în constând în indemnizaţii lunare brute; indemnizaţii de examinator în sesiunile anuale de admitere şi de definitivare în profesie; deconturi pentru deplasări în interesul organizaţiei, diurne, cheltuieli directe cu participării consilierilor Baroului în diverse alte activităţi; indemnizaţii/ spori de conducere, sporuri de dificultate; alte avantaje economice).

În paralel, SOJUST a solicitat Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în temeiul Legii nr. 187/1999, privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea securităţii ca poliţie politică, cu referire la persoanele care sunt avocaţi, să comunice dacă persoanele ce deţin calitatea de consilieri şi membri ai Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România (http://www.unbr.ro/consiliu.htm), cu sediul declarat la adresa Palatul de Justiţie, Splaiul Independenţei nr. 5, Sector 5, Cod 050091, Bucureşti, Telefoane: 021-313-4875; 021-316-0739; 021-316-0740; Fax: 021-313-4880, precum şi dacă persoanele ce deţin calitatea de consilieri ai Baroului Bucureşti (http://www.baroul-bucuresti.ro/mem_consilieri.htm), cu sediul declarat la adresa din Str. Dr. Râureanu nr 3, sector 5, Bucuresti, Cod Postal 050047, Tel: +40-21-315.45. 38 Fax: +40-21-312.10. 84 au avut sau nu calitatea de agenţi sau de colaboratori ai organelor securităţii, ca poliţie politică. SOJUST a solicitat explicit eliberarea actului certificat de CNSAS din care să rezulte dacă persoanele nominalizate mai sus au avut sau nu au avut calitatea de agent sau de colaborator al organelor de securitate.

În mod similar, dar în lipsa unei liste complete a persoanelor cu funcţii reprezentative în structurile avocaturii 'alternative' , SOJUST a solicitat CNSAS să comunice dacă persoana domnului Pompiliu Bota avocat, preşedinte şi decan al organizaţiilor intitulate Uniunea Naţională a Barourilor din România – Sindicatul Independent al Juriştilor din România, Baroul Bucureşti, cu sediul declarat (http://bota.ro/contact/) la adresa din Str. Academiei, nr. 4 - 6, scara B, etaj III, ap. 31, sector 3 – Bucureşti telefon/fax: 021.3150244 a sau nu avut calitatea de agent sau de colaborator al organelor securităţii, ca poliţie politică cu eliberarea unui certificat în acest sens.

SOJUST face apel la membrii tuturor membrilor organizaţiilor de avocaţi să solicite transparenţă din partea corpului profesional.

Preşedinte SOJUST
Horaţius Dumbravă

Despre Societatea pentru Justitie

Societatea pentru Justitie este o organizatie nonguvernamentala constituita din magistrati, avocati, consilieri juridici si experti din societatea civila. SoJust isi propune sa faca din schimbarea starii actuale a sistemului juridic romanesc o prioritate si o responsabilitate a celor direct interesati
Pentru detalii suplimentare, va rugam sa contactati:
Av. Ionuţ Dobrinescu -membru SoJust,
tel.0722296224, e-mail: idobrinescu@gmail.com sau office@sojust.ro


office@sojust.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/societatea-pentru-justitie/sojust-cere-mai-multa-transparenta-in-profesia-de-avocat-29-10-2006