Studiu BitDefender: ştim să ne protejăm calculatoarele în faţa viruşilor?

BUCURESTI - 21 septembrie 2005

Comunicat tip General in IT&C

BitDefender, divizia de securitate a datelor din cadrul companiei SOFTWIN a realizat un sondaj pentru a identifica obiceiurile românilor atunci când vine vorba de protecţia calculatorului, dar şi pentru a afla cât de informaţi sunt utilizatorii de calculatoare în privinţa ameninţărilor informatice.

Caracteristicile studiului

Studiul a fost efectuat recent pe site-ul www.bitdefender.ro şi are caracter de anchetă. Au răspuns 1000 de persoane, 70% dintre ei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani. Peste 50% dintre respondenţi au studii universitare şi postuniversitare, peste 23% activează în domeniul IT, iar aproape 16% sunt implicaţi în activităţi de management. În ceea ce priveşte localizarea geografică, se reflectă fidel distribuţia ratei de penetrare a Internetului la nivelul întregii ţări. Astfel, cea mai mare parte - 32 % din respondenţi - locuiesc în Bucureşti, 27% în Transilvania, 25% în Muntenia şi 16% în Moldova. 90% dintre cei care au răspuns sondajului au acces la Internet acasă.

Doar jumătate dintre utilizatori îşi protejează datele

Rezultatele arată că un procent alarmant dintre cei care au răspuns întrebărilor, respectiv 49%, nu folosesc nici o metodă de protecţie, deşi sunt conectaţi la Internet, fiind în permanenţă vulnerabili în faţa viruşilor. În plus, 20% dintre respondenţi nu ştiu care ar putea fi urmările unui atac informatic. Efectele cunoscute ale viruşilor sunt: ocuparea resurselor calculatorului, căutarea de adrese de e-mail de pe calculator şi folosirea lor în scopul răspândirii virusului, infectarea altor calculatoare şi deteriorarea datelor.
Datorită nivelului scăzut de protecţie, 20% din cei chestionaţi au declarat că au avut calculatorul infectat în urmă cu o zi, iar 25% în urmă cu o săptămână. În total, 75% din respondenţi s-au infectat în ultima lună şi doar 7% nu au avut niciodată calculatorul infectat cu viruşi.

Criteriile alegerii un produs antivirus

În formarea deciziei de achiziţie, primele trei caracteristici menţionate au fost: suportul tehnic oferit (24% dintre respondenţi plasându-l pe primul loc), uşurinţa în utilizare (22%) şi resursele ocupate (21%), urmând preţul (17%) şi notorietatea produsului (16%).
Referitor la suma pe care ar fi dispuşi să o plăteasca pentru o licenţă, peste 60% din respondenţi ar cheltui între 10 şi 50 USD. La extreme se afla 7% dintre cei chestionaţi, care nu ar cheltui nimic pentru pentru un antivirus şi 3% care ar plăti peste 100 USD.
Odată instalată o soluţie antivirus, cel mai important aspect urmărit în comportamentul său este viteza de reacţie la apariţia noilor viruşi (19%) şi, în stransa legatură cu această caracteristică, se află actualizările produsului, atât cele manuale (15%), cât şi cele automate (15%). Compatibilitatea cu sistemul de operare şi cu celelalte aplicaţii software folosite (14%), scanările la acces (14%) şi periodice (11%), precum şi uşurinţa în utilizare (12%) sunt alte criterii pe care respondenţii le iau în considerare atunci când evaluează un program antivirus.

“Acest sondaj a fost conceput pentru a urmări două obiective: în primul rând să conturăm o imagine mai clară a pieţei româneşti de antivirus, unde până acum au lipsit astfel de iniţiative şi, în al doilea rând, am dorit să ne cunoaştem mai bine actualii şi potenţialii utilizatori. Rezultatele arată o piaţă aflată încă la început şi un grad relativ scăzut de conştientizare a pericolelor informatice. Aproape 90% din cei care au răspuns, au avut calculatorul infectat în ultimul an. Cu toate acestea, în prezent, doar 36% folosesc o soluţie antivirus, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă. Pentru echipa BitDefender, ancheta confirmă faptul că viteza de reacţie, actualizările, suportul tehnic disponibil în orice moment, aspecte pe care noi am pus un foarte mare accent, sunt apreciate şi ocupă primele locuri în preferinţele utilizatorilor,” a declarat Oliviu Talianu, BitDefender Country Manager.

Despre SOFTWIN

Despre BitDefender™
BitDefender este o suită de peste 54 de soluţii pentru satisfacerea nevoilor de securitate ale mediului IT actual, oferind administrarea eficientă a ameninţărilor informatice pentru peste 41 de milioane de utilizatori individuali si din corporaţii, în mai mult de 100 de ţări.
Realizată pentru a oferi protecţie completă reţelelor şi sistemelor companiilor, gama de soluţii BitDefender cuprinde, pe lângă produse pentru protecţia antivirus, antispam, personal firewall şi soluţii de administrare a securităţii. De asemenea, echipa BitDefender oferă consultanţă organizaţiilor în realizarea şi stabilirea politicilor de securitate a datelor pentru reţelele de calculatoare.
BitDefender este o divizie a SOFTWIN SRL, al cărei sediu central se află în România, la Bucureşti. SOFTWIN are reprezentanţe externe în Germania, Marea Britanie, Spania şi SUA.

SOFTWIN SRL
Str. Fabrica de Glucoza nr. 5, sector 2, Bucuresti
tel: (021) 233.07.80
pr@softwin.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/softwin/studiu-bitdefender-stim-sa-ne-protejam-calculatoarele-in-fata-virusilor