Pretul carnii: gripa aviara

BUCURESTI - 20 octombrie 2005

Comunicat tip General in Sanatate

Multe intrebari si un singur raspuns. Pasarile crescute pentru carne si nu cele salbatice sunt cauza amenintarii pandemice din Europa.

Pretul carnii: gripa aviara

Intr-un interviu cu BBC, Samuel Jutzi, director al Departamentului de productie si sanatate a animalelor din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite pentru alimentatie si agricultura (OAA), a fost intrebat care sunt posibilitatile de aparare impotriva periculosului virus H5N1 al gripei aviare, care se apropie de Europa, inspaimantand atat consumatorii de carne cat si vegetarienii.

Raspunsul primit a fost ca luarea unei decizii financiare de a eradica virusul, impreuna cu animalele afectate, ar juca un rol important in pastrarea sigurantei europenilor. Nu s-a creat insa nici un plan pentru sacrificarea pasarilor salbatice: gripa care le afecteaza “s-ar stinge” treptat dupa o vreme si n-ar avea nici un impact asupra oamenilor.

Atunci, nu suntem oare indreptatiti sa concluzionam ca pasarile crescute pentru carne sunt cauza acestei amenintari pandemice pentru care toti suntem ingrijorati?

Reactia logica la aceasta situatie n-ar fi oare evitarea carnii de pasare, chiar daca ar putea fi dificil pentru cei care au optat pentru carnea de pasare din cauza bolii vacii nebune, a altor boli animaliere periculoase pentru sanatatea oamenilor sau a pestilor plini de hormoni, bifenili policlorurati, dioxin si mercur?

De ce OAA nu recunoaste deschis ca in cazul cresterii numarului de boli animaliere cu transmitere la om, carnea “sigura” nu poate fi garantata?

De ce nici o institutie nu are curajul sa admita ca siguranta pentru o carne neafectata scade cu o viteza uimitoare?

De ce toate masurile combat simptomele si nu cauza gripei aviare?

De ce Organizatia mondiala a sanatatii evita promovarea vegetarianismului chiar daca toate recomandarile lor nutritionale subliniaza importanta consumului de fructe si legume?

De ce nu sunt date publicitatii avertizari oficiale privind efectul carnii asupra sanatatii?

De ce reducerea efectelor negative a constat, pana acum, in sacrificarea a milioane de fiinte inzestrate cu simturi si in recomandarea consumului carnii de la alte animale decat cele afectate, care par relativ sigure la momentul respectiv (pana la urmatoarea avertizare data publicitatii)?

De ce, avand in vedere toate problemele curente si cele care continua sa apara, carnea este in continuare subventionata in tarile industriale, pe cheltuiala fiecarui platitor de impozite?

De ce institutiile internationale, europene si nationale ignora faptul ca un stil de viata vegetarian este unul sanatos, dupa cum s-a demonstrat stiintific de nenumarate ori?

Cat de grava trebuie sa ajunga situatia pana ca expertii sa inteleaga in sfarsit necesitatea cercetarii serioase a beneficiilor vegetarianismului?

Exista o singura concluzie: Deoarece productia si consumul de carne sunt riscante, suprasolicita sistemul ecologic global, agraveaza problema foametei si pun in pericol siguranta generatiilor viitoare, pretul carnii a devenit mult prea mare!

Uniunea Vegetariana Europeana
Societatea Vegetarienilor din Romania

Despre Societatea Vegetarienilor din Romania

Uniunea Vegetariana Europeana este o umbrela cu o platforma europeana comuna pentru organizatiile vegetariene si indivizi preocupati de vegetarianism, nutritie, sanatate, protectia consumatorului, foametea din tarile sarace, drepturile animalelor si ecologie. Pentru mai multe informatii despre UVE vizitati siteul:
http://www.european-vegetarian.org
0729-035094
info@svr.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/societatea-vegetarienilor-din-romania/pretul-carnii-gripa-aviara